Hogyan képes ugyanakkor mérettel duplázni a Galaxy Buds+ az üzemidőn?

Elgondolkodtatok már azon, hogy a Galaxy Buds+ fizikai paraméterei ugyanazok, mint a Galaxy Buds-nak, mégis a vállalat majdnem dupla akkora üzemidőt ígér a ráncfelvarrott variánstól! Hogyan lehetséges mindez?! – a dél-koreai vállalat maga adott ki egy sajtóanyagot, amiben lerántja a leplet mindenről.

Mielőtt azonban kitérnék a tényekre, had emlékezzek meg a (legújabb generációs) teljesen vezeték nélküli fülhallgatóról, ami a Galaxy S10-családdal indult útjára. Előtte a Gear iconX-széria próbálta betölteni az űrt, azonban mindegyik elvérzett. A Samsungnak jó volt a koncepciója, azonban a konkurencia jobban meglátta, hogy a felhasználóinak mire van szüksége egy ilyen terméknél. Az pedig nem a fülön keresztül történő pulzusmérés, amivel még az elsőgenerációja büszkélkedett. Szerencsére többévnyi fejlesztés meghozta a gyümölcsét, amihez az is kellett, hogy a Spotify és a zenehallgatás ennyire nagyot menjen és utat törjön magának, ugyanis nem csak fitneszhez használják ezeket a kiegészítőket az emberek, hanem a hétköznapi életük során is.

A dél-koreai vállalat tanult a hibájából, ugyanis, ahelyett hogy ment volna a trenddel, inkább arra törekedett, hogy az amúgy közkedvelt termékéből még közkedveltebbet kreáljon, ezért beszélünk 2020-ban csak ráncfelvarrott változatról, azonban a felszín alatt sokkal több minden rejlik, amire most ráirányítanám a figyelmet, mert a mérnökök előtt a kalapemelésnek alapreakciónak kellene lennie.

Hogy mindent megértsetek, muszáj kihangsúlyozni a fizikai paraméreteit a két kiegészítőnek, amit egy összehasonlító táblázat formájában találnék, majd alatta folytatnám…

Galaxy BudsGalaxy Buds+
Fülhallgató méretei:22.5 x 17.5 x 19.2 mm22.5 x 17.5 x 19.2 mm
Fülhallgató súlya:6g6.3g
Fülhallgató akkumulátor kapacitása:58 mAh85 mAh
Tok méretei:26.5 x 70 x 38.8 mm26.5 x 70 x 38.8 mm
Tok súlya:40g39.6g
Tok akkumulátor kapacitása:252 mAh270 mAh
A Galaxy Buds és a Galaxy Buds+ összehasonlító táblázata.

Ha a fizikai méretbéli paramétereit vesszük alapul, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a bölcsőnek és a fülegységeknek a hosszán, a szélességén, és „mélységén” a mérnökök 1mm-nyit sem változtattak. A súlynál már előfordul különbség, azonban max. 0.4g-ról számolhatok be, ami talán elengedhető. Inkább úgy írnám, hogy ez az, amihez bárkinek a zsebe vagy éppen a füle hozzá tud szokni rövidebb használat után.

„Nem értem! …akkor mi a francot csináltak a mérnökök?!”

tehetjük fel teljesen jogosan a kérdést!

A titok a váz alatt rejlik. Megkülönböztetünk két egységet. Az MUA01 néven futó modul a bölcsőben helyezkedik el, míg az MUB01 a fülhallgatóban. Kettőjük összhangja gondoskodik arról, hogy a felhasználónak valóban meglegyen a True Wireless Stereo élménye, azaz a valós teljesen vezetékmentes sztereóhangzás. Míg a bölcsőbe szerelt chipnél 10 különálló egységet integráltak egybe, addig a fülhallgatónál 5-öt. A lapkák újragondolásával sokat spóroltak az áramkör méretén, s amit annak csökkenésével nyertek, tulajdonképpen az akkumulátor telepének növelésére fordítottak.

A Galaxy Buds és a Galaxy Buds+ evolúciója egy képen.
Fotó: Samsung

A toknál, vagy az általam szeretettebb kifejezéssel élve a bölcsőnél 60%-kal csökkentettek a chip területén, s lett ezáltal a 252 mAh-ból 270 mAh. A fülhallgató-egységeknél ugyanez 50%-on állna meg, amivel 58 mAh-ról 85 mAh-ra nőtt az akkumulátorkapacitás.

Az MUA01-es modulról muszáj még megemlékezni, hiszen az iparág első olyan megoldása, ami egyszerre támogat vezeték nélküli és vezetékes töltési támogatást. A vezeték nélküli töltésnél a Wireless Power Consortium (WPC) általi QI 1.2.4-et, amit a legújabb energiaátadási interfész szabványát takarná magyarra fordítva. A hatékony energiagazdálkodás érdekében integráltak rá egy rendkívül hatékony kapcsolótöltést. Mondanom se, de az áramkörön helyet kap egy eFlash is, ami gondoskodik a firmware frissítések megoldásáról.

Természetesen a modulok folyamatosan kommunikálnak egymással, ezáltal megosztják a töltöttségi állapotukat, hogy az egységek éppen a bölcsönben vannak-e vagy sem, vagy más alapvető információkat.

Jelenpillanatban a hivatalos forgalmazok a Galaxy Buds+-ot 55 990 Ft-os áron kínálják, míg az alapmodellt, a Galaxy Buds-ot 48 990 Ft-ért.

Fotó: Samsung PRESS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.