Az amerikaiaknál a Galaxy Note10+ 5G volt a legnépszerűbb 5G képes telefon

Az ötödik generációs hálózat még gyermekcipőben van. A gyártók azért már felkészítik a csúcskategóriás telefonjaikat, hogy ezzel se legyenek elmaradva a konkurenciáikhoz mérve. A 2019-es évben eladott okostelefonok 1%-át tette ki a szegmens, ahol a Samsung mondhatni egyeduralkodó volt. Világszerte 6.7 millió darabot értékesített, ami szép teljesítmény. Mondjuk sikeréhez az is hozzátartozik, hogy már tavaly áprilisban elsők között csatlakozott be a játszmába a Galaxy S10 5G debütálásával, amit tovább erősített három felsőkategóriással, illetve egy középkategóriás modellel. (Utóbbi volt a Galaxy A90 5G, ami végül nem érkezett meg hazánkba vélhetően azért, mert túlságosan drága lett volna, s ezáltal olyan hányatatott)

A köztudatba főként az épült be, hogy a Vodafone-nál van jelen az 5G-s hálózat, azonban ez csak részben igaz, ugyanis a Magyar Telekom már 2018 januárjában elindította az első tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában. Hogy a kiépítések hol járnak jelenleg, arra a Vodafone szolgáltató közzétett egy térképet, melyen le lehet követni. Magyarországon főként Budapest belvárosában, azon belül is a Duna partvonalán van jelen a Margit hídtól a Rákóczi hídig. Egyelőre nem annyira számottevő, de az idő múlásával ez csak növekedni fog.

A CounterPoint Research oldala nem olyan régen adott ki egy kimutatást arra fókuszálva, hogy USA-ban milyen mértékben fogytak az 5G képes telefonok. A szokásos kördiagram alatt folytatnám, ami kihangsúlyozza a házrészek mértékét:

A Counterpoint Research kimutatása Amerikára nézve 2019-ben.

Mielőtt bármiféle elemzésbe kezdenék, muszáj említést tennem az USA-ban fellelhető szolgáltatókról. Odakinn az AT&T és a T-Mobile, valamint a Verizon készült fel az 5G-s hálózat lokalizációjára. Nem véletlenül határoltam el előbbi kettőtől, ahol hibrid megoldással dolgoznak a hálózat fejlesztők, azaz mmWave-et (24GHz-100GHz) és sub-6GHz spektrumot használják; míg a Verizon csak előbbit.

A Samsung berkein belül a Galaxy Note10+ 5G készülék volt a legkelendőbb Amerikában, ami maga mögé utasította a sokkal korábban piacra dobott Galaxy S10 5G-t. Sikerét elősegítette a három fenti szolgáltató által kapott promóció. Tekintettel arra, hogy 1 299.99 dollárba került kellett is a hátszél, melynek egyik pillérét a készülék beszámítás alapozta meg. (Egyes modellek sokkal többet értek, mint ha szimplán trade-in-elték volna be őket.) A másikat a remek havi díjas párosítás, amivel mérséklődött a készülék vétel ára.

Az LG részéről az LG V50 készülékét vásárolták az érdeklődök, bár azt azért hozzátenném, hogy más opciójuk nem nagyon volt, hiszen nincs más alternatívájuk. A Galaxy S10 5G-nek a legfőbb konkurenciája mégsem ez a termék volt, hanem a OnePlus 7 Pro 5G, ami viszonylag alacsonyabb árazásával nyert teret. 840 dollár körül már kapható volt, míg a Samsung tavaszi csúcsát a Sprint 5G-hálózatánal olyan 1 300 dollárért kínáltak, ami eléggé jelentős különbségként lehet számon tartani.

Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research kutatási vezetője kiemelte, hogy míg 2019-ben mindössze 1%-nyi volt az 5G képes telefonok értékesítése, addig 2020-ban ez 25%-ra növekedhet. Kétségkívül a jelentős kimozdulást az Apple-nek az új iPhone generációjától várják, hiszen Amerikában a legkedveltebb brand. Azt persze hozzátette, hogy a koronavírus által torzulhat az összkép, ugyanis az év első felére alacsonyabb számú eladási mutatókat jósolnak.

A jövő még formálja magát, azonban 2019-ből a 74%-os piaci részt a szegmensből magáénak tudhatja a dél-koreai vállalat.