Bemutatkozott az Exynos 850, azaz a belépő szintű készülékek lapkája

Májusban a Galaxy A21s-sel bemutatkozott a Samsung legújabb lapkakészlete, az Exynos 850. A debütje csendesnek tekinthető, hiszen különösebben még a Samsung hivatalos weboldalán se éltetik különféle grafikákkal, valamint egy a USP-jeire fókuszáló adatlappal, mint mondjuk azt a nem olyan rég bejelentett Exynos 880-nál tették, ami középkategóriában szeretne teret hódítani 5G képes felszereltségével. Mondanom se kelljen: vele a belépő szintű készülékeiket szeretnék felvértezni, így az alacsonyabb árszegmensbe érkező modellek többségében érvényesülhet.

Javarészt okostelefonokba kerülhet beépítésre, de nincs kizárva, hogy a tablet fronton is feltűnjön egyik-másik új termékükben ugyanebben az árzónában. Eleve már 1 éve annak, hogy a Samsung elhozta a 8.0-ás termékét, ami idehaza 50-60 ezer forint körül került forgalmazásra.

Az Exynos 850 – vagy hivatalosabb nevén: az S5E38308 nanométeres LLP (Low Power Plus) gyártási technológiával készül. A nyolcmagos processzor nincs kettéosztva különböző órajelű tartományokra, legfeljebb 2GHz-et lehet belőle kisajtolni, ami a belépő szintnél elegendőnek kell lenni. Az ARM-féle Cortex-A55 gondoskodik arról, hogy terhelhetőségben és üzemidőben kiszolgálja a felhasználó igényeit. A grafikai modulját a Mali-G52 szolgáltatja, ellenben hiányzik belőle az NPU részegység.

Gyorsítótár tekintetében az LDDR4x memóriamodul kezelésére képes, míg tárhelynél az eMMC 5.1-et. Mondanom se kelljen, de egyik se mai technológia, hiszen előbbi 3 éve, utóbbi pedig már 5 éve bemutatásra került a gyártó berkein belül.

A képfeldolgozó egysége maximum 21,7MP-es felbontású lehet (elől is, hátul is!), viszont, ha szimultán szeretnék megdolgoztatni, akkor 16+5MP-es felállásban tehetik meg a szoftverének fejlesztői. Tehát képes lesz a bokeh fotók készítésére, ahol egyszerre szükséges a két szenzor használata – bár ilyen árfekvésben életünk képeit inkább ne vele készítsük el. Videózás oldaláról maximum: Full HD, ami visszaköszönhet, de legalább 60fps-sel. Kódolás területén H.265-tel találkozthatunk.

A lapkakészlet Full HD+ (2520x1080px) megjelenítésére képes. A helymeghatározó-rendszerek szinte mindegyikével (GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo) képes kommunikálni, hálózati részről pedig LTE-t (Cat.13-ig!) kezel, amivel akár 1Gbit/s sávszélességgel is netezhetünk. Természetesen az FM-radio modul se maradt ki belőle. Bluetooth szabványa 5.0-ás, míg a Wi-Fi 802.11ac-s.

A gyártása már elstartolt, hiszen a nemsokára piacra kerülő Galaxy A21s-ben mutatkozik be. Kíváncsi leszek, hogy a Vivo melyik készülékébe fogja beépíteni?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.