Valentin-naptól kapható a Samsung Buds+

Február 11-én megtartotta a Samsung az évindító Unpacked Eventjét, ahol a Galaxy S20-család és Galaxy Z Flip társaságában bemutatkozott a Samsung Buds+ is. A vezeték nélküli fülhallgató egy kisebb ráncfelvarráson esett át, melynek lényegéről napokkal ezelőtt beszámoltam. A korábban netre került információk igaznak bizonyultak, és tényleg egy olyan fülest dobtak a piacra, amely bármely konkurenciának méltó ellenfele lehet – legalábbis üzemidőben felelmetes, amire képes, de akad más is a tarsolyában.

Fotó: Galaxy Világa

A Galaxy Világ információja szerint: a Samsung az év közepéig benntartja az elődöt is a portfóliójában, majd 2020/Q2 vége fele vezeti ki, de ez még változhat. Annyi szent, hogy megéri azt a kevéske felárat, hiszen míg az alapmodell 48 990 Ft-on folytatja életciklusát, addig a pluszos változat 55 990 Ft-on.

A párosítás menete ugyanolyan egyszerű, mint korábban, elegendő mindössze felnyitni a bölcsőt és már fel is ajánlja a készüléknek a párosítás lehetőséget. Nyilván Bluetooth kapcsolat szükséges! Ha már egyszer összehangoltuk bármelyik készülékünkkel és újra használatba vesszük, akkor az egész folyamat automatizált.

A kezdeti párosításos rész így festene:

A párosítás menete. Fotó: Galaxy Világa

A Samsung Buds+ húzó jellemvonásai között kap helyet a Spotify kompatibilitás, ami a “Touchpad” menüben settinggelhető. Felhívnám a figyelmet, hogy ez a funkció egyelőre csak Android-os szoftverrel rendelkező telefonoknál érhető el; mint ahogy az is, hogy bejelezze/felolvassa az értesítéseket. Ugye a Samsung vásárlókat akar nyerni magának, így a premierrel egyidőben az Apple felhasználók körében szintén elérhetővé tette kompatibilitását, hogy ezzel elvegyen az Airpods-család nyereségéből.

Aktív zajszűrővel még nem rendelkeznek a fülhallgató-egységek, azon a tripla mikrofonnak köszönhetően szoftveresen próbálkoznak meg a zajszűréssel, vagy inkább zajcsökkentéssel. A külső részén kettő, a belsőn pedig egy kap helyet. Tovább gondolták a hangszórók felépítését, melynek köszönhetően a magas és a mély hangok két különböző helyről szólnak, ezáltal megteremtve a tisztább, teltebb, dinamikusabb hangzást.

Fotó: Samsung

A töltőbölcső fizikai méretei nem változtak, azonban az aksija kicsit nehezebb lett. Átdolgozásra került a töltésfelvétel is, ugyanis most már 3 percnyi töltéssel akár 1 órán keresztül használhatjuk. További hasznos funkció, hogy a bölcső visszajelző LED-je három színállású, ezzel mutatva, hogy éppen milyen akku-kapacítással rendelkezik. Ugyanazt a sávos elrendezést alkalmazták nála, mint már egy ideje a vésztöltőinél.

Hasznos tippek párosítást követően. Fotó: Galaxy Világa

A szoftverénel néhány új menüpont található. Mint pl.:

  • Fülhallgató megkeresése: mint azt a neve is elárulja, egy olyan funkció köszön vissza, mint az okosóráinál; azaz hangot kezd el kiadni a fülhallgató-egység, hogy jelezze, merre felejtette a felhasználója. Természetesen szükséges a Bluetooth kapcsolat. Itt nincs jelen a Wi-Fi, így eléggé korlátozottak a lehetőségek. Más kérdés, hogy mennyire hallatszódik a hangja egy hangosabb helységben?!
    Ezt a legutóbbi frissítéssel az előző generáció is tudja!
  • Jaték mód: van egy új almenü, ami “Labs” névre hallgat. Leírása szerint: “a hang késleltetésének minimálisra csökkentése az élénk, szinkronizált játékhangért” felel, ha bekapcsoljuk. Ezáltal növeli a játékélményét headseten keresztül.
    Az előző generációnál nincs jelen!
  • Értesítés felolvasása: Az elődben szintén jelen volt, azonban kicsit alakítottak rajta. Kevesebb a beállíthatóság, ugyanis az alkalmazás lista eltűnt.
Fotó: Galaxy Világa

Zárásképpen fel szeretném hívni a figyelmet, hogy az „Ekvalizer” állíthatóság elé beraktak a továbbgondolt „Környezet hangjai” beállítást. Az elődnél három opció (alacsony, közepes és magas) helyett egy csúszka gondoskodott arról, hogy magunknak a legmegfelelőbbet állítsuk be. Most fokozatok vannak, amelynek minőségéért a külső és belső mikrofonok felelnek. Pl.: futáskor vagy más olyan esetekben, amikor a külvilágot azért hallani szeretnénk egy remek megoldás.

Környezet hangjának állíthatósága. Fotó: Galaxy Világa

Összegzés:

A Samsung nem szállt el a termék árával. Egy kicsivel adja drágábban, mint az előző generációját, azonban azt a plusz felárat tényleg megérik az új funkciók. Már csak az üzemidő miatt megéri mellette letenni a voksot – bár azt azért hozzátenném, hogy bő félévnyi használat alatt egyszer sem sikerült egyik fülhallgatót se lemerítenem egy feltöltéssel. Ami számomra nem derült ki, hogy képes-e egyszerre két eszközre egyidejűleg csatlakozni, de nemsokára megszerzem a válasz infókat.

Magyarországon a forgalmazása 2020. február 14-től startolt el. Tehát nem a Galaxy S20+ és Galaxy S20 Ultra előrendelői élvezhetik elsőként az újításait. Színek tekintetében: Kék, Fehér és Fekete képezi a palettát.

Még pár fotó a kütyüről: