Az okostelefon piac ötödét magáénak tudta a Samsung 2019-ben

Lezárult a 2019-es év. Immáron majdnem eltelt a 2020 első negyedéve, így érkeznek a kimutatások az előző esztendő egészére fókuszálva. A Samsung a Global Band listán az Apple mögött foglal helyet, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy hiába ér többet az Almás cég, lesznek olyan kontinensek, régiók és országok, ahol a dél-koreai óriás messze kimagasló eladási eredményeket mutat. A folytatásban a Counterpoint Research legutóbbi kimutatását vesszük alapul, ami ráfókuszál sok érdekes tényre, de mielőtt rátérnénk az európai viszonylatra, kitérnék, hogy globálisan mi a helyzet a házrész aránnyal.

Az eladott okostelefonok 20%-át a Samsung tudhatja magáénak, mellyel tartja magát az első helyen. Mögötte a dobogó második fokára a Huawei állhatott fel, ami a Honor-ral párban 16%-át vágta ki abból a bizonyos tortaszeletből. Mögöttük zárt az Apple, mint a dobogó utolsó szerepeltettje. A futottak még kategóriában az Oppo és a Xiaomi tudta magáénak a 4-5. helyet, ugyanis világviszonylatban 8-8%-on álltak meg.

No, de mit tudtunk meg ezekből az adatokból? Nos, elsőként azt, világszerte csökkent az okostelefonok értékesítése. 2018-hoz képest 2%-kal, hogy pontos legyek. A megdöbbentő rekordtény, hogy ez az első alkalom, hogy egymást követő 2 évben – azaz 2018-ban és 2019-ben – nem növekedés mutatkozott. A legjelentősebb visszaesést a Kína tudhatja magáénak, ahol 8%-ot tart számon a Counterpoint Research csapata. Kutatásuk során megjegyzik, hogy 2020 lesz az 5G képes telefonoknak az éve.

Többször elhoztunk az indiai piacról elemzést, ami cseppet sem véletlen, ugyanis potenciális piacról beszélünk, amikor őket emlegetjük. Annyira, hogy utolérték az USA-t. A kutatás információja szerint 158 millió okostelefont szállítottak 2019-ben. És, amit mindenképp ki kell újra hangsúlyoznom, hogy a Samsung bitorolja az egyötödét a piacnak. A Huawei se panaszkodhat, hiszen hiába a szankciók, amik érték a tavalyi esztendőben, hozni tudták a második helyet.

(Zárójelben említeném meg a RealMe-t, ami 453%-os növekedést generált a 2018-as adataihoz képest.)

Így alakult 2019-ben az okostelefonok házrésze Európában!
Fotó: Counterpoint Research

Nem mindenhol piacvezető a Samsung, ellenben ahol az, ott kimagasló az előnye. Ott van Dél-Amerika, ahol 38%-ot tudhat magálnak, és ahol a legfőbb riválisa a Motorola, ami mindössze 16%-kal követi. Aztán hozhatnám fel példaként Afrikát, ahol 25%-nyi az előnye, amit a Huawei próbál utolérni a maga 12%-ával. Jelenpillanatban Ázsia és Észak-Amerika az a két kontinens, ahol küzdenie kell. Utóbbinál az Apple-t kellene magamögé utasítania, míg előbbinél a régió más gyártóit, amik sokkal alacsonyabb árazással dolgoznak. Gondolok itt a Vivo-ra, az Oppo-ra vagy a Xiaomi-ra a Huawei mellett.

Mi a helyzet Európában? – Nos, nálunk szintén piacvezető. Eléggé jelentősnek tekinthető az előnye, hiszen 12%-kal előzi meg az Apple-t és a Huawei-t. Érdekességként emelném ki a OnePlus-ot, ami 2%-kal sereghajtó személyében, azonban a felhasználók kezdenek nyitni felé.

A ‘további oldalakon’ mutatnám a kimutatásokat, és infografikákat. A teljesség kedvéért bemásoltam a nyomógombos buta és féligokostelefonok összképét is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.