Bemutatkozott a Galaxy A31

Járványhelyzettől függetlenül a Samsung Japán bemutatta a legújabb középkategóriás készülékét, a Galaxy A31-et. Ezáltal megérkezett a termékcsoport negyedik tagja, hiszen korában a Galaxy A51 és a Galaxy A71 mellett a magyarországi piacra még bevezetlen Galaxy A01 is megkezdte életciklusát, hogy házrészt raboljon a konkurenciától. Nyilván az emberek többsége a beszédesebb Galaxy A4x-et várta volna, nem pedig a Galaxy A3x-et, azonban mégis utóbbit kaptuk meg, amit cseppet se nevezhetek hiánypótlónak, ugyanis nem éreztem az előrehaladottság az elődhöz mérten, de ne rohanjunk annyira előre.

A termék kreatívja.
Fotó: Samsung

Muszáj megemlíteni, hogy tavaly két Galaxy A30-családtag érkezett. Az egyiket márciusban, ami a szimpla Galaxy A30 volt, majd pedig augusztusban egy ráncfelvarrott változatot, a Galaxy A30s-t. Ezutóbbi került bevezetésre a magyarországi piacra, azonban cseppet se mondhatnám el róla azt, hogy jó árazást kapott, mert nála egy Galaxy A70 hasonló költségben sokkal jobb döntésnek számított. Mostanság persze egyre több leárazásban részesítik, hogy a fennmaradt készleteit kipuculják és átadhassák azt az utódnak.

A legszembetűnőbb változás tavalyhoz képest, hogy a Samsung szakított az Exynos processzorával, és helyette ugyanazt ültette bele, mint a Galaxy M31-be, amit odakinn csak #WattaMonster-ként emlegetnek. A MediaTek Helio P65-ös chipjéről volna szó, aminél inkább az energiatakarékosságon van a hangsúly, mint sem a teljesítményen. Ezért is van az, hogy az alacsonyabb órajelen (1.7GHz-en) futó magokból hatot kapunk, míg mondjuk egy Exynos 9611-nél négyet (1.7GHz-en); a magasabból pedig csak kettőt 2GHz-es tartományban. Gyártástechnológia szempontjából is csak 12 nanométeresről számolhatok be, szóval számos kérdést hoz fel bennem, hogy miért kellett ennyire alább adni a színvonalat. Nyilván az tény, hogy a korábbiakban lévő Exynos 7904-hez képest ez előrelépés, de messze a Galaxy A51-étől.

Kijelző méretéhez nem nyúltak. Megtartották a bevált 6.4 inches átmérőt, azonban némileg a képarányon formáltak, ugyanis lecserélték a korábbi 19.5:9-et 20:9-re. A Full HD+ felbontás (1080 x 2400px) pedig helyesbítésre került – hiszen, ha visszaemlékeztek a Galaxy A30s-nél ezt cserélték le HD+-ra. Nah igen, sokak arcára csaltak WTF-kifejezést, ami előtt még mi is értetlenül álltunk. A kijelző formaterve ellenben nem követte le a trendet, megtartották az Infinity-U megvalósítást, ami egy 20MP-es f/2.2-es szelfikamerának ágyaz meg. Öröklődött a képernyő alatt lévő ujjlenyomat-olvasó, ami a megszokott 2D-s variáns, tehát nem az ultrahangos, mielőtt valaki keverné a kettőt.

A Galaxy A31 hátlapi kameraszigetje Prism Crush Red színben.

A tervezők hozzányúltak a fizikai méreteihez is. Sokkal vastagabb (8.8mm 7.7mm-ről) lett, picikét hosszabb (159.3mm 158.7mm-ről), illetve csekély mértékkel keskenyebb (74.7mm helyett 73.1mm).  A váz formálása két okból volt kötelező lépés: az egyik, hogy 5.000mAh-s akkumulátorteleppel lett felszerelve, ami megköveteli a nagyobb helyigényt. (Csak viszonyításképp említeném meg, hogy a Galaxy M31 6.000mAh-jával 8.9mm-re vastagította meg magát.) A másik a képernyő arányának lekövetése, hiszen immáron, mint említettem 20:9-ről beszélhetünk.

Az alapvariáns: 6/64GB-tal lesz felvértezve, azonban némi felár ellenében választhatunk 6/128GB-ot, de nyilván nem ez lesz fókuszban. A bővíthetőségét megtartották, amelynél a gyártó leírása szerint 512GB-ig lehet elmenni. Maradt a két SIM-kártyás befogadó készség, amit nem hibrid megoldással kezel, mint a felsőkategóriások.

A30A30sA31
Főkamera:16MP, f/1.725MP, f/1.748MP, f/2.0
Ultraszéles kamera:5MP, f/2.28MP, f/2.28MP, f2.2
Mélység kamera:5MP, f/2.25MP, f/2.4
Makro kamera:5MP, f/2.4
Előlapi kamera:16MP, f/2.016MP, f/2.020MP, f/2.2
Összehasonlító táblázat az A3x-széria kameráihoz

Térjünk vissza a kameráihoz, hiszen jelentős változáson esett át az elsőgenerációjához képest. Nőtt a MP-tartomány, ami annak köszönhető, hogy (vélhetően) nagyobb szenzormérettel dolgoznak a váz alatt, így f/2.0-ás értékkel tudnak világosabb képalkotást véghezvinni. Az ultraszéles – és mélység szenzor felbontásához nem nyúltak, csak utóbbi fényérzékenységéhez. Illetve megjelent egy negyedik képalkotóegység, a makro, ami elsőként a Galaxy A71-ben és a Galaxy S10 Lite-ban mutatkozott be, hogy teret hódítson.

A Samsung fontosnak érezte kihangsúlyozni, hogy ez csak a középkategória középalsó szegmense, így hiába van a váz alatt az 5.000mAh-s akkumulátora, azt csak 15 wattos gyorstöltéssel lesz módunk feltölteni.

Noha árazásról és piacra vezetési dátumról nem esett szó, de áprilisra tehető utóbbi, a színeiről lehullott a lepel. Megtartották a bevált hátlapi formát, a Prism Crush-t, avagy magyarosabban: Fénytörés megoldást. A jól megszokott: fekete, fehér mellé egy élénkebb kék és piros szín csapódott.

Íme a termék teljes valójában:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.