Szabd testre igényed szerint az Oldalsó gombot a Samsung telefonodon!


A cikk elején szeretném leszögezni, hogy az alábbi funkció olyan készülékeknél lesz jelen, amik nem rendelkeznek dedikált “Bixby” gombbal. A lentebb olvasható és látható útmutató jelenpillanatban: a Galaxy A51, a Galaxy A71 és a Galaxy S10 Lite okostelefonoknál érhető el, de szoftverfrissítést követően nincs kizárva, hogy más modelleknél is aktíválódik, mint pl.: Galaxy Note10-család és a többi Bixby-gomb mentes telefonnál.

“Oldalsó gomb”, vagy köztudatba épült nevén: a “Bekapcsoló gomb” beállítási lehetőségeiről lesz szó, ami roppant mód hasznos tud lenni, ha okosan használjuk. Próbáltam felidézni, hogy melyik Samsung csúcskategóriásnál jelent meg elsőként az a funkció, melynél, ha egymást követően duplán megnyomtuk az említett gombot, akkor elindul a Fényképező applikáció; de nem sikerült. Talán a Galaxy S7-nél? – Nem akarok valótlant állítani, nyitva hagynám a kérdést, hátha valaki tisztán emlékszik rá!

Egyre letisztultabb az Android, végre nincsenek felesleges funkciók, azaz, ha vannak, akkor is el vannak mélyre rejtve. A “Beállítás” menüpontja alatt található a “Speciális funkciók” almenü, amit inkább PRO felhasználóknak szán a Google és a Samsung. Nyilván minden funkció be- és kikapcsolható, így nagy kárt nem lehet tenni a készülékben. Legrosszabb esetben a Gyári visszaállítás minden gondot megold!

…Ott tartottam, hogy “Oldalsó gomb” al-almenüpont. Ha beleléptek az opcióba, akkor két szegmenst vélhettek felfedezni! Mutatnám képernyőfotó formájában:

Az “Oldalsó gomb” funkciójának beállíthatósága.

A One UI felülete megkülönböztett két féle benyomást:

  1. “Megnyomás kétszer”
  2. “Nyomva tartás”

Utóbbival kezdeném, ami elsőként a Galaxy Note10-családnál jelent meg, miszerint a “Bekapcsoló gomb” hosszan nyomásával nem a készülék Leállítása, Újraindítása vagy Vészhelyzet Üzemmódjának aktíválása lehetőségeket értük el, hanem a Bixby-t. Cserébe a legördülő értesítési sávba, a Beállítás ikon mellé elhelyezték az imént háromért felelős viruális gombot. A Samsung szeretné, ha minél több felhasználója használná a Bixby-t, de nem akarja senkire sem ráerőltetni. Az alapértelmezést meg lehet változtatni, így hosszantartó nyomása esetén a “Kikapcsolás menü” köszön vissza, ha módosítjuk erre.

A “Megnyomás kétszer” funkciót inkább úgy képzeljétek, hogy megnyomjátok egymást követően, gyorsan kétszer. Már egy ideje alapértelmezettként a Kamera gyorsindítására van állítva, amivel reakcióidőnket csökkenthetjük, ha valami fontos pillanatot kell megörökíteni. A Samsung két másik lehetőséget ajánl fel helyette. Az egyik, hogyha már a hosszan nyomva tartásnál a “Kikapcsolás menüt” visszahoztuk, de használnánk a Bixby-t, akkor beállíthatjuk . A másik, hogy teljesen más alkalmazás indítását programozzuk be, amit pl.: naponta többször megnyitunk, mint pl.: Viber, Whatsapp és társai. Igazából bármelyik telepített applikációnkat a készülékünkön választhatjuk.

Ha hasznosnak találtad a gyorstalpalót, akkor osztd meg másokkal is a cikket! Írd meg hozzászólás formájában, hogy Te milyen beállítással használod a készüléked, esetleg adj tanácsot másoknak, miért pont ilyen konfigolás mellett tetted le a voksod!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.