Samsung Galaxy Book Flex α: Ez is Flex, csak éppen olcsóbb kivitelben

Ősszel a Samsung fejlesztői konferenciáján bemutatkozott két termék, a Galaxy Book Flex és a Galaxy Book Ion, amik azzal mutattak újat, hogy QLED kijelzővel érkeztek, s lettek a világon az elsők a termékcsoportjukban, megelőzve ezáltal minden konkurenciájukat. Az év elején, azonban a Samsung leleplezte, hogy a Book Flex-termékből készít egy olcsóbb kiadást, amit Samsung Galaxy Book Flex α (alpha) névre kereszteltek. Jogosan merülhetne fel a keresztkérdés, hogy miben lesz kevesebb, mint az főmodell. Elspoilerezni semmit se szeretnék, de azt már most előjáróban leírnám, hogy nem lesz beépített S Pen-je, de…!

Ismertek! Szeretek a cikkeimben a nagyoktól idézni, így most kiragadnám Alanna Cotton interjúszösszenetét, amint éppen tálalja a közönségnek, hogy az Alpha miért kell a portfóliójába a Samsungnak:

“We all have different routines, and we need technology that works the way we work, and with our new Galaxy Computing line, we’re giving consumers the ability to choose a PC that meets their unique needs, (…) Galaxy Book Flex α is a stellar new variant of the Galaxy Computing line, offering many of the best design, hardware, and display features at an accessible price-point.”

mondta Alanna Cotton, Samsung Electronics America vezető alelnöke és ügyvezető igazgatója.

A laptop portfólió erősítése érdekében megtartották a QLED-es FullHD (1920x1080px) kijelzőt, ami maximum 600 nittes fényerősségre képes. Természetesen a HDR-támogatás se hiányozhat a készülék repertoárjából. A kijelző méreténél 13.3 inchről beszélünk – csak egy opciót kínálnak. Ami talán egy kicsit zavarhatja az ember szemét, hogy nincs dedikált grafikus kártyája, hanem csak az integrált Intel® UHD Graphics néven futó került beépítésre.

A teljesítményéről az Intelnek a 10. generációs processzora gondoskodik, bár arról sehol se találtam információt, hogy i3, i5 vagy i7 trió közül, melyiket építették a vázba; az viszont az „olcsóbb” mivoltából leszögezhető, hogy nem utóbbi, vagy annál erősebb. Három belső tárhelykapacitással lesz változtatható, melyek között: a 256GB-os, az 512GB-os és az 1TB-os NVMe egység képezi a variációk tárházát. A gyorsítótárnál (RAM) csak két opciót ajánl a gyártó: a 8GB-ost és a 12GB-ost.

Az alumínium váz két oldalán sztereó hangzás rejlik, amit két 1.5 wattos hangszóróval érnek el. A mikrofonja képes a HD minőségű hangrögzítésre – bár vélhetően inkább a videóhívások lebonyolítása érdekében szerelték bele. Az akkumulátora 54Wh-s, azaz némileg visszafejlődik az alapmodellhez képest, ami 69.7Wh-s. Igen ám, ellenben a Samsung elmondása szerint 17.5 órás üzemidő hozható ki, ami papíron tényleg hangzatos szám, de majd a valóság, a gyakorlat eldönti, hogy mennyi az annyi.

Portok tekintetében: az USB-C mellett 2db USB 3.0, 1db HDMI, 1db microSD kártya foglalat, és 1db 3.5 JACK-csatlakozót található.

Két fontosabb dologról nem esett szó. Az egyik, hogy 2in1 készülék kapcsán a kijelző átforgatható 360°-ban a billentyűzet alá, melynek köszönhetően tabletként is használhatjuk. Noha nincs beépítve az S Pen a készülék vázába, ahonnan egy könnyed benyomással előcsalogathatjuk, külön vásárolva hozzá aktív tollal használható a jegyzetelés, rajzolás funkciója. A másik, hogy kicsivel nehezebb, mint 1kg az összsúlya, pontosabban: 1.19kg. Vastagságban 13.9mm-ig mentek el a mérnökök, ami a Galaxy ChromeBook-hoz képest azért már soknak tekinthető, de véleményem szerint továbbra sem zavaró.

Megjelenését 2020 első felére ígérte a gyártó, amit egyetlen színnel dob piacra az USA-ban, melynek színkódja: a „Royal Silver”. Ára: 829.99 dollár, azaz jelenleg árfolyam szerint ~250 ezer forint körül lesz. Magyarországon nem várható a piacra kerülése.

Száraz specifikáció:

Dimensions304.9 x 202.0 x 13.9 mm
Weight1.19 kg
Display13.3″ QLED FHD Display (1920 x 1080)
CPU10th generation Intel® Core™ Processor
GraphicsIntel® UHD Graphics
Memory8GB / 12GB DDR4
Storage256GB
512GB
Up to 1TB SSD (NVMe)
WLANWi-Fi 6 (Gig+), 802.11ax 2×2
Camera / Mic720p HD / Dual Array Digital Mic
AudioStereo Speakers (1.5 W x 2)
PenActive Pen (sold separately)
SecurityFingerprint
KeyboardBacklit
MaterialAluminum
Battery54 Wh (typical)
PortsUSB-C | USB 3.0 (2) | HDMI | MicroSD | 3.5pi HP/Mic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.