Lite-os év lesz 2020

Ha valaki azt mondja egy évvel ezelőtt, hogy a Samsung feléleszti egyik régen elfeledett családtagját, biztosan bután nézek rá; hiszen hirtelejében azt se tudnám: Mire gondoljak, illetve Milyen okot társítsak mellé?! Ősszel persze szivárgott kellő információ, amiből már sejteni lehetett, hogy nem-titkolt céljuk megteremteni a felsőkategória alsó szegmensét, azaz azt a termékcsoportot, amelyek a nagytestvéreik nyomdokát követik nyomottabb árazással.

A „Lite” és a „Neo” utótagok jelentették annak idején a gyengített variánsokat. Gyengítettek, mert valamit elvettek belőlük a főmodellhez képest, azonban összességében ugyanazt az élményt hozták. Nagyon kevés esetben számolhatott be a tech-világa durva visszalépésről – bár akkor is indokként fel lehetett hozni az árképzést, mivel jelentősen olcsóbbak lettek. A gyengített szériák szinte mindegyik kategóriából és termékcsoportból kikerültek, hiszen ha csak a belépőt említem, akkor ott volt a Galaxy Tab3 Lite vagy a Galaxy Pocket Neo; ha a középkategóriát idézem fel, akkor a Galaxy Grand Neo vagy a Galaxy Fame Lite az abszolút fejemben lévő páros; míg a felsőkategóriánál a Galaxy Note3 Neo, a Galaxy S3 Neo vagy a Galaxy S5 Neo trióját dobnám be a kalapba. Fejemet nem tenném rá, de az utolsó „Neo” megtoldást a Galaxy S5 Neo-nál kaptuk 2015 augusztusától, míg a „Lite”-ot a Galaxy Tab3 Lite 7.0-nál 2014 tájt. Azóta viszont egyiknek sem érkezett felélesztése, egészen 2019 decemberéig!

A Galaxy Fold bemutatójának pillanata.
Fotó: Samsung

Tavaly decemberben változás állt be a Galaxy S10 Lite és a Galaxy Note10 Lite érkezésével, amelyet májusban a Galaxy Tab S6 Lite követett a tablet fronton. Ezzel pedig egyértelműsítette a szándékát, miszerint: minőségi készülékeket szeretne nyomott áron behozni a piacra, hogy a közép- és a felsőkategória közötti árazási szakadékot csökkentse, és akár könnyebben lehessen az upselling-et alkalmazni.

Három szereplővel tehát már bővült a Samsung portfóliója, azonban a jelek szerint nem állnak meg ennyinél, hanem érintik a prémium szegmenst is – legalábbis az egyik hiteles twitter forrásunk szerint:

Max Winebach információi szerint nagyon úgy fest: a közeljövőben kiadásra kerülhet a Galaxy Fold Lite. Tehát érkezik egy olcsóbb összehajtható okostelefon, ami árértékben a Galaxy Z Flip alá lenne pozíciónálva 1.099 dolláros vételárával.

Lehetséges specifikációjában több olyan paraméter található, ami igazolhatja a Lite-ságát. Ilyen az LTE képessége, vagy éppen a 256GB-os belső tárhelye. Kijelzőnél nem az utlravékony üvegréteggel (UTG) dolgoznának, mint a Galaxy Z Flip-nél, illetve kisebb méretű is lenne a Galaxy Fold-hoz viszonyítva. Színeinél a ‘Mirror Black’ és a ‘Mirror Purple’ köszön vissza, míg a processzorának lapkakészleténél a Snapdragon 865-öt híresztelik.

Talán az egyik legérdekesebb pletykaszösszenete, hogy a korábbi (2018/2019/2020) modellek alkatrészeiből lenne “összekukázva”. Pikantériáját két tény adja: az egyik, hogy a Escobar Fold tulajdonképpen a Galaxy Fold rostán fennmaradt alkatrészeiből rakódott össze; a másik, hogy a hivatalos piacra dobása előtt visszavonták a főmodellt, hogy annak hibáját orvosolják. Ergo, a környezettudatosság hatná át a projektet, illetve a raktáron maradt alkatrészek kisöprésének lehetősége.

Egyelőre nincs konktérum arról sem, hogy mikor érkezhet – ha egyáltalán tényleg érkezik, és nem csak kitalációról beszél az internet népe, amikor felemlegeti. Logika mindenesetre van a legírtakban, és 2020-ban eddig tényleg sok Lite-családtag látott napvilágot, amikről itt írtam részletesebben egy kisebb összegzést.

A tweet-sorozat teljes egészében a [2] oldalon megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.