Ballie, avagy a #CES egyik meglepetés terméke


Csak most kezdem el feldolgozni azokat a CES-es történéseket, amiket fontosnak tartok. Múlt hét folyamán már találkozhattatok az „Age of Experience” videóval, amivel megágyaztam a közeljövő egyik cikksorozatának, melynek első lépcsőfokát a Samsung Ballie képezné, legalábbis az elképzelés nagyon futurisztikus, aminek kétségtelenül egyik meghatorozó pillére lesz az 5G vagy annál fejlettebb hálózat, illetve a robotika. (Gyere Westworld, gyere?!)

Mielőtt folytatnám, had másoljak be két panel megnyilvánulást. Az egyiket H.S. Kimtől, a másikat Dr. Seungtól hallhatta a közönség, nézzük csak:

„Az Élmények Korszaka arról szól, hogy újragondoljuk, hogyan teremthetünk összhangot különböző, változatos életstílusok között. (…) A Samsung egyedi megközelítése, az emberközpontú innováció letisztult filozófiáján alapul. Célunk, hogy válaszokat adjunk a mindennapok kihívásaira és hozzájáruljunk egy újfajta minőségű életmódhoz.”

mondta H.S. Kim, a Samsung Szórakoztatóelektronikai üzletágának elnök-vezérigazgatója.

„A Samsung szerint az MI a személyes gondoskodás jövője. (…) A beépített mesterséges intelligencia elengedhetetlen a személyre szabott élményekhez. Ez a megoldás a felhasználó kezébe helyezi az adatai feletti ellenőrzést, így védi a magánszférát, miközben kihasználja a személyre szabott szolgáltatások előnyeit.”

mondta Dr. Seung, a Samsung vezető kutatója és ügyvezető alelnöke.
Ballie, mint fittness asszisztens.

A vállalat emberközpontú víziójának középpontjában a személyes gondoskodás áll. Ennek két fő pillére van: a felhasználók egészsége és jóléte, melynek érdekében: egy egyéniigényekhez kapcsolódó szolgáltatást fejleszt, ami tulajdonképpen a Samsung Ballie, egy apró guruló robot, ami megérti és támogatja a felhasználót, valamint segíti hétköznapi életét.

Az internet népe a Star Wars-ban látható BB-8-hez hasonlítja külleméből adódóan. Tisztázzuk le, hogy mi is ez valójában! Dióhéjban: egy önjáró digitális asszisztens, amibe a Samsung belezsúfolt számos már létező technológiát. Míg a konkurens asszisztensek, mint pl.: a Google-féle Google Home vagy az Amazon-féle Alexa nem képes a mozgásra, hanem a helység adott helyére elhelyezve figyeli, hogy mikor van rá szükség, addig a Ballie követ  gurul utánunk és lesi, hogy éppen mikor lehet hasznos tagja az életünknek.

Élőpéldával élve: égve felejtjük a villanyt a lakásba! Ha a kütyü érzékeli, hogy nincs senki az adott helységben vagy a lakásban, akkor azt lekapcsolja, ha okoseszközön persze ez elvégezhető. Egymásik. Ha mondjuk érzékeli, hogy a levegőszennyezettsége meghaladja az átlagot, akkor bekapcsolja a légtisztítót. És ilyesmi. Adott rutikon elvégzésére is képes.

Nyilván a biztonságtechnikából adódik a legégetőbb kérdés hozzákapcsolódóan, azaz, mennyire kell félnünk attól, hogy betörnek az okosotthonunkba és ezáltal jutnak hozzá olyan információkhoz, amikhez nem kellene. A projekt egyelőre még gyermekcipőben van. A gurulórobot egyelőre csak egy koncepció, amiből lehet, nem is lesz semmi, így ráérünk majd akkor törni a fejünket azon, hogy biztonságos-e ilyesmit tartani otthonunkban. Minden esetre az, amit a vállalat a látogatók elé pakolt, eléggé meggyőző és látványos. Bízom benne, hogy nem ez lesz az első és utolsó bejegyzés hozzá.

Mellesleg a Samsung arra is ügyelt, hogy legyen kellő színválaszték a kütyüből, hogy bárki otthonába beleilljen. Méretét elnézve, nem sokkal nagyobb, mint egy baseball-labda.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.