A Samsung Galaxy S20 kamera képessége, avagy miért pont a Hubble lett a fedőnév?!


A Galaxy S20 családot Hubble-ként nevezte már egy jó ideje a Samsung. Gondolom, nem sokat agyaltatok azon, hogy miért ezt a fedőnevet választották neki? Igazából nem igényelt időt a teóriagyártása, mert valahol témajelelő lett. A Hubble valójában egy űrtávcső, ami az átlaghoz mérten jelentősen nagyobb zoom tartományra képes. A tavaszi csúcsmodellek kapcsán egy másik jelző is szóba került, amit csak „Space Zoom”-nak neveznek, másnéven: Űrnagyítás. Nem kell agysebésznek lennünk, hogy a kirakós darabkáit egymás mellé illesszük és rájöjjön mit tud teljes valójában a Galaxy S20-család: hát zoomolni!

A netre került érdekes összegző.

A most következő cikkben nem is szeretnék másra fókuszálni, csak a kamerára, mert a termék legfőbb ismérvét ez szállítja. Tisztázásképpen nézzük meg, milyen kamerákkal rendelkeznek az egyes modellek:

S20S20+S20 Ultra
Előlapi kamera:10MP, f/2.2, 1.22µm10MP, f/2.2m 1.22µm40MP, f/2.2, 0.7µm
Főkamera:64MP, f/2.0, 0.8µm64MP, f/2.0, 0.8µm108MP, f/1.8, 0.8µm
Telekamera:12MP, f/1.8, 1.8µm12MP, f/1.8, 1.8µm48MP, f/3.5, 0.8µm
Ultraszéles kamera:12MP, f/1.8, 1.4µm12MP, f/1.8, 1.4µm12MP, f/2.2, 1.4µm
Egyéb érzékelő:ToF Tx / ToF RxToF Tx / ToF Rx

Ha táblázatot végig pásztáztátok, akkor tapasztalhattátok, hogy a Galaxy S20 és Galaxy S20+ ugyanazt a kamera megvalósítást kapta; míg a Galaxy S20 Ultra rendelkezik az igazi újdonságokkal. Nem csak az előlapi kamera pixeltartománya magasabb, de a hátlapon elhelyezkedő fő- és teleoptikájé is.

A megapixel-tartományok mellett a rekeszértékek is módosultak. Ugye, ha felidézitek a Galaxy S10 szériát, akkor ott 12MP-en dolgoztak a főszenzor, ami képes volt f/1.5-2.4 között váltakozni. Igazából az első érték volt hangsúlyosabb, ami garantálta azt, hogy zord fényviszony mellett megállja a helyét a termék, ezáltal pedig olyan frankó éjszakai fotózást tett lehetővé, ami kategóriájában kiemelkedett. Most azonban a legjobb esetben is f/1.8-ról írhatok, aminél némi csalást kell megemlítenem, ugyanis rengeteget változott a szenzor fizikai mérete. Gyengébb fényadottságok mellett a 108MP-es 0.8µm-es szenzor alkalmazza a Nona Binning technológiát, melynek köszönhetően 12MP-re csökken le az összfelbontás, ellenben 2.4µm-re növekszik az érték annak köszönhetően, hogy pixelösszevonást alkalmaz.

Videózásról…

Picit tegyük parkolópályára a fotózást, de ne sokáig. Térjünk át a videózásra, ugyanis a Galaxy S20 család abban mutat többet az elődökhöz képest, hogy 8K videórögzítésre is képes lesz 30 fps-sel. Természetesen az 5 perces egyidejű rögzítési kvóta jelen lesz, amit inkább az Android szab ki, mint a készülék felülete. (Jelenpillanatban vannak arról pletykák, hogy az Android 11-gyel el akarják törölni ezt a limitet.) Ettől függetlenül, ha mégis 5 percnél többet rögzítenénk, akkor újra el kell indítani a felvételt, majd a saját szerkesztő programjával össze lehet fűzni a részeket.

A videózás egyik nagy előnye, hogy a felvett tartalomból képesek leszünk 33MP-es felbontású képet kivágni/screenshot-olni, ami azért nem rossz dolog. Így nem kell azon agyalnunk, hogy filmezés közben de jó lenne megörökíteni állókép formájában a látott tartalmat.

A 3 mikrofon mindhárom modellnél jelen lesz, azaz alkalmazható a Hang Zoom funkció.

Okosfelvétel:

Egy új funkció került a Fényképező applikációba, amit a Samsung „Okosfelvétel” magyarosítással illetett. A felvételi mód lényege, hogy hosszan tartva az ujjunkat a „Felvétel” gombon több mindent készít a telefon. Emberi szemmel azt látjuk, hogy sorozatfelvétel funkció aktíválódik, azonban ilyenkor többféle fotót és videót ment el. Ez az érték minimum 5 fotótól és 1 videótól maximum 10 fotóig és 4 videóig terjed. A funkció használatakor nincs lehetőség a zoom használatára, ellenben utólagosan van lehetőségünk választani az opciók közül, ami azért jól tud jönni, ha éppen sietve vagyunk egy városnéző túrán.

Space Zoom:

Mielőtt rátérnék a készülékek fedőnevére, azaz a zoom tartományra, mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy az Exynos 990 lapka túlmutat az elődökön. Nem csak CPU és GPU modullal rendelkezik, hanem integráltak rá NPU-t is, ami a mesterséges intelligenciát segítené. Utóbbi felel azért, hogy a készülék piszokgyorsan készítse el a fotókat, vagy azért, hogy a Nona binning technológia rendesen működjön.

S20S20+S20 Ultra
Fotó: veszteségmentes zoom:3x3x10x
Fotó: maximális zoom:30x30x100x
Videó Zoom:13x13x20x
8K videó zoom:10x10x10x

Ott tartottam, hogy zoom tartomány. Természetesen a Galaxy S20 és a Galaxy S20+ ugyanazon paraméterekkel rendelkezik, míg a forradalmi újításokat a Galaxy S20 Ultra hozza el. Míg előbbi kettő veszteségmentesen 3x-os zoomra képes, addig utóbbi 10x-esre. Ezt követően azonban érkezik a pixelösszevonás, mellyel noha csökkentjük a MP-tartományát a képnek, azonban lehetővé teszi a hibrid-zoom megoldását. Lesz lehetőség videózás közben is közelítésre, illetve a 8K-ban történő mozgóanyagnál sem kell kompromisszumokat kötnünk annyira.

Mit jelent mindez a valóságban? – Nos, azt, hogy kézből kitartva ne használjunk nagy közelítést, azonban ha rendelkezünk egy stabil állvánnyal – ami szintén érkezik a telefonhoz kiegészítőként –, akkor 50x-es, sőt akár 80x-os tartományig simán elmehetünk úgy, hogy közben még élvezhető a fotó minősége. A 100x-os résznél azért már jelentősen csökken a részletessége a fotónak, azonban a képesség benne van.

Ha rápillanatok a Galaxy S20 Ultra hátlapjára, akkor hamar szembetűnik, hogy a teleobjektív külön van szeparálva a többitől. A Samsung csak úgy hívja a megvalósítást, hogy „Döntött lencsék”. Noha így is azért van kitüremkedése a kameraszigetnek, azért leredukálták. A technológia lényege, hogy nem vertikálisan, hanem horizontálisan vannak elhelyezve a lencsék, ezáltal nyernek teret és lehetőséget a nagyobb zoom tartomány elérésére.

Továbbfejlesztett Szuperstabil képesség:

Nem olyan rég készítettem egy összegzőt arról, hogy a Super Steady funkció és OIS miben különbözik. A Galaxy S20 szériába a Szuperstabil 2.0 került, melynek lényege, hogy az elődhöz – Galaxy S10-családhoz és Note10-családhoz – képest ±15° helyett immáron ±30°-ra növekedett a korrekciós tartománya. Azaz 30° helyett már 60°-os mozgás/kilengés kompenzálására képes. Ergo, kétszeresére növelte a készséget a gyártó.

Ez azért is kellett, mert mellécsaptak egy új funkciót, amit „Éjjeli akciókamera” névnek, vagy valami hasonlónak kereszteltek el. Ezzel pedig zordabb fényviszony mellett is lehetőség lesz stabil videók rögzítésére, ugyanis míg a tavaly csúcsmodellek 1.0µm-rel, addig az ideiek 1.4µm-ű fizikai szenzormérettel rendelkeznek.

Az előlapi kamerája a Galaxy S20 Ultrának:

A Galaxy S20 Ultra 10MP helyett 40MP-es kamerával rendelkezik. Fényérzékenységéhez nem nyúltak a mérnökök, azonban kisebb a szenzor mérete, mint a kisebb testvéreinél. Számszerűsítve 0.7µm-es 1.22µm helyett, azonban okkal nyúltak ehhez is. Emlékeztek az A-szériában anno felbukkant Tetra Binning technológiára, aminek lényege abban merült ki, hogy több azonos színtartományú pixelt egybevonva csökkenti a MP-tartományt, azonban zajmentesebbé teszi a fotónkat?! Nos, ugyanezt alkalmazzák nála. Lehet, hogy csak 0.7-ről beszélünk, azonban 4 kép összevonását követően 1.4µm-re növekszik, amivel 10MP-re csökken a végérték, de minőségben mégis elérőbb leszünk.

További érdekességek:

Átalakult a Kamera UX, azaz a kezelőfelület! Már korábban is volt arra lehetősége a felhasználónak, hogy kedve szerint helyezze el az üzemmódokat, mostantól azonban a felső menübe szintén belepiszkálhatunk, ahol a gombok létszámát és helyét alakíthatjuk kedvünk szerint.

Manapság nagy divat az, hogy a képeinket különböző filterekkel látjuk el. A Samsung továbbgondolta mindezt, ugyanis van arra lehetőség, hogy előre legyártsunk különféle szűrőket, amiket aztán egyszerűen a fotóinkra tehetünk. Gondolok itt olyasmi megvalósításra, hogy fekete-fehérben szeretünk sűrűbben fotózni, akkor csinálunk egy ilyet és a fotózáskor beállítjuk, hogy örököltesse az éppen aktuális képre az elképzelést.

Immáron az sem fog határt szabni, hogyha a videórögzítéskor a hátlapi kameráról az előlapira szeretnénk váltani. Nem szükséges az élőfelvétel megállítása hozzá, csak a megszokott módon váltunk a nézet között és már minket vesz a kamera.

A szimpla Hyperlapse üzemmód mellé érkezik Éjszakai kivitelű, ami lehetővé teszi, hogy kevés fényviszony mellett is alkalmazhassuk a módot.

Sokan hiányolták azt, hogy házi kedvencél is működjön az élőfókusz videó lehetősége. Immáron állatkompatibilissé tették, azaz, ha kutyánkat fotózzuk vagy éppen videózzuk, akkor rendesen eltalálja az elmosás mértékét. Nem kell attól tartani, hogy lelóg kedvencként füle vagy farka, mert háttérnek veszi a szoftver.

A termék más specifikációjra egy másik cikkben térek ki!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.