Bemutatkozott a Galaxy A41

A tavalyi év egyik legfelkapottabb középkategóriás készüléke a Galaxy A40 lett. Nála kisebb okostelefonja a Samsungnak a Galaxy S10e volt a tavalyi portfólióban. Kompaktsága és ára miatt szerették a vásárlók, így nem kérdéses, hogy hatalmas nyomás fog nehezedni az utódra, aminek legalább olyan jónak kell lennie. 2019-ben márciusban rajtolt el a termékcsalád, míg a 2020-as változatra egészen május közepéig várnia kellett azoknak, akik hardver frissítésben gondolkodnának. További különlegessége, hogy míg több szériának akadt ‘e’, valamint ‘s’ megtoldású variánsa, addig belőle a dél-koreaiak nem készítettek, mert úgy gondolták, mindent beletettek, amit a kezdetekben kitaláltak.

„A Galaxy A sorozat tagjai alapvető fontosságú innovációkat és kiemelkedő élményeket kínálnak kompromisszumok nélkül, széles árkategóriában. (…) Nagy örömünkre szolgál, hogy a Galaxy A41 készülékekkel folytathatjuk a megkezdett utat. Az a célunk, hogy a legújabb innovációk még több, elérhető árú okostelefonban megtalálhatók legyenek a portfóliónkban.”  

mondta YeonJeong Kim, a Samsung alelnöke és a Mobilkommunikációs üzletág innovatívtermék-tervezésért felelős csoportjának vezetője.
A Galaxy A41 hivatalos kreatívja.
Fotó: Samsung

Több érdekes újítással vértezték fel. Ha az előlapra helyezzük a hangsúlyt, akkor megtartották az Infinity-U formatervét a kamerakivágásánál, azonban változtattak a képarányon. Míg az elődnél 19.5:9-et tartott a tech világa számon, addig immáron beálltak a 20:9-esek sorába. Ezzel pedig nagyobbá vált a telefon fizikai mérete. A jó hír, hogy a vastagságát tudták tartani, hiszen maradtak a mérnökök 7.9mm-en, azonban a magassága 144,4mm-ről 149,9mm-re növekedett. Minimálisan a szélességéhez is hozzácsaptak, ugyanis (69,2mm-ről) 69,8mm-re változott. Nem nyúltak a FHD+ kijelző felbontásához (1080 x 2400px). Természetesen a nagyobb kijelző hozta az inverz változásokat, ugyanis a képpontsűrűsége 431ppi-re csökkent (437ppi-ről), míg a kijelző-ház rátája 85,9%-ra dagadt (85.5%-ról).

A készülék talán legkülönösebb változtatása, hogy nem ragaszkodtak a házon belüli Exynos-processzorhoz nála. Ez annyit jelentene, hogy a Mediatek által forgalmazott Helio P65 (MT6768) lapkakészlet került bele, ami 12nm-es gyártástechnológiával készült. Az elődhöz képest jobb, hiszen ott 14nm-es eljárással dolgoztak. A magasabb magrésztartománya duál csatornás és 2GHz-en pörög (Cortex-A75); míg az alacsonyabb hatmagos és 1.7GHz-en (Cortex-A55) teszi a feladatát. A lapkészlet GPU-ját a Mali-G52 MC2 adja. Csak érdekességképpen említeném meg, hogy ugyanezzel van felszerelve a Samsung berkein belül a Galaxy A31, illetve a Vivo-nak több modellje, mint pl.: a Vivo Y19, a Vivo Y5s, a Vivo V17 Neo vagy a Vivo Y7s. Maradt a bővíthetőség (viszont immáron 1TB-ig toldható!), illetve a 64GB-os belső tárhelyéhez sem nyúltak. A gyorsítótára pedig 4GB-on megáll.

Töltőcsatlakozója ugyanaz az USB 2.0-ás, mint az elődben. Vezetéknélküli töltéssel nem rendelkezik, Jack csatlakozással azonban annál inkább. Középkategóriánál alapvetően előszerettel használja, hiszen a 7.9mm-es vastagság lehetővé teszi a csatlakozópont beépítését. Természetesen a hangchipjét az AKG készítette, így alanyi jogon jár hozzá a Dolby Atmos, amit fülhallgatón keresztül élvezhetnek a felhasználói. A termék Bluetooth 5.0 szabvány birtokában áll.

Operációs rendszerénél Android 10-et emlegetünk, ami alatt a One UI 2.0 felület köszön vissza. Arról, hogy lesz-e a közeljövőben rá 2.1 nincs információnk, de semmi sincs kizárva. Az viszont adott, hogy a Samsung Android 12-ig biztosan támogatni fogja.

 Galaxy A40Galaxy A41
Főkamera:16MP, f/1.748MP, f/2.0
Ultraszéles kamera:5MP, f/2.28MP, f/2.2
Mélység kamera:5MP, f/2.4
Előlapi kamera:25MP, f/2.025MP, f/2.2
Összehasonlító táblázat a Galaxy A4x-széria kameráihoz.

Immáron kamerasziget köszön vissza, ha a hátlapra pillantunk. Míg az elődnél dupla szenzor gondoskodott a remek fotókról, addig az utódban már tripla. A főszenzor 48MP-re dagadt, míg az ultraszéles 8MP-re. Utóbbinál megtartották az f/2.2-es fényérzékenységet, míg előbbinél f/2.0-ra változott, de ezt visszakompenzálja a képfelbontás tartománya. Az előlapi kamerának a mérete maradt 25MP, azonban – ha az írtaknek lehet hinni – akkor, mint ha rosszabb lenne a fényérzékenységi paramétere, ami valószínűleg a kisebb kamerakivágásnak tudható be. (Zárójelesen említeném meg, hogy a főszenzor 80°-ot lát, míg az ultraszéles 123°-ot.)

A Galaxy A41 előzetes pletykáinál emlegettek olyat, hogy IP-tanúsítvánnyal lesz ellátva, azonban a magyarországi forgalomba került modell nem rendelkezik IP68-cal, illetve semmifélével, így vízbe ne vigyük, mert hamar kileheli életét.

Növekedett az akkumulátorának mérete. Míg korábban csak 3.100mAh-val tartottuk számon, addig az utódba 3.500mAh-ás került. Maradt ellenben a 15 wattos gyorstöltés. A gyártó elmondása szerint az egynapos üzemidő biztosított.

Színpalettájából eltűnt a ‘Coral’ és a ‘White’ variáns. Előbbit a ‘Piros’, utóbbit pedig az “Ezüst” váltotta. (Mellettük a ‘Fekete’ és a ‘Kék’ foglal helyet.) Hivatalosan mindegyiket Prism Crush-ként emlegetik, azaz Fénytörésbenként. A magyarországi forgalmazásba a “Prism Crush Red” nem lesz kapható. A terméket múlt péntek óta lehet már vásárolni 104 990 Ft-os bevezetési áron, azaz picivel drágább lett, mint a Galaxy A40.

Íme a termék teljes valójában:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.