Bemutatkozott a Galaxy M11

A Samsung újabb belépőszintű készülékét leplezte le, ami most az M-szériából került ki. Igen, ez az a termékcsalád, amivel legfőképpen az ázsiai kontinensen szeretne érvényesülni, ahol olyan konkurensek szorongatják a piaci házrésznél, mint a Xiaomi vagy a RealMe. A Galaxy M11-et a dél-koreai vállalat az Arab Emírség régió oldalán tette elérhetővé, tehát az elsődleges piacáról egyből lehullott a lepel – bár megjelenési árról és időpontról sehol sem találtunk plusz információt, viszont abból kiindulva, hogy márciust holnappal zárjuk, április eleje-közepére lehet beütemezni. Vegyük csak jobban szemügyre, mivel kedveskedik a vásárlóinak.

A Galaxy M11 hivatalos fotói.

Előtte persze fontosan tartom, hogy némi visszatekintést tegyünk, mégis csak egy utód eljöveteléről számolhatok be. A Galaxy M10x-család első tagja, a Galaxy M10 már tavaly januárban bemutatkozott. Talán a legfejfelkapósabb specifikációi között tartható számon a 3.400mAh-ás akkumulátor, ami egy TFT kijelzőnél eléggé snassznak tekinthető, vagy a microUSB 2.0-ás töltési lehetőség. Értjük mi, hogy belépőszint, de legyen már az az alap, hogy nyitunk a jövő felé még ilyen alacsony árszegmensben is! A vállalat ősszel piacra dobta a ráncfelvarrott variánsát, a Galaxy M10s-t, ahol váltottak Type-C töltőre, nagyobb akkumulátorra (4.000mAh), valamint sAMOLED kijelzőre. Kellett mindez, hogy elfogadható termékként próbáljon teret nyerni. No, de mi változott az utódban? Mondanám!

Kezdeném azzal a ténnyel, ami megbotránkoztatott, ez pedig nem más, mint a PLS TFT kijelző típusa. Mi történt? – tehetném fel teljesen jogosan a kérdést, mégis csak a Galaxy M10s-nél sikerült normális panelt beletenni, erre most azt kiveszik belőle. A kijelző méretéhez persze nem nyúltak, maradt a 6.4 inches megjelenítő nagyság, aminél a HD+ felbontás (720x1560px) köszön vissza 268 körüli képernyősűrűséggel, azaz lehet pixelekre vadászni. (Nagyjából 320ppi felett nem lát sok különbséget az emberi szem.) Képarányánál a jól megszokott 19.5:9-hez érvényesül. Egyes oldalak szerint ezeket a paramétereket egybevéve nagyjából ~82%-os screen-to-body mutatót tudhat magáénak, ami elmarad az őszi elődjétől, ahol ~85%-k körül mutatkozott.

A gyártó lecserélte a korábbi szériában feltűnt előlapi kamera megvalósítást, ugyanis a Galaxy M11-ben a baloldalra igazított Infinity-O formaterv köszön vissza, amit először a Galaxy A60-nál mutattak be 2019 áprilisában. Nagyjából ugyanaz azt az előlapot vélhetjük felfedezni, mert hasonlóan és határozottan nagyobb a káva az alsó részen, míg a felsőn szűkebb. Engem még kicsit a Galaxy A82018-nak az alsó felére is emlékeztetett, ezért is gondoltam úgy, hogy érdemes külön bekezdésben foglalkozni, mert ezzel megtörte a sorozatot ilyen téren.

Balra igazított kamerakivágást kapott a Galaxy M11.
Fotó: Samsung AE.

Ázsiai régió kapcsán muszáj kihangsúlyonom, hogy az FM-rádió képesség nem került kivételre, mert azzal biztosan tökön rúgták volna magukat.

Egyre inkább kezd beigazolódni, hogy az Exynos processzorok eltűnnek a Samsung portfóliójából. Míg a Galaxy M10-nél az Exynos 7870-es lapkája (8 x 1.6GHz), a Galaxy M10s-nél az Exynos 7884B (2 x 1.6GHz + 6 x 1.35GHz) gondoskodott az erőforrásról. Most átváltottak Snapdragon 450-re, aminél visszaköszön ugyanúgy a nyolcmagos egységes órajelen működő megoldás, mint az Exynos 7870-nél, csak magasabb, 1.8GHz-en teszi a feladatát. Ezt a lapkakészletet szintén 14 nm-es gyártástechnológiával készítették, melynek GPU-jét az Adreno 506 adja. Operációs rendszerénél az Android10 és a One UI 2.0 köszön vissza, ami már alanyi jogon jár mindenkinek. 3/32GB-os és 6/64GB-os variánsokban lesz elérhető, de megtartották a két SIM modul mellett a bővíthetőséget is, így 512GB-os microSD-t lehet belepakolni.

Bluetooth szabványánál romlott a helyzett, hiszen visszatért a v4.2, ami az v5.0 LE-hez képest elég szép visszaesésé. Cserében helymeghatározás tekintetében felvértezték a Galileo-val, ami az elődökben nem volt jelen. Jack még jelen van! Az ujjlenyomat-olvasó maradt hátul.

M10M10sM11
Főkamera:13MP, f/1.913MP, f/1.913MP, f/1.8
Ultraszéles kamera:5MP, f/2.25MP, f/2.25MP, f/2.2
Mélység kamera:5MP, f/2.4
Előlapi kamera:5MP, f/2.08MP, f/2.08MP, f/2.0
Összehasonlító táblázat az M1x-széria kameráihoz.

Talán, amire a legkevesebb figyelmet szentelték, az a kameramodulja. Előlapi kameránál örököltették a Galaxy M10s-nél debütált 8MP-es f2.0-ás szenzort. A hátlapi kameráknál belenyúltak a fényérzékenységbe. A főnél f/1.8-ra csökkent, hogy méginkább megállja a helyét zordabb fényviszonyok mellett, illetve behoztak egy mélységszenzort pluszba a portré fotózás érdekében. Külön kihangsúlyoznám, hogy a széleslátótérrel felvértezett érzékelő 115°-ot képes befogni, míg a főszenzor csak 77°-ot.

Jelentősen növeltek az akkumulátorkapacitáson. Mint azt a legtöbb 2020-as belépő- és középszintűjeinél, nála is 5.000mAh-ra duzzasztották, amit súlyban meg is érez a felhasználója, hiszen a korábbi 169g-hoz képest most 197g-ot kell kézben tartania. Nőtt a készülék háza, immáron 9mm vastag (7.7/7.8mm helyett), 161.4mm hosszú (155.6/158.4mm helyett) és 76.3mm széles (75.6/74.7mm helyett). Cserében viszont a gyártó egésznapos üzemidőt ígér, amit 15 wattos C-típusú töltővel lehet visszarántani újra 100%-ra.

Színek tekintetében: a fekete, a kék és a lila dukál. Hátlapjánál nincs megtörés, szimpla egységes szín, ahogy az elődöknél.

Íme néhány fotó róla:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.