Befutott a sokak által várt DxOMark kameratesztje a Galaxy S20 Ultra 5G-nek

Lassan másfél hónappal járunk a Galaxy S20 Ultra debütálása után. Sokakban fel is merült a kérdés: Miért nincs még elérhető kamerateszt róla a DxOMark oldalán? – hiszen a később megjelent kínai konkurensnek már olvasható. A weboldal szerkesztősége kivárta, hogy az újonnan debütált kameramodulokat a szoftverfejlesztők helyre tegyék, hiszen a rajt után sok hiba ütötte fel a fejét, ami alapján nem lehetett volna reálisan értékelni a Samsung teljesítményét. Április 22-én azonban befutott az, amire oly sokan vártak. Nem is húznám az „idegeket”, leleplezném a pontszámot, majd pedig alatta folytatnám a részletekkel – amit ide klikkelve lehet elolvasni.

A DxOMark oldala 122 összesített pontot adott a Galaxy S20 Ultra 5G-nek!
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Mint az a képen látszódik: 122 végpontszámmal rendelkezik a Samsung Galaxy S20 5G modell a hátlapi kamerái (!) által. Jogosan merülhet fel a keresztkérdés, hogy mindez mire elég?!

Arra minden bizonnyal, hogy a TOP10-be tudhassa magát a készülék. Igen, csak jófejségből említem a TOP10-et, ugyanis a jelenlegi kamera ranglétra alapján csak a hatodik helyre tudott befutni – holtversenyben a Honor V30 Pro-val. (Tekinthető 7. helynek is, hiszen a Honor modellje még 2019-ben látott napvilágot.) Nem történt trónfosztás, azaz a Huawei P40 Pro kamerája elleni harcban alulmaradt, ami 128 ponttal bitorolja azt. Mögötte a dobogón a Honor 30 Pro+ (125 ponttal), valamint az Oppo Find X2 Pro és Xiaomi Mi 10 Pro párosa (124 ponttal) foglal még helyet, utóbbi kettőnél szintén holtversenyről kell beszámolni. (Mutatnám az összesített listát 2020. április 23-ig történt teszteléssel bezárólag.)

(Noha csak kameratesztről írtam a címben, azért kitérnék a Galaxy S20 Ultra 5G audio tesztjére is, amit már az oldal áprilisi elején közzétett. Ott 69 pontot hozott ki a végelszámolásban, ami szintén csak a 6. helyre elegendő, de azt is az Asus ROG Phone II-vel kellett megosztania a kialakult pontszámegyezésből fakadóan. A No.1 a kategóriában jelenleg a Xiaomi Mi 10 Pro 76 ponttal, amit a Huawei Mate 20 X követ 75-tel, valamint az Apple iPhone XS Max 74-gyel. Akit érdekelne, hogy miként áll 2020. április 23-ig a ranglétra, azok klikkeljenek ide.)


Csak a tisztánlátás mivoltából felsorolnám ismét, milyen kamerákkal rendelkezik a Samsung Galaxy S20 Ultra hátlapi kameraszigetje, hátha valakinek nem volna tiszta:

  • Főszenzor: 108MP, 1/1.33″, 26mm, f/1.8-ös rekeszértékű lencse PDAF autófókusszal és optikai képstabilizálóval.
  • Telephoto: 48MP, 1/2.0″, 103mm, f/3.5-ös rekeszértékű periszkop lencse PDAF autófókusszal.
  • Ultra-széles szenzor: 12MP, 13mm, f/2.2-es rekeszértékkel.
  • Mélységszenzor: 0.3MP ToF 3D szensor f/1.0-ás rekeszértékkel.
  • LED vaku
  • Videó képessége: 8K 4320p/24fps, 4K 2160p/60fps
  • Processzor fajtája: Exynos 990 (Snapdragon 865) chipset

Összességében 122 pont, de mindez úgy tevődik össze, hogy a fényképezés részlege 132 pontot, míg a videó 102 pontot tett le az asztalra. Mutatnám a részletes kimutatást:

A DxOMark részletes pontkimutatása.
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Nem olyan rossz az a hatodik hely, ami valójában a hetedik, hiszen később jelent meg, mint az előtte helyet foglaló Honor V30 Pro, ami 2019 novemberében látott napvilágot, az negyedévvel a Galaxy S20 Ultra 5G premierje előtt. Hiába az alacsony pontszám, a DxOMark csapata dicsérte a mindig jó expozíciót, a színeket, a dinamikatartományt, valamint lenyűgözte az ultra-széles módja és a bokeh effektek a Portré üzemmódban. Ezen kívül kiemelte, hogy az iparágban a legalacsonyabb zajszinttel ez a termék rendelkezik.

A kritikuspontja a készüléknek: az autofókusza, ugyanis lassúcskának nevezték, pláne, amikor jelentősen romlottak a fényviszonyok. (Ez persze érthető, hiszen már nincs benne jelen a Dual Pixel technológia, ami a korábbi szériáknál jelen volt, helyette itt már a NonaCellt, azaz pixelösszevonást alkalmaznak 3×3-as megoldás formában.) A közeli zoomoknál is elvérzett a fókuszálás, hát még az éjszakai felvételeknél.

A videófelvételnél dicsérték a nagyon alacsony zajszintet, a nagyon szép színeket, valamint a stabilitást jó fényviszonyok mellett. Másrészről szenvedett a termék, amikor beltéri videózásra használták gyengébb fényviszony mellett, ahol már azért akadtak a dinamikatartománnyal és a stabilitással is problémák.

Nyilván ezek csak szoftveres problémák, amiket a következőkben mindenképpen javítaniuk kell a fejlesztőknek, hogy a felhasználók elégedettebbek legyenek, viszont abból kiindulva, hogy egy merőben új technológia debütjének ágyazott meg a termék, nem annyira rosszak az értékek, van hova fejlődni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.