Snapdragon vs Exynos: Most lehull a lepel, melyik a gyorsabb és a hosszabb üzemidejű a Galaxy S20+ vázában!


Olyan sokszor hallhattuk a Galaxy S20 premierje óta, hogy a Qualcomm által készített Snapdragon 865-ös processzora sokkal erősebb, mint a Samsung sajátfejlesztésű az Exynos 990-je. Március végén robbant is a hír, miszerint a felhasználók egy köre petíciót indított annak érdekében, hogy a dél-koreai tech-óriás inkább hagyjon fel sajátfejlesztéssel, és hagyja a munkát a profibbakra, azaz külsős cégekre, amik erre szakosodtak.

Forrás: PhonePuff

Nyilván nem ez a kezdeményezés lesz, ami alapján a Samsung úgy határoz, hogy inkább mellőzi a készülékeiből az Exynos lapkakészletét, viszont arra jó volt, hogy rávilágítson a fejlesztéseinek problémás oldalára, amik ilyen árszegmensben azért sérelmezhetők. Van min dolgoznia a fejlesztőknek, ugyanis a Qualcomm gyorsabban reagál bizonyos helyzetekben. A PhoneBuff csapata fogott két eltérő régiójú – 12GB RAM-mal felszerelt – Galaxy S20+ készüléket, amiket azonos tesztnek vetett alá. Céljuk, hogy lehulljon a lepel, miszerint mennyivel gyorsabb az amerikai gyártmányú lapka, mint a dél-koreai.

Kísérletükben 16 különböző alkalmazást indítanak el, dolgoznak benne, majd tesznek le az asztalra és a folyamatot ismétlik az utolsóig. Ha ez megtörtént, lezárul az első kör, amit egy második követ, ahol visszatöltik az appok tartalmát. Az applikációk sorában: a Facebook, a Word, az Excel, a Sportify és számos játék foglal helyet.

Összességében: a Snapdragon bedarálta az Exynos-t, azonban sikeréhez kellett az is, hogy számos applikáció megfogja dél-koreai fejlesztést, ami azért olykor – 5 esetben – gyorsabbnak bizonyult az app-time értékben, viszont a játékoknál vagy a fotó- és videószerkesztőknél jelentősen elmaradt. Külön kihangsúlyoznám, hogy a visszatöltésnél hasonló érték született.

Aztán ott van egy másik videójuk, amelyben az akkumulátor üzemidőt tesztelték. Nyilván nem csak gyorsaságban, hanem fogyasztásban is van differencia. Tesztjük során alapműveleteket csináltak először, mint pl.: 1 órán keresztül telefonáltak, majd 1 órán keresztül SMS-eztek, aztán jött a böngészés és így tovább. Természetesen az Exynos 990 előbb merült le, mint konkurense, aminek még maradt 11%-nyi akkumulátor ideje.

Forrás: PhonePuff

Végelszámolásban ez kerekedett ki:

  • Snapdragon 865: 9 óra 4 perc screen-time / 16 óra stand-by
  • Exynos 990: 8 óra 14 perc screen-time / 16 óra stand-by

A differencia jelen van, de véleményem szerint ez csak akkor érezhető, hogy egymás mellett a két modell. Az viszont tény és felrovás, hogy ha mindkét régió felhasználója ugyanannyi pénzt fizet a termékért, akkor miért kap egyik a másikhoz képest kevesebbet?!

A ‘tovább mögött’ csekkolható az összehasonlító videók teljes egészében, némi felkonferálással.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.