DxOMark keze ügyébe került a Galaxy Z Flip

Egy régóta várt teszt futott be a DxOMark által. Anno a februári Unpacked event után szinte azonnal piacra dobta a Samsung a következő összehajtható készülékét, a Galaxy Z Flip-et, melynek tesztje május 1-jével érkezett meg. Nem csak a Galaxy Világa stábja volt roppant mód kíváncsi, milyen mutatókat produkált a több mint félmillió forintos készülék, hanem a világ számos tech-rajongója. Mielőtt belecsapnák a lecsóba, azt azért szeretném letisztázni, hogy szinte mindenki biztos volt abban, hogy nem lesznek magasak az értékei, mert a küllemen van a hangsúly, valamint a kompaktságon, amit sikerült elérnie nála. Nem véletlen az se, hogy a dél-koreai vállalat a divat jegyében próbálja eladni.

Nem is szaporítanám a szót, hanem leleplezném a pontszámát, ami nem más lett, mint…

A DxOMark oldala 105 összesített pontot adott a Galaxy Z Flip-nek!
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

…tehát a hátlapi duál-kamera modul összesített értéke 105 pontot hozott a Galaxy Z Flip konyhájára, ami nem tekinthető cseppet se olyan rossznak, mégis csak egy kiforrás előtti készülékcsaládról beszélünk.

A tisztánlátás mivoltából azért mutatnám, hogy 2020. május 13-ig bezárólag a Samsung milyen helyezéseket tud felmutatni a DxOMark toplistáján:

#6 Samsung Galaxy S20 Ultra 5G – 122 pont
#10 Samsung Galaxy S20+ – 118 pont
#11 Samsung Galaxy Note10+ 5G / Samsung Galaxy Note10+ ­– 117 pont
#16 Samsung Galaxy S10 5G – 116 pont
#20 Samsung Galaxy S10+ – 113 pont
#28 Samsung Galaxy Z Flip – 105 pont
#31 Samsung Galaxy Note9 – 103 pont
#37 Samsung Galaxy S9+ – 100 pont

Összesítés kedvéért csak annyit tennék hozzá, hogy bekerült a TOP30 legjobb okostelefonos kamerák listájába. Kíváncsi lettem volna, hogy a termékcsaládon belüli Galaxy Fold-hoz képest mennyivel lett jobb vagy éppen rosszabb, azonban az oldal nem tesztelte le a mai napig, ami teljesen meglepett – vagy ha letesztelte, akkor annyira lemaradt a versenybe, hogy a TOP50-be se került fel? Azt mondjuk kétlem.

A 105 pontjával súrolja az iPhone XS Max-ot, ami 106-tal zárt annak idején. Helyezésén nem kell senkivel sem osztozni, ugyanis mögötte közvetlenül 104 ponttal az Asus ZenFone 6 követi. Csak a tisztánlátás kedvéért említeném meg, hogy a jelenlegi trónfoglaló a Huawei P40 Pro, ami 128-cal vezeti a tabellát, tőle 3-mal lemaradva pedig a Honor 30 Pro próbálja tartani a tempót.

Leszögezhető, hogy a Galaxy Z Flip nem a kamerával akar első sorban hódítani, holott elég sok praktikummal van felszerelve, legyen az mondjuk az ültethető kameraállás, vagy összehajtott helyzetben való szelfizés.


A teljesség kedvéért mutatnám még egyszer a hátlapi kamerasziget főbb jellem vonásait:

  • Főszenzor: 12MP, 1/2.55-ös szenzorméret, 27mm, f/1.8-as rekeszértékkel, dual-pixeles PDAF-fel és optikai képstabilizátorral.
  • Ultra-széles szenzor: 12MP, 12mm, f/2.2-es rekeszértékkel.
  • LED vaku
  • Videó képessége: 4K-s felvétel 30 vagy 60 fps-sel.
A DxOMark részletes pontkimutatása.
Forrás: DxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Az összesített 105 pontjának súlyát a fotó szegmens hozta össze, ugyanis 109 pontot szedett össze, míg a videó csak 96 pontot. Ismét kiemelném ugyanazt, amit a DxOMarkt tett, miszerint a telefon prémium árcédulája inkább arról szól, hogy egy különleges termékről van szó, ami nem éppen a kamerájával akar versenyezni a felsőkategóriásokkal, hanem minden másban – de legfőképpen a küllemével és azzal, hogy ilyen készülékekkel nem igazán találkozik az ember minden utcasarkon.

Általában kellemes színekkel, széles dinamika tartománnyal és meglehetősen jó zajszintszűréssel dolgozik a masina. A színhűség korrekt, a fehéregyensúly eltalálása pontos. Még a gyengébb fényviszonyok mellett is jók az expozíciói. Az oldal tesztcsapata kiemeli azt is, hogy a széleslátóval készült képek gyönyörűek, élmény azt használni. Ettől függetlenül elmarasztalják a részletességét, amikor egy tárgy beleolvad a hátterébe. Az autofókusza lehetne gyorsabb, és a mélységbecslésén is lehetne mit javítani.

A videózásnál hasonlókat írnak. Élénk és kellemes színek mellett a szabadban történő stabilizálást emelték ki, azonban gyenge fényviszonyoknál zajosodás történik. Végezetül még a hátrányai között a dinamika tartomány korlátozottságát emlegetik.

Mindenki döntse el maga, mennyire lenne elégedett egy ilyen készülékkel, de amondó vagyok, hogy alapozásnak teljesen korrekt lett a Galaxy Z Flip!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.