Az első 5G képest tabletet a Samsung dobja piacra

„The world’s first 5G tablet.”

A Samsung minden lehetőséget megragad, hogy bezsákolja a „világon az első” igencsak hangzatós jelzőjét. Nagyon úgy fest, hogy a Galaxy Tab S6 5G-vel ők hozzák a tabelt szegmens első 5G képes készülékét, ezáltal elhalászva az elismerést a 2020 első negyedévében érkező Huawei MatePad Pro 5G elől. Nemrég számoltam be arról, hogy a társaság hatalmas szeletet ragad ki a(z egyelőre szűk) piacból, ahol négyből három eladott – legalábbis a második és harmadik negyedévének adataira alapozva – következő generációs hálózatot kezelő okostelefon a dél-koreai óriástól származik. Nyilván az idő múlásával kisebb szelet jut a tortából, azonban az előnyt mindenképp fenn akarja tartani.

Már van több 5G képes okostelefonja a társaságnak, mind közép-, mind felsőkategóriában. Sőt, ha a Galaxy Fold-t vesszük alapul, akkor “valamiféle tablet féle” is, hiszen nyitott állapotában 7.3 collos a kijelzője, amit halván egyből a Galaxy TabA 7.0 entry-level tablet jut az eszembe, ami 2016-ban próbált kompaktabb méretével piacot hodítani – inkább kevesebb sikerrel. Nos, a méretek immáron hasonlók, viszont az árak szöges ellentétben van egymással, de az okok nem véletlenek. Nyilván az új generációs hálózatnak van felára (egyelőre egyedi és más hardver elemeket igényel!), így elsőként a felsőkategóriából választott alanyt táblagépeknél is. (A telefonoknál az első ilyen termék a Galaxy S10 5G volt.) A 2019 júliusában napvilágot látott csúcskategórisa, a Galaxy Tab S6 kapta meg a kötelező hardver modult és ezáltal az elismerést is.

Csak emlékeztetőül: az SM-T860 modellszámmal a WiFi-s változat, míg az SM-T865-tel az LTE variáns rendelkezik. Az 5G képes az SM-T866N azonosítóval érkezik, azaz a T86x vonalat megtartották, hiszen nem történt jelentős változtatás a hardverében.

Amihez biztosan nem nyúlnak, az a 10 inches körüli kijelző mérethez (egyes források szerint 10.3″-os lehet), aminél megtartották a 1600x2560px-es felbontást, valamint a 16:10-es képarányt. Annyiban változtattak viszont, hogy megkapta a HDR10+ támogatottságot. A processzor chipjét a 7nm-es gyártástechnológiás Qualcomm-féle Snapdragon 855+-os adja. A szimpla Snapdragon 855-höz képest kicsit húztak az órajeleken. Az egymagos rész, ami korábban 2.84GHz-en pörgött, most 2.96GHz-en tud; míg a négymagos 1.78GHz-ről 1.8GHz-re növekedett. A hárommagos 2.42GHz-es középső tartományhoz nem nyúltak, ahogy a GPU modulhoz (Adreno 640) sem.

Arról egyelőre nincs megerősített információ, hogy az akkumulátor a korábbi 7 040mAh-ról csökkenthetett-e vagy nőhet-e, de abból kiindulva, hogy a Galaxy Fold és a Galaxy Fold 5G között van differencia, úgy tippre itt is lesz, mivel az 5G-s modul picivel nagyobb az elődjénél. (Egyes források szerint 7 300mAh-ás lehet, de nem vennék rá mérget!) Töltés sebességben viszont a 15W-os felvételi mértéken nem változtattak.

Bemutatójára várhatóan jövő év elején lesz a las vegasi CES-en lehet, bár az sincs kizárva, hogy már kép ünnep között megejtik, hogy valóban behúzhassák a „világ első 5G képes tabletje” jelzőt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.