Bemutatták az ISOCELL GN1 kameraszenzort, ami belépő szintű DSLR kamerákkal vetekszik

Múlt héten a Counterpoint Research remek cikk alapot nyújtott, melynek fókuszába a kamerák, azok szenzorjai és elrendezései kerültek. Akkor megemlítettem a bevezetőben, hogy a dél-koreai vállalat egy új képfeldolgozót dob piacra ISOCELL GN1 néven, azonban a részletekre nem tértem ki, viszont most pótolnám az elmaradást.

Mielőtt elmélyülnénk a főbb jellemvonásaiban, muszáj két dologra kitérni. Az egyik, hogy tavaly a Samsung a Xiaomival kollaborációba lépett, melynek végterméke az ősszel piacra dobott ISOCELL HMX lett, amit aztán a Samsung továbbgondolt és a Galaxy S20 Ultrában ISOCELL HM1 elnevezéssel bemutatott. Sikere és minősége vitatható, viszont kétségtelenül korszakalkotó. Új szintre emelte a mobiltelefonos fotózást. A szenzorgyártók sorában a Sony az éppen aktuális vetélytársuk, ami a Sony IMX700 névre hallgató 50MP-es tartományra képes 1/1.28 collos szenzorja próbálja megszorongatni, amivel pl.: a Huawei P40 széria lett felszerelve. Sőt, tavaly májusban bemutatták a Sony IMX500-et, ami a gyártó első MI-alapú kameraszenzorja lett. Nem is kérdéses, hogy válaszolni kellett erre a sok fejlesztésre, ami tulajdonképpen az ISOCELL GN1 megszületését eredményezte.

Az ISOCELL GN1 kameraszenzor teljes valójában.
Fotó: Samsung

„Az innovatív pixel technológiákkal a Samsung élen jár a nagy teljesítményű képérzékelők kínálatában, amelyek szorosan megfelelnek a piaci igények egyre szélesebb körű diverzifikációjának. Az ISOCELL GN1 része annak a kötelezettségvállalásnak, hogy lenyűgöző képeket biztosítson a fogyasztók számára bármilyen környezetben. (…) Folytatjuk a képérzékelő megoldások bevezetését az élvonalban, amelyek majd vezetni fogják a mobil fotózást.”

mondta Yongin Park, a Samsung Electronics érzékelő üzletágának alelnöke.

Az 50 megapixelre csökkenetet szenzor 1/1.3 inches szenzormérettel rendelkezik, ami nem éppen visszalépés a 108MP-hez képest, ugyanis képes lesz felskálázásra, amit egy algoritmussal érnek el. Ennek köszönhetően meg tudják majd duplázni a pixelszámot, melynek végterméke akár 100MP is lehet. Talán egy fokkal fontosabb tény, hogy valós idejű HDR támogatással vértezik fel, illetve képes lesz a 8K videófelvételre. Egyes pletykák szerint akkor teljesedhet ki legfőképpen, ha optikai képstabilizátorral is megtoldják – hogy a kézremegést még inkább kiiktassák az emberek életéből, s ezáltal stabil videókat tudjanak kreálni.

Gyengébb fényviszonyok mellett a Tetracell technológia lesz a képfeldolgozás segítségére. Ezzel tulajdonképpen négy-négy képpont kerül összevonásra, amely által az 50MP helyett csak 12.5MP-es fotót kapunk, azonban az sokkal zajmentesebb és részletesebb lesz. Ha emlékeim a helyükön vannak, akkor legelőször a Galaxy A82018-ban alkalmazták.

A szenzoron 1.2 mikron nagyságú pixelek foglalnak helyet. Az egység talán legfontosabb tudástára, hogy visszakerül a Dual-Pixeles autofókusz, amit sokan hiányolnak a tavaszi csúcsmodellből. Azáltal, hogy két fotódióda működik közre, jelentősen gyorsul a fókuszálási idő. A gyors fotózásnál elengedhetetlen húzójellem, hiszen a pillanat megismételhetetlen.

A tervek szerint a tömeggyártása még májusban elstartolhat. Egyesek szerint simán belekerülhet az őszi csúcskategória egyik tagjába, azaz valamelyik Galaxy Note20-ba, viszont nem lennénk meglepve, ha előbb köszönne vissza valamelyik új Vivo-készülékben. Meglátjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.