Az európai piac is megérezte a koronavírust

A COVID-19 világjárvány nagy hatással volt Európára is. Az okostelefon piaca 7%-kal esett az előző évi azonos időszakban (2019/Q1-ben) mért adatokhoz képest. Azt híhetnénk, hogy ez nem is olyan nagymértékű visszaesés, azonban ha megvizsgáljuk az előző negyedévet – mármint a 2019/Q4-et –, akkor hamar levonhatjuk a tanulságot, ugyanis ahhoz mérve 23%-kal kevesebb terméket értékesítettek, ami azért már jelentős! Lehet dobálózni azzal a ténnyel persze, hogy a Black Friday-t és a karácsonyt az első negyedévben lehetetlen hozni, azonban ilyen mértékben visszaesést a piac nem mostanság könyvelt el.

Az elemző cég kiemeli kimutatásában az öt legnagyobb európai piacot, amik meghatározzák a szegmens forgalmát. Mielőtt táblázat formájában megtekintenénk a végeredményt, had idézzek az alelnöktől pár sort:

Az első negyedév gyenge, azonban a koronavírus kitörése tovább erősített mindezt. Az okostelefon-piac csökkenését elsősorban a COVID-19 kitörése okozta a régióban a negyedév második felében. Európában az öt legnagyobb piac márciusban különbözőképpen reagált a helyzetre. Az offline áruházak többsége bezárt, míg az online folytatta tovább működését. Továbbá a gazdasági helyzet visszatartotta a vásárlók diszkrecionális vásárlásait.

mondta Peter Richardson, a Counterpoint Research alelnöke.
A főbb európai országok okostelefon eladásának eloszlása 2020 első negyedévében.
Forrás: Counterpoint Research

A kimutatásukból fény derül arra, hogy az Amerikához közelebb fekvő főbb piaci csomópontokon az Apple a legnagyobb versenytársa a Samsungnak. Olyannyira, hogy a briteknél eléggé jelentős a piaci részesedése, majdnem 50%-os, avagy minden második termék az almás brand kínálatából kerül a vásárlók „zsebébe”. A másik jelenség pedig, hogy Közép- és Kelet-Európában a Huawei szorongatja a dél-koreai vállalatot. Az oroszoknál maguk mögé is utasítják, ahol 33%-os házrészarányt tesznek le az asztalra. Összességében, azaz európai viszonylatban azonban a Samsung uralja a régiót. 29%-os átlagos piaci részesedést tudhat magáénak, amit az Apple követ 22%-kal, valamint a Huawei 16%-kal.

A COVID-19 erejét legfőképpen az olaszok érezték meg, ahol az előző évhez képest 21%-nyit esett vissza az okostelefon-piacnak a forgalma. Ez az az ország, ahol a Samsungnak jelentős az előnye, hiszen 39%-ot bitorol a piacból, ami szép teljesítmény, bár a németeknél (35%) és a franciáknál (34%) sem jelentős a lemaradása. A legkisebb csökkenés Oroszországban mutatkozott, mindössze 1%-nyi, ami annak tudható be, hogy később alakult ki a járvány helyzet okozta intézkedés sor.

Elhoznám továbbá a Counterpoint Research által mért európai piaci részesedéssel foglalkozó táblázatát, amit igaz már megmutattam, de abba a jelek szerint az oroszok nem lettek belevéve:

Az európai piac alakulása az okostelefon piacán 2020 első negyedévében.
Forrás: Counterpoint Research

Mint említettem, a Samsung megőrizte piacvezető helyét Europában, ami 29%-os részesedést takarna. Visszaesett 2%-nyit az előző év azonos időszakához képest, azonban mégsem ők könyvelhetik el a legnagyobb csökkenést, hanem a Huawei. Az amerikaiakkal történt incidens óta megtorpantak az eladási mutatóik, ami a Google-mentes felületből fakad. A kiesés ellenben kedvezett a Xiaominak, ami 4%-ról 11%-ra erősödött, illetve az Oppo-nak, ami pedig 1%-ról 3%-ra mozdult el egy esztendő leforgása alatt.

És a hidegzuhanyról se feledkezzünk el, mert hiába volt járványhelyzet, az Apple-nek meg se kottyant mindez, ugyanis nem csakhogy megőrizték a 21%-os piaci részesedésüket, hanem tovább emelték 1%-kal.

Kíváncsian várom, miként alakul a második negyedév Európában, de legfőképpen Olaszországban!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.