Ne legyen többé Exynos processzor! …legalábbis petíció indult az ügy érdekében


Nem semmi petíció indult útjának a Change.com oldal által, melyben arra buzdítja a felhasználókat, hogy fogjanak közösen össze annak érdekében, hogy ne legyen többé Exynos processzor a Samsung okostelefonjaiban! – A kezdeményezést azóta több mint 17 ezren írták alá, ami azért is durva szám, mert, amikor még hétvégén csekkoltuk (a cikk feltérképezése idején), akkor még csak 10 ezernél járt, és mindössze 15 ezres felsőhatárt szabtak ki rá. Azonban ezt azóta meghaladta! Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban, hogy miként jutottunk el ideáig?! Mondanám!

Oldalfotó a petíció oldaláról.

A történet ott kezdődött, hogy egy okostelefon-tesztelő (Chong Liu) fogta magát, és úgy döntött, összeveti a tavalyi Galaxy S10+ Snapdragon 855-tel felszerelt csúcsmodellt az idei Galaxy S20+-szal, amibe az Exynos 990-es processzorlapka került, hogy mennyivel lett erősebb, illetve választ találjon arra a kérdésre, hogy megéri-e váltani azoknak, akik az előbbivel rendelkeznek?!

Nos, meglepő végeredmény született. Elsőként az NBA2K20 nevű játékkal vetette össze kettőjük hardverét, aminél már kimutatkozott a különbség. Már a kezdeti játékbetöltésnél gyorsabb volt a Qualcomm által felszerelt lapka, de várt arra, hogy hátha a játékban töltött időben majd jön az éles váltás. Nem így lett. Az Exynos hamarabb felmelegedett, melynek eredményeképp a processzor visszább kapcsolt, s ezáltal csökkent az fps száma. Olyannyira, hogy a tavalyi plusznál átlagosan 54fps-sel ment, míg az ideinél 39 fps-sel – ami azért számottevő különbség.

Aztán kipróbálta ugyanezt a PUBG Mobile-jal, aminél hasonló lett a végeredmény, akarom írni, jelentősebb különbség mutatkozott, mivel a Galaxy S10+-nál átlagosan 59ftp-sel történt a játszás, míg a Galaxy S20-nál mindössze csak 40 fps-sel. (Természetesen, azonos felbontáson lettek tesztelve a játékok, illetve 60Hz-en.)

Az elmúlt években a Snapdragon által felszerelt lapkák mindig jobban teljesítettek, az pedig, hogy a Samsung meghatározta, hogy melyik régióba melyik érvényesülhet, egyfajta diszkrimináció, hiszen, ha mondjuk egy magyar felhasználó Snapdragon-os processzorral ellátott csúcskategóriásra vágya, akkor bizony garanciavesztéssel kell beneveznie egy szürkeimportos megoldással, vagy egy betervezett utazással, melynek végeredménye egy és ugyanaz: mármint, hogy Európai Uniós szervízes hátteret nem fog kapni.

Noha eléggé veszteséges a lapkák gyártása, amit egyébként a Samsung is tud és fejben tart, mégis kitart mellettük. Egyszerűen úgy vannak  vele, hogy nem akarnak másra támaszkodni, s ezáltal amit legyárthatnak, az le is gyártják. Nyilván a hardver és a szoftver megfelelő összehangolása időigényes folyamat, így előfordulhatnak ilyenféle különbsége – de azt se feledjük el, ha az Android 10 végre stabillábakon áll a flagshipjeiken, azaz túl leszünk a One UI2.5 premierjén is, akkor már nem hiszem, hogy mutatkozni fog ilyesmi. Addig viszont maradnak a tények, mely szerint az a Galaxy S10+ Snapdragon lapkával nem is annyira rossz!

Ha netalántán valaki mégis egyet ért a petícióval, akkor töltse ki! Bár azt azért hozzátenném, hogy nem ez alapján fog a Samsung lemondani az Exynos-lapkakészletsorozatáról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.