A Samsung 600MP-es kameraérzékelő bevezetésén dolgozik

2013-ban az még fejfájást okozott, hogy magunk elé képzeljünk egy 16MP-es kamerát – amit ugye 1 évvel később a Galaxy S5-ben megvalósított a dél-koreai vállalat. Evolúció volt a javából a technológia, hiszen azt is megoldották, hogy 4K videófelvételre legyen képes, valamint szoftveresen egyszerre lehessen az előlapi és hátlapi kamerával felvenni. Sok idő eltelt azóta, s közben megérkezett a Samsung jóvoltából az első 64MP-es, illetve 108MP-es készüléke. Azonban ez csak a kezdet, mert nem hajlandó megállni és beérni ennyivel. A cél a 600MP elérése, ami talán így első hallásra magával húz egy WTF reakciót!

Az úr a képen maga Yongin Park,
Fotó: Samsung

Mindezt annyira komolyan gondolják, hogy a hivatalos oldalukon tették közzé célkitűzésüket. Yongin Park, a Sensor Business Team vezetője ki is tér arra, hogy miért pont ezt a számot választották, hiszen lehetett volna 1.000MP is. A válasz sokkal egyszerűbb, mint amit mögé képzelünk, csak tudni kell annyit hozzá, hogy az emberi szemnek állítólag körülbelül 500MP-es felbontásnak feleltethető meg. Összehasonlításképpen: a legtöbb modern DSLR fényképezőgép 40MP-es tartománynál megáll. Az okostelefonok többsége is 12-16MP-nél jár, bár évről évre az átlag egyre inkább felfelé tendál. A cég azért döntött a 600MP mellett, mert így az emberi szemnél kicsivel részletesebb lehetne a végeredmény – azaz a technológia többet látna, mint amit mi magunk.

Fontos megjegyezni, hogy az iparnak még hosszú utat kell megtennie, mielőtt az emberi szem képességeinek megfelelne, azonban muszáj kitűzni a célokat; hiszen céltalanul nincs fejlődés és előre haladás.

A folyamatot bonyolítja az a tény is, hogy meg kell találniuk a felbontás és a pixelméret közötti egyensúlyt, hiszen minél kisebbek a pixelméret, annál gyengébb a képminőség. Ezért is van az, hogy mind a 64MP-es, mind a 108MP-es képalkotásnál képpont összevonást alkalmaznak gyengébb fényviszonyok között. Előbbibél a jól ismert Tetracell technológiát alkalmazzák, ami 2×2 tömböt tartalmaz, míg utóbbinál a Nonacellt, aminél már 3×3-ról beszélünk. Ezzel teszik lehetővé, hogy a Galaxy S20 Ultra-nál kilenc 0.8 μm-es pixelből 2.4 μm-est kreáljanak, s ezáltal enyhítsék a gyengébb fényviszonyokból fakadó problémákat.

Nyilván 600MP-nél a (beépíthetőségi) méretprobléma is gondokat okoz, így ne pusztán arra gondoljunk, hogy mindezt egy okostelefonba szeretné jelen látni – inkább arra, hogy ki akarja terjeszteni a lehetőségeit, azaz pl.: (önvezető) járművekbe vagy drónokba kerülhet. Ergo, másabb piacok felé is nyitni szeretne a dél-koreai tech-óriás. Nem szabad elfeledkezni, hogy anno jelen voltak fényképező piacon is, amelyből az NX1-es termékkel szálltak ki. Ez volt a csúcs házon belül, de a legtöbb NX-szériás gépük odaverte a belépőszintű DSLR gépeket.

Yongin Park hozzátette, hogy a legtöbb jelenleg elérhető kamera csak az emberi szem számára látható képalkotásra képes 450 és 750nm közötti hullámhosszon. Ezen a tartományon kívüli fényhullámhosszok érzékelésére alkalmas érzékelőket nehéz létrehozni, azonban, ha mindez sikerül, akkor számos terület profitálhat belőle. Például: az ultraibolya fénnyel a felhasználóknál lehetne a bőrrákot diagnosztizálni; vagy az infravörös fényt a mezőgazdaságban és más iparágaknál lehetne felhasználni minőségellenőrzésre.

A Samsung tehát elhatározott valamit, ami mindenképpen említésre méltó. Zárásképpen említeném meg ismét, hogy a 600MP-es érzékelőt nem az okostelefonokba tervezné, hanem okosotthonokba, önjáróautókba és drónokba.

Jelenleg 108MP-nél járnak, azonban küszöbén vagyunk a következő lépcsőfoknak, ami a 144MP-es érzékelő lesz. Mellesleg azt sem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben sikerült legyártaniuk az elő 0.7 μm-es képpontokkal rendelkező érzékelőt, amit ISOCELL Slim GH1-nek kereszteltek el, amely egy kompakt formában kínál 43.7MP-es össztartományt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.