Piacvezető maradt Nyugat-Európában a Samsung

A Samsung már csaknem egy évtizede a világ legnagyobb okostelefon-márkájaként tengeti az életét. Egyes piacokon – főként Indiában és Kínában – küzd a dobogón maradásért és a jobb helyezettéért, azonban Nyugat-Európa és az Egyesült Államok nem tartozik közéjük. Helyét legfőképpen a kínai gyártók, név szerint a Huawei és a Xiaomi akarja elvenni, de nem szabad elfeledkezni az Apple-ről sem, ami szorosan mögötte lohol, hogy meg ügyfeleket hódítson előle.

A Canalys piackutatócég kiadta a legfrissebb kimutatását, amelyből kiderül, hogy 2020 első negyedévében miként szerepelt a dél-koreai tech-óriás Nyugat-Európában. Azon a piacon, ahova a franciák, a németek, az olaszok, a hollandok vagy éppen az angolok tartoznak. Tehát a magyarországi eladások nem csapodnak ide – de a teljesség kedvéért ezt mutatják térképes formában is.

A nyugat-európai okostelefon piac alakulása 2020 első negyedévében.
Forrás: Canalys

A Samsung 37%-os market share értékkel rendelkezik, amivel magabiztosan utasítja a versenytársait magamögé. Noha ez az érték elmaradt a 2019/Q1-ben mértektől, attól még meg tudta tartani piacvezető pozícióját. A legjelentősebb csökkenés mégsem nála mutatkozott, hiába hallatszik elsőre magasnak a 21%-os visszaesés, hanem a Huawei-nél, ahol ugyanez az érték már 40%-ra növekedett. Az Apple bitorolja a második helyet, 24%-os piaci részesedéssel, míg a legalsófokára a kínai Huawei állhatott fel 20% alatti értékével.

Mint említettem fentebb, a kínai brandek eléggé feltörekvő tendenciát mutatnak. Most nem a Huawei az, akitől kell az európai piac részvevőinek félnie, hanem a Xiaomi, ami 79%-os növekedést tett le az asztalra az előző évhez képest, mellyel behúzta magának a 4. helyet, amihez 10%-os házrész dukál. – Itt jegyezném meg gyorsba, hogy akadt olyan piac, mint pl.: a spanyol, ahol a Xiaominak sikerült magamögé utasítania a Samsungot.

Külön kiemelném még egy érdekességet, miszerint 2013 óta, amikor a Galaxy S4 napvilágot látott évről évre csökken az Galaxy S-szériák értékesítése. Akkoriban 80 milliós eladást tettek le az asztalra, ami elképesztően magas mutató. A másik meghökkentő tény, hogy az 1.380 dolláros árcímkével ellátott Galaxy Z Flip nagyobb sláger lett a régióban, mint azt a Samsung gondolta, ezért a jövőben több összecsukható telefon bevezetését tervezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.