Gyenge értékelést kapott a Galaxy Z Flip szelfie kamerája

A DxOMark május közepén letesztelte a Galaxy Z Flip hátlapi kameraduóját, ami összesített értékben elmarad a csúcskategóriás készülékektől. Akkor is már megemlítettem, hogy a Samsung inkább a flexibilis kijelzőjére helyezte a hangsúlyt, mint sem arra, hogy a több mint félmillió forint feletti okostelefonjának a tudásával makulátlanul meg legyenek elégedve annak felhasználói. Tulajdonképpen a 105 pont annyira rossznak nem tekinthető, hiszen a TOP30-ban akkoriban még benn volt – mostanra már biztosan lecsúszott, hiszen azóta több más gyártót tesztelt az oldal, amik jobb eredményeket pakoltak le az asztalra.

Reménykedtem, hogy az előlapi kamerája sem marad ki a repertoárjukból, és cirka fél, ¾ hónappal később befutott a sokkoló összesítés, ugyanis ennél azért egy fokkal jobbra számítottunk volna. Már csak abból kiindulva, hogy a magyarországi piacon 565 ezer forintot kérnek el érte, ami a Galaxy S20 Ultra fölé licitálja.

A DxOMark szerkesztősége szerinti végpontszáma.
Forrás: DxOMark Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

A DxOMark szerkesztősége 83 összesített ponttal díjazta a dél-koreai mérnökök munkáját, már ami a Galaxy Z Flip előlapi kameráját illeti. Az nem sok, viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy különleges formatervének köszönhetően használható a hátlapi kamerapárosa szelfizésre is, szóval ha így nézzük, akkor lehet kezelni vállbiccentéssel a tényt.

Tegyük helyére a pontszámot!

Jelenpillanatban (értsd: 2020. június 6-án), a Huawei P40 Pro a tabella uralkodója, ami 103 ponttal bitorolja a trónt; majd pedig a Huawei nova 6 5G és a Galaxy S20 Ultra követi 100-100 ponttal holtversenyben, melynek köszönhetően a harmadik helyre felfért: a Galaxy Note10+ 5G is 99 pontjával a 2019-es esztendőből.

A Samsungok által elért helyezések így alakulnak a szelfie kamera szegmensében, ha a holtversenyeket nem vesszük figyelembe:

#3 Galaxy S20 Ultra – 100 pont
#4 Galaxy Note10+ 5G – 99 pont
#6 Galaxy S10 5G – 97 pont
#7 Galaxy S10+ – 96 pont
#12 Galaxy Note9 – 92 pont
#19 Galaxy A71 – 83 pont
#20 Galaxy Z Flip – 83 pont
#22 Galaxy S9+ – 81 pont

Nincs mit fényezni a tényeken: a Galaxy Z Flip szelfie kamerája a Galaxy A71 szintjén van a DxOMark álláspontja szerint. Ez azért valahol egyfajta hidegzuhany, hiszen a két modell között többszázezer forint különbség van, nem beszélve arról, hogy utóbbi a középkategóriát képviseli, míg előbbi a prémiumban szeretne helyet foglalni ár belövésével. Számomra talán sokkolóbb az a jelenség, hogy mennyivel erősebb hozzáképest a tavalyelőtt ősszel bemutatkozott Galaxy Note9! Nem csak pár pontról beszéletek, hanem 9-ről, ami azért számottevőbb.

Másik érdekesség, hogyha elővesszük a Galaxy A71-nek a tesztjét, akkor a fotó részen szerzett 83 pontja eggyel magasabb, mint a Galaxy Z Flip-nek a 82 pontja. WTF!


A teljesség kedvéért csekkoljuk le a kamerájának főbb kulcspontjait:

  • 10MP-es szenzor, 1.2µm-es pixelekkel.
  • 26mm, f/2.4-es rekeszértékkel.
  • Fix-fókuszú kamera.
  • Videó képessége: 2160p@30fps.
A DxOMark részletes pontkimutatása.
Forrás: DxOMark Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Ha a fotózást vesszük górcső alá, akkor az oldal kiemeli pozitívumok között az élénk és kellemes színeket, az általában pontos expozíciót, a szabadban belőhető zajmentességet, illetve azt, hogy amikor használjuk a vaku funkciót, akkor se csússzon el az élessége a fotóknak. Ezzel egyidejűleg el is marasztalták, mivel a képek részletessége hagy némi kivetnivalót; pláne, ha központi fókuszhoz képest másfelé is találhatók arcok, pl.: egy csoportos szelfie készítése által. Meglehetősen gyenge az élessége a képeknél a sarkoknál, és itt érezték az egyik leggyengébbnek a bokeh-t, holott abban a Samsung erős szokott lenni.

A videók körében a pozitívumok sorát erősíti a széles dinamikatartomány, a kellemes bőrtónusok alkalmazása, illetve nem rossz a stabilizálása. A negatívumok listája azonban ennél hosszabb, hiszen gyenge fényviszonyok mellett zajosak a rögzített videók, arról nem beszélve, hogy eltűnnek a részletek. Akadtak problémák a fehéregyensúllyal, illetve a fókuszálással, amikor több arc kerül kameravégre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.