A világ első kvantumbiztonság alapú készülékét hozza a Samsung

A Samsung megállíthatatlanul tör előre, hogy a versenytársaknak lehetőséget se hagyjon a bizonyításra. Legújabb termékük egy különleges titkosítási technológiával lett felvértezve, amelyhez hasonlóval nem találkozhatott átlagember a piacon. A készüléket a Galaxy A Quantum névre keresztelték, melyben a Galaxy A71 köszön vissza, csak éppen némiképp átdolgozva. A dél-koreai vállalat az SK Telecom nevű helyi szolgáltatóval működött együtt, akik exkluzív módon piacra dobják. Az előrendelése 2020. május 15-én startolt, azaz két napja és május 21-ig tart. Most, hogy nagyjából a felszínt átpásztáztunk, amondó vagyok, hogy merüljön el a technológia mivoltában, mert nem semmi, ami visszaköszön.

A Galaxy A Quantum promóciója Dél-Koreában.
Forrás: SK Telecom

Mielőtt azonban ezt megtennénk, ismételten ki kell emelnem egy fontos dolgot, még pedig azt, hogy a Samsung megint csak egy A-szériás készülékbe ültetett egy friss technológiát. Nem ez az első ilyen eset, hiszen, ha csak a közelmúltat vesszük alapul, akkor elég csak felidézni a Galaxy A72018-at, aminél alkalmazták az bekapcsológomba ültetett optikai ujjlenyomat-érzékelőt, amit később a Galaxy S10e-be érvényesítettek. Aztán ott a Galaxy A80, aminél megnézték, hogy a piac miként fogadna egy mechanikus megoldással működő kameramodult. Vagy ha időben visszautaznánk, akkor ott a Galaxy Alpha (2014 szeptemberében debütál), ahol behozták a tárhelybővíthetőségének hiányát, amit rákövetkező évben a Galaxy S6-családnál alkalmaztak.

Nyilván a technológiának ára van, így nem feltétlenül akarták a COVID-19 miatt megdrágult felsőkategóriás készülékeiket tovább drágítani – illetve a középkategória több felhasználóhoz jut el, nagyobb a visszacsatolási ráta, amivel tudnak tanulságokat levonni, s ezáltal a piac igényeihez szabva alkalmazkodni.

A Galaxy A Quantum különlegessége abban merülne ki, hogy kvantum véletlenszám-generátorral (QRNG, azaz hosszabban Quantum Random Number Generator) van felszerelve. Mindez azért került az SK Telecom egyedüli kínáló ajánlatába, mivel a svájci székhelyű leányvállalata, az ID Quantique nevéhez kapcsolódik a kvantum-titkosítási technológia kifejlesztése, aminél véletlenszerű számokat generálva hoznak létre előre biztonsági kulcsokat, amivel az eszközünk még nagyobb biztonsági szintű lesz, ami a feltörhetetlenségével egyenlő tulajdonképpen.

A technológia műkédési elve.
Forrás: SK Telecom

Az ID Quantique három különböző méretű chipsetet fejlesztett ki annak érdekében, hogy milyen teljesítményszükségletnek kell megfelelnie. Az okostelefonba a Quantis QRNG IDQ250C2-es lapkája került, amit az első olyan kvantum véletlenszám-generátor a világon, amelyet kifejezetten mobiltelefonokba és IoT megoldások terveztek. Fizikai méretét alapul véve 2,5×2,5 mm-ről számolhatok be. A lapkakészlet tartalmaz egy LED-et és egy CMOS-képértékelőt. Ez utóbbi felismeri a dióda által kibocsátott fényt és véletlenszerű számgenerálást hajt végre, amit továbbít az azonosítást és hitelesítést igénylő szolgáltatások felé. Vegyük a legegyszerűbb példát: a mobiltelefon NFC-jével történő fizetést.

Természetesen a technológia azért is született meg, hogy az SK Pay nevű szolgáltatást népszerűsítse az országban. Illetve, hogy az éppen fejlesztés alatt lévő 5G hálózaton a készülékek ne legyenek veszélynek kitéve.

Jogosan merülhet fel a keresztkérdés, hogy miért kezdtem az elején azt, hogy a Galaxy A71 köszön vissza a Galaxy A Quantumnál?! – Nos azért, mert a mérnökök ebbe a készülékbe építették bele a plusz modult. 90%-ban megegyezik testvérével, azonban van egy-két adottsága, amiben mutatkozik a különbség, mint pl.: a fizikai méretei, a plusz chipset az Exynos 980 mellett, a FM-rádiónak a hiánya vagy éppen az elérhető színválaszték (belőle nincs Prism Cube Pink opció).

Galaxy A71Galaxy A71 5GGalaxy A Quantum
Modellkód:SM-A715FSM-A716FSM-A716N
Szélessége:163,6 mm162,5 mm162,5 mm
Magassága:79 mm76 mm75,5 mm
Mélysége:7,7 mm7,7 mm8,1 mm
Súlya:179g185g185g
RAM:6GB / 8GB6GB / 8GB8GB
ROM:64GB /128GB64GB /128GB128GB
FM-rádió:VanVan
A termékcsalád különbségei. Minden másban egy az egyben ugyanaz.
Kreálta: Galaxy Világa

Mindezért 649 ezer koreai wont kérnek el, ami átszámolva 172 ezer forintot takarna. Nem olcsó, viszont technológiailag ilyen védelemmel egyetlen készüléke sem rendelkezik. Kicsit azt érzem, mint ha a BlackBerry egykori felhasználói felé nyitna a tech gigász!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.