Töltési idő a Galaxy S20-családnál

Míg a világsajtó a Galaxy S20 családján belül a Galaxy S20 Ultrára és annak zoom tartományára helyezi a hangsúlyt (tényleg bődületes lett!), addig a Galaxy Világa szerkesztősége úgy gondolta, hogy közelítsük meg más oldalakról a termékcsaládot és annak tagjait. Tényleg a kamera egy elengedhetetlen funkciója és USP-je a termékeknek, azonban ne feledkezzünk el az akkumulátorkapacitásokról, hiszen sok felhasználónak egy álma vált valóra azzal, hogy egyikbe 5.000mAh-st építettek, ami cseppet sem tekinthető hétköznapinak, pláne, hogy a felsőkategória ilyen terjedelemmel maximum tablet vonalon érkezett, de sokkal nagyobb kijelző átmérővel.

Csak viszonyításképp szeretném megjegyezni, hogy a 2019-es évben a magyarországi forgalomba került készülékek sorában a Galaxy A70-es rendelkezett a legnagyobb akkuteleppel, számszerűsítve egy 4.500mAh-ssal. Még itt az elején muszáj tisztázni egy fontos tényt, hogy ez a mutató torz következtetéseket szülhet üzemidő szempontjából, hiszen, ha csak a józan logikát veszem alapul, akkor a Galaxy Note10+-t, ami 4.300mAh-val bír simán vernie kellene! Nos, nem így van, hiszen az akkumulátor szorosan összefügg a processzor, gyorsítótár (RAM) és tárolóhely (ROM) típusával, valamint a kijelzőről sem szabad elfeledkezni, ami még plusz változóként csapódik a listához.

Ha viszont ezektől most az egyszer elvonatkoztatunk, akkor láthatjuk, hogy a tavaly tavaszi csúcskategóriások kétharmadát felülmúlja mindegyik Galaxy S20-as tag akkumulátorkapacitás szemszögéből. Méret ügyileg a jelenlegi csúcstartó abszolút a Galaxy S20 Ultra lett, ami 5.000mAh-val történelmet írt a flagship szegmensében házon belül.

Mutatnék egy összesített táblázatot, amiben az elmúlt 1 év felsőkategóriásai mutatkoznak:

Az elmúlt évek felső kategóriás termékeinek akkumulátor kapacítása

Az akkumulátor méretével szoros összefüggésben áll a töltési teljesítmény, vagy másként kifejezve a watt mutató. Minél méretesebb egy okostelefon akkutelepe, annál több ideig tart annak feltöltése, ezért a gyártók előálltak a gyorstöltővel, ami a Samsung berkein belül immáron 45 wattnál (EP-TA845X) tart. Igaz, ezeket a töltőket még csak külön lehet megvásárolni 15 ezer forint körüli áron, azonban a 2020-as csúcskészülékeknél ott a dobozban a 25 wattos, míg a tavalyiak közül azért akadt, amelyiknél csak 15 wattról beszélhettünk.

A tisztánlátás mivoltából szintén mutatnék egy diagramos kimutatást arról, hogy melyik csúcskategóriás mire képes. Csak a teljesség kedvéért belevonnám a vezeték nélküli töltési lehetőséget, hiszen a Note10-családnál megjelent egy újabb technológia, amivel 15 wattos maximumra kúszik fel a teljesítmény.

Hozzávetőleges tények:

(Már az elején szeretném megjegyezni, hogy az értékek hozzávetőlegesek. Mindegyik típusnál a fenti táblázatban szereplő maximális értékű (=Watt számú!) egységgel lettek tesztelve. A töltések 0%-tól indultak 100%-ig. Az eltérés jogát fenntartjuk, de ezzel egyidejűleg egy nagyjábóli képet ad, hogy mennyi az annyi. Természetesen a töltési idők alatt a készülékek nincsenek használatban programok által.)

Az első legszembetűnőbb tény, hogy a Galaxy S20 Ultra úgy ver oda a mezőnynek, hogy 5.000mAh-s teleppel rendelkezik, és mégis kevesebb idő alatt tölt fel, mint a Galaxy Note10+ a 4.300mAh-jával. Ugyanúgy a 45 wattos töltőt használ mindkettő, mégis sikerült a vállalat mérnökeinek bravúrt létrehoznia. A csel valószínűleg abban rejlik, hogy sokkal nagyobb százalékos részen alkalmazzák a maximális sebességet, illetve az eggyel kisebb fokozatot. Ezáltal nagyjából 63 perc alatt 0%-ról 100%-ra tölthetjük. Érdemes megfigyelni, hogy a Galaxy S20 Ultra közel 40 perccel gyorsabb, mint a tavalyi Galaxy S10+.

A vezetékmentes töltésnél maximum azt kell fejben tartani, hogy 2 óra leforgása alatt kihozható a maximum mindegyikből. Ha csak a számokra hagyatkozom, akkor nincs sok „előrehaladás”, de ne feledkezzünk el arról, hogy változó a telepek mérete. Így már azért teljesen másképp fest a diagram, hiszen a 15 wattal az 5.000mAh-t 5 perccel hamarabb ránt vissza teljes állapot, mint 12 wattal 4.100mAh-t.

Miután tisztázódott: mennyi a töltési idő, mutatnék egy másik érdekesség. A következő táblázat arra ad rámutatást, hogy 10 és 30 perc töltési idő alatt hány százalékra rántjuk vissza az akkumulátortelepünket.

Külön kiemelném, hogy a Galaxy S20-szériánál nincs differencia az első 10 percnél. Mindegyiket ~20%-ra tölti vissza 0%-ról. Utána mutatkozik a változás, ugyanis az S20 Ultra úgy húz el cirka 5-6%-kal, hogy jelentősen nagyobb az akkutelepje. Ettől függetlenül a kapacitás visszarántásában a bajnok a Note10+ lett, ami félórányi töltési idő alatt 66%-ot szedett vissza magára, míg a sereghajtó személyében a Galaxy S10+.

Ehhez is van egy diagramom, lássuk csak:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.