Laptop Android operációs rendszerrel? Igen, ez lett a Galaxy Chromebook

Emlékeztek a tavalyi év végére, amikor a Samsung bemutatott két QLED kijelzős ultravékony és -könnyű laptopot, amik minden téren kimagasló minőséget nyújtanak? (Emlékeztetőként mutatnám a gyűjtő címkéjét, ahol lehet informálódni.) Nos, akkor San Jone-ban történt a készülékek prezentálása, azonban az év eleji las vegasi CES-re is tartogattak meglepetéseket. Ekkor leplezték le a közönség előtt, hogy a Google-lel karöltve piacra dobják nemsokára a Galaxy ChromeBook-ot, ami megint csak a prémium vonalat akarja képviselni.

Mielőtt folytatnám soraim, mindenképpen fontosnak vélem, hogy kiragadjak egy interjúszösszenetet az ott elhangzottakból:

„The notion that we do everything stationary at a desk is a thing of the past, and people need premium devices built for our new reality, (…) By offering a seamless, premium user experience, Galaxy Chromebook helps you effortlessly switch between streaming, creative projects, word processing, and more.”

mondta Alanna Cotton, a Samsung Electronics America vezérigazgatója és alelnöke.

A termék neve árulkodó lehet, hiszen a Chromebook azt sejteti, hogy nem a Microsoft által gyártott Windows operációs rendszerével lesz felvértezve. A gondolatsor helyes, mivel Chrome OS fut a vas alatt, amibe a Samsung beleépítette számtalan olyan technológiáját, amire büszke és amik közkedveltek a felhasználóinak körében. Ilyen az AMOLED kijelző, amivel az akkumulátoridőt lehet növelni; vagy az S Pen képesség, amivel lehetővé teszik a kreatívkodást.

Ragadjunk kicsit le a kijelzőjénél, hiszen az AMOLED-nek köszönhetően lenyűgöző 4K UHD minőség köszön vissza, amit a kezedben útközben is élvezhetsz, ezzel megteremtve a moziszerű élményt. Roppant vékony az előtag, mármint a kijelzős résznek a vastagsága. Számértékben kifejezve 3.9mm-es. A HDR400 támogatottság mellett beépítésre került az Ambient EQ képesség is, ami egy olyan funkció, melynek köszönhetően a kijelző színhőmérséklete és fényereje folyamatosan alkalmazkodik a helység fényviszonyához.

A laptop összességében: 9,9mm vastag, amivel mind a Galaxy Book Ion termékcsaládnál (12.9mm a 13 inches modellnél, míg 14.9mm a 15 inchesnél), mind a Galaxy Flex termékcsaládnál (12.9mm a 13 inchesnél, 14.9mm-es a 15 inchesnél) vékonyabbra sikerült. Ez azért nem semmi mérnöki teljesítmény! Súlya kicsivel nehezebb, mint 1kg; ellenben a vázszerkezeténél alumíniumot használtak.

A beépített S Pen-nek köszönhetően gyorsan és hatékonyan készíthetünk saját jegyzeteket, de akár navigációhoz is használható. A Google Assistant segítségével időt és energiát sportolhatunk, amit a valós teendőinkre fordíthatunk. A teljesítményéért a legújabb, 10. generációs Intel® CoreTM processzor gondoskodik, amiből az i5-ös széria került beépítésre. Támogatottság szintjén ott a képességeinek felsorolásában a Wi-Fi 6. A zökkenőmentes netezésnek, illetve streaming általi tartalomfogyasztásnak semmi sem szabhat határt.

A sztereó hangzásért két 2W-os teljesítményű hangszóró felel, ami talán a legnagyobb kérdőjelet szállítja számomra. Belső tárhelyénél 1TB-ig mehetünk el SSD formájában, míg a gyorsítótárnál LPDDR3-at képes fogadni 16GB-ig. A készülék védelméről a beépített ujjlenyomat-olvasó felel, ami manapság alanyi jogon jár.

Portok tekintetében: dupla USB-C-t kapunk, valamint 3.5-es Jack-et és az kombinált memóriakártyaolvasót.

„For years, students have come to love Chrome OS in classrooms around the world—but today, Chromebooks are being used for so much more, by the younger generation and working-professionals alike (…) As we see the demand for premium Chromebook experiences rise, we are investing more and more with partners like Samsung to build the next generation of flagship Chromebook product innovations and offerings.”

mondta Kan Liu, a Google termékmenedzsment vezérigazgatója.

A Google Drive-nak köszönhetően a fájlok automatikusan szinkronizálódnak az Android készülékek között, így bármikor hozzáférhető mind a laptopról, mind a telefonról. A Click-to-Call & Messaging applikáció pedig arról gondoskodik, hogy a kedvenc Samsung okostelefon funkciókat közvetlenül a ChromeBook-on is használhassuk.

Várhatóan 2020 első negyedévében érkezik 999.99 dolláros nyitóáron, ami átszámolva 300 ezer forint takarna. Színekben: a Fiesta Red és a Mercury Grey duóra számíthatunk.

A száraz specifikáció:

Méret:302.6 x 203.2 x 9.9mm
Súly:1.04kg
Operációs rendszer:Chrome OS
Kijelző:13.3” 4K AMOLED Display (3840×2160), Touch Screen
Processzor:Intel® 10th generation Core Processor
Videókártya:Intel® UHD Graphics
Memória:Up to 16GB (LPDDR3)
Belső tárhely:Up to 1TB SSD
WLAN:Wi-Fi 6 (Gig+), 802.11 ax 2×2
Kamera / Mikrofon:1MP (Front), 8MP (on Keyboard deck)
Internal Digital Dual Array Mic + Mono Mic
Hangzás:Stereo Speakers (2W x 2)
Pen:Built-In Pen
Védelem:Fingerprint
Billentyűzet:Backlit
Váz:Aluminium
Portok:USB-C (2) | 3.5pi HP/Mic | UFS/MicroSD Combo
Akkumulátor:49.2Wh (Typical)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.