Így formálódott az okosórák piaca az elmúlt 2 évben

Szép utat járt be az okosórapiac. A Samsung Galaxy Gear-rel rajtolt minden 2013 szeptemberében, amikor a Galaxy Note3 társaságában bemutatkozott a dél-koreai tech-óriás legelső okosórája. Kétségtelenül rengeteg negatívumot kapott, azonban 7 év elteltével kijelenthető, hogy kiformálódott az iparág, és immáron nem csak egy remek okoskiegészítőként emlegethető, hanem egy sportasszisztensként is. A 2020-as évben szárnyalt a piac, hiába próbálta sikerét megtörni a COVID-19 járvány, de erről már esett szó korábban.

Most elhoznék egy elemzést, melyben az elmúlt két teljes évnek a piaci rész arányát mutatnám be. A vizsgált időtartam 2018 első negyedévétől 2019 utolsóig tartana. Érdemesleg megfigyelni, hogy miként alakultak az adott évben belüli negyedéves elmozdulások.

Forrás: Counterpoint Research | Kreálta: Galaxy Világa

Az első tények között mindenképpen meg kell említeni, hogy a legkeresettebb márka az Apple már évek óta. A második helyet a Samsung bitorolja 10% körüli házrész aránnyal, ami elég jelentős lemaradásnak tekinthető, révén, hogy az almás brand 20% alá nem igazán szokott csökkenni. Nyilván globális piacot veszünk figyelembe, az Apple pedig Amerikában nagyon jól megy és szinte megverhetetlen.

Az Apple az előző év utolsó negyedévében elképesztően magasan zárt. Világviszonylatban 37%-on, míg holtversenyben a Samsung és a Huawei 9-9%-kal követik. Sikeréhez az is kellett, hogy az előző generációjuk nagyon felkapott lett, illetve több országban elterjedt az eSIM képes variánsa, amit a szolgáltatóknál vittek, mint a cukrot.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy a Samsung 2 éves ciklust figyelembe véve megduplázta a házrészét. Míg 2018 első negyedében mindössze 5%-ot tudott magának, addig ugyanezen év végére már 8%-ot, majd a rákövetkező esztendő végére majdnem meglett a 10%, amit amúgy a tavasszal tudott hozni. Stratégiájuk tehát bevállt a dél-koreaiaknak, hiszen tavaly két óracsaládot dobtak piacra, több variáns formájában, amiknek meg is lett az előnye.

Kíváncsian várom, hogy 2020 végére miként alakult az arány.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.