Tényleg a Galaxy Fold 2 bukott le, vagy csak a termékcsalád egyik új tagja?

Október végén tartotta meg a Samsung a fejlesztői konferenciáját San Jose-ban, ahol több érdekesség mellett bemutatkozott a legújabb összehajtható telefonos elképzelésük. A társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az piaci területet is lefedje és kellőmértékben uralja. Nemrég esett szó az 5G képes telefonok szegmenséről, ahol a második és harmadik negyedévben kimagasló mutatókat tett le az asztalra. A Galaxy Fold nem újdonság a magyarországi embereknek sem, hiszen már lassan 1 hete kapható és szép számmal fogy is. Azonban a következő generáció a nyakunkon, ami várhatóan a Galaxy S11 családdal kerülhet bemutatásra.

A Weibo nevű kínai oldaltól zeng a tech világ, ugyanis közzétettek képeket a Galaxy Fold egyik utódjáról. Mielőtt bármiféle találgatásba, teóriagyártásba kezdenék, megmutatnám, hogy miről van szó:

Ami elsőként szembe tűnhet, hogy nem vertikálisan, hanem horizontálisan van összehajtva a készülék, azaz ugyanazt a formatervet követi, amit a Motorola a Razr készülékével elindított. Ez persze nem nagy meglepetés, mivel október végén már esett szó egy kagyló megvalósítású modell eljöveteléről, aminél a szoftver némi tunningon eshet át, ugyanis meghajlított formában a felső és az alsó rész kezelése változik, ezáltal adva egy egyedibb felhasználói élményt. Igaz, ez a képek egyikén sem köszön most vissza, de valami ilyesmivel lehet számolni.

A fotókból arra lehet következtetni, hogy ezt a modellt a Samsung a „középkategóriás” (=tudásához mérve!) összehajtható telefonok piacára szánja. Miért írok ilyen degradációt?!

Nos, az egyik erre utaló tény, hogy a hátlapon mindössze két kamera kap helyet. Ha a 2020-as portfólióra vetek egy pillantást – mármint azon vázlataimra, amiken már le van tisztázva, hogy mik leszek az év eleji készülék –, akkor hamar körvonalazódik, hogy még a legolcsóbbnak szánt Galaxy A01-nek is három kamerája van a kameraszigeten, míg ennek csak kettő. Egyes oldalak találgatásai szerint száműzésre kerülhet az ultraszéles látótérrel rendelkező szenzor, bár ha a Galaxy S10e-t veszem alapul, akkor ne feltételezzünk ilyesmit. Helyette inkább azt, hogy vélhetően a mélységérzékelésért vagy teléért felelős szenzort veszik ki. Bár a kameralencsék átmérője a megszokotthoz mérten kisebb, így bármi lehet. Viszont ugyanezen infót felhasználva azt is ki lehet zárni, hogy a legújabb kamera technológiájának, azaz a 108MP-esnek a jelenléte belekerülne.

Ha a belső kijelzőjére helyezzük a hangsúlyt, akkor egyes tippek szerint 6.7 és 6.9 inch közötti átmérővel érkezhet. Arról sincs pontos információ, hogy milyen felbontással vértezik fel, de a „középkategóriás” besorolásból adódóan biztosan nem lesz QuadHD+ felbontása, tippre megállnak a FullHD+-nál, mint ahogy a Galaxy Note10-nél vagy éppen a Galaxy S10e-nél. Előlapi kamerából egyetlen darabot kapunk, ami a Galaxy Note10 családhoz hasonlóan középre igazított Infinity-O megvalósításban próbálja a felhasználókat levenni a lábukról.

További érdekesség, hogy a külső vagy más szóval élve: a hátsó oldalon, a kamerák mellett feltűnik egy kisebb kijelző, amin leolvasható az aktuális idő, dátum és akkumulátor állapot. Ha tippelnem kellene, akkor csak ennyire lesz képes, illetve nincs kizárva az sem, hogy kisebb ikonok formájában jelzi azon applikációk értesítéseit, amit mondjuk az AOD módja tud. Ez persze spekuláció, de így lenne teljesebb a miniatűrnek mondható kijelző hasznossága.

A színvariánsok sorában: a fekete, a fehér és a lila kaphat helyet.

Akkumulátorkapacitása 900mAh körüli lehet (lásd a lenti képen), azaz cirka negyede a Galaxy Foldnak. Operációs rendszere az Android 10 és One UI 2.0 duóra építkezik, és azt se zárható ki, hogy egy fejlett processzort kap, ami az energiatakarékos megvalósítást magában rejti. Kell is ez, hiszen a konkurens Motorola Razr-ban 2.510mAh gondoskodik az korrekt üzemidőről.

A Galaxy Fold 2 akkumulátor modulja.

Egyik külföldi oldal se értekezik arról, hogy a Galaxy Fold akár egy családdá nőhetné ki magát, azonban én amondó vagyok, hogy a Samsung megpróbálkozik ezzel az elképzeléssel. Erre a Galaxy Fold 2 lehetséges ára árulkodik leginkább, amit 800 és 1.000 dollár körüli értékre saccolnak, azaz fele annyira, mint az elődjét. Másfelől, ha belegondoltok, hogy jövő évi célkitűzésnek 5-6 millió darabot lőttek be, akkor pedig pláne jó, ha több családtaggal rendelkezik.

A jelenlegi Galaxy Fold 2 specifikációja arra ad következtetni, hogy ez lesz az “olcsóbb” variáns, amit Bloom fedőnéven jegyzenek. Cseppet se lennék azonban meglepve, ha jövő ősszel, az újabb Note-család debütjekor egy erősített, átgondoltabb modell kerülne a piacra. Meglátjuk! Jövőre visszanézzük a jóslatom!