(Egyed)uralkodó a Samsung az 5G képes okostelefon piacán

Magyarország éppen arra vár, hogy megérkezzen a Samsung telefonok portfóliójába a Galaxy A90 5G, amivel a társaság elsőként szeretné magát képviseltetni a hazai piacon a(z LTE-hez képesti) 20-szor gyorsabb mobilhálózaton. A Galaxy Fold sajtótájékoztatóján esett szó arról, hogy még 2019-ben bevezetésre kerül a termék, azonban nincs kizárva a jövő évre való csúszása. (Decemberben nem lenne már sok értelme elstartoltatni. Elveszne a feledésben!) Egyelőre nem indokolt annyira a jelenléte, (1) mivel a Galaxy S10 család egyes tagjait súrolná bevezetési árával; (2) másrészről a technológia ereje csekély zónában használható ki.

Nyilván a Samsung Globalnak a célja, hogy minél több 5G képes telefont értékesítsen, mert szemet gyönyörködtető “egyeduralkodós” grafikonokat lehet a jelenségből kreáltatni, amiket bármelyik vezető büszkén csap le az asztalra erőfitogtatás címszóval. A több piaci jelenlét, nagyobb eladási mutatókat generál, tehát érthető a célkitűzésük, amire már az IFA 2019-es eseményen rávilágítottak. (A fenti linkre kattintva olvasható az interjúszösszenet.)

Újabb elemzés kivesézésére invitálnám az olvasóbázist, ami 2019 második és harmadik negyedévére fókuszál; azon belül is arra a szegmensre, aminek küszöbe előtt állunk.

Csak dióhéjban az 5G-ről!

Nem akarok senkit se nyers adatokkal fárasztani, de három lényeges érvet mindenképpen ki kell mellé emelném. Az egyik, hogy míg az LTE hálózat 1Gbps adatátvitelre volt képes, addig az új generáció 20Gbps-re. Tehát húszszor gyorsabb. Egy másik, hogy jelentősen csökkent a késleltetése, a 4G-hez viszonyítva megközelítőleg 10%-kal, ami az online játékok játszásánál vagy a nagyobb felbontású tartalomfogyasztásnál egy elengedhetetlen érv. Nem utolsó sorban sokkal több felhasználó tudja használni 1km2 területen.

Az eladott készülékekről…

A Samsung mind a közép-, mind a felső szegmensben képviselteti magát 5G képes okostelefonnal. Előbbinél a Galaxy A90 5G-t emelném ki; utóbbinál a Galaxy Fold 5G-t, a Galaxy Note10+ 5G-t vagy a Galaxy S10 5G-t. Ugye tavasszal érkezett az első hullám, míg a harmadik negyedévben a második. Mutatnám a világszerte értékesített darabszámait.

Mint az leolvasható, a Samsung megduplázta az értékesítési számát negyedév alatt, hiszen 1.5 millióról 3.2 millióra ugrott fel az értéke. Egyelőre egyeduralomról beszélhetek, hiszen a mögötte loholók sehol sincsenek. Egyelőre az LG és a Vivo a lehetséges trónkövetelője. A Lenovo és a ZTE az a két gyártó, ami nem képviselteti magát az egyelőre szűk piacon. A Xiaomi és az Oppo csekély kilengést tud felmutatni.

Házrész arány az elmúlt félévből:

…vagy más szóval a tortaszeletes kimutatás. A Samsung a piac ¾-ét bitorolja, ami nyilván az idő múlásával és a konkurenciák színrelépésével csökkenni fog, azonban a céljuk nem más, mint hogy minél nagyobbat harapjanak ki a tortából. A 2019-es évben ezt a játszmát játszva könnyedséggel hozni tudták. 2020-ra várhatóan 50% körüli értékre csökken a mutatójuk.

A Vivo a harmadik negyedévben hozta fel magát a második helyre. A játszmába a Huawei is szintén ekkor csatlakozott be. Érdekességként emelném ki, hogy a visszaesés mértékében az LG-nél nagyobb arány mutatkozott, mint a Samsungnál, azaz a fejlődő márkák inkább onnan “loptak” vásárlókat maguknak.

Összesített kimutatás:

Zárásképp két összesített táblázatot mutatnék!

Az elsőnél az olvasható le, hogy a második negyedévben 1.8 millió 5G képes okostelefon került forgalomba; míg a harmadikban 4.3 millió. Ergo, megduplazódott, mint arra fentebb is felhívtam a figyelmet. Az utolsó negyedévre ennél is magasabb számokat jósolnak. Meglátjuk!

A második táblázat arra mutat rá, hogy a második és harmadik negyedévben összesen a Samsung 4.7 millió eszközt értékesített, míg a konkurencia összességében: 1.4 milliónyit. Ha visszagörgettek az első diagramra, akkor láthatjátok, hogy 2019/Q2-ben 1.5 millióval toronymagasan vezette a tabellát a del-koreai brand; azaz egy negyedévnyi teljesítménnyel a riválisáinak felévét hozta. Ez azért szép teljesítmény!