Így rögzítheted a Kezdőképernyőre kihelyezett ikonjaidat és widgetjeidet!

Nincs annál zavaróbb idegesítőbb jelenség, mint amikor egy jól megszokott Kezdőképernyőn lévő ikonelrendezést véletlenül valaki vagy éppen a készülék tulajdonosa valahogy átrendez. Pl.: úgy, hogy “elnyomodik” a zsebben az okostelefon kijelzője (bár manapság már ez annyira nem jellemző!) vagy odaadjuk a gyerkőcnek, aki a kedvenc játékait a menüből kihelyezi a gyorsabb indítás érdekében. Nálam már zsigerből jön például az, hogy, hova kell vezérelni az “Asztalok” listáján és nyomni, ha mondjuk a Twitteren lévő hírfolyam újdonságaival szeretnék képbe kerülni. Talán a legidegesítőbb, amikor a widgetek közül a legnagyobb felületűt nem a megfelelő helyére sikerül elhelyezni, hiszen ilyenkor akár több ikont és/vagy widget rendeződhet át. Nem egyszer előfordult már velem. Talán az idősebb korosztálytól hallhatjuk legtöbbször azon kijelentést is, miszerint elállítódott a telefon. Nos, a jelenségre ez is ráhúzható.

Száz szónak is egy a vége: az Android fejlesztői mindig a felhasználói élmény növelésére törekedtek, ezért apró, egyesenek banálisnak tűnő beállítási lehetőségeket ugyanúgy elrejtettek, mint fontosakat. Most arra helyezném a fókuszt, hogy a fentebbi jelenséget miként lehet a legegyszerűbben száműzni a gondjaik közül.

Nincs más teendőd, mint:

  1. Az “Asztalok” valamelyikén (a kijelzőt érintve) két ujjat össze-/egymás felé húzni; vagy egy üres területre egy ujjal hosszan rányomni, hogy előjöjjön az Asztalokhoz és Témákhoz kapcsolódó menü. (Lásd: lenti ábrán a második kisképet.)
  2. Az alul megjelenő menüpontok közül nyomj az utolsóra, a “Kezdőképernyő beállítása” opcióra.
  3. Keresd meg a “Kezdőképernyő elrendezésének zárolása” lehetőséget és aktiváld!
  4. Ezt egyidejűleg az alatta lévő menüpont, az “Alkalmazások felvétele a kezdőképernyőre” opció is inaktíválódik, hogy ne csak az “asztal(ok)” legyen(ek) zárolva, hanem az is, hogy új gyorsindító ikon vagy widget ne kerülhessen ki.

Mindez afféle folyamatábra formájában:

A folyamat ábra.
Fotó: Galaxy Világa

Fontos: Ha új ikont vagy widgetet szeretnél elhelyezni valamelyik képernyőn, akkor inaktíválnod kell a funkciót.

Ha hasznosnak vélted a cikket, akkor osztd meg másokkal is! Illetve várjuk hozzászólás formájában a szituációkat/alkalmakat, amikor jól jött ez a funkció. Hasonló cikkeket keresd a Tippek/Trükkök/Infók rovatban.