Ismét a Snapdragon processzor hozza a jobb pontszámokat


A Samsung a csúcskategóriás készülékeit kétféle processzorral szokta piacra
dobni. Általában dél-koreai és európai régióban az Exynos nevű saját gyártású lapkakészlete épül a váz alá, míg mondjuk Észak-Amerikában a Qualcomm által fejlesztett Snapdragon chipset gondoskodik az akadásmentes működésről. Fel is merülhet a vásárlóban a keresztkérdés, miszerint: Nincs-e valamiféle teljesítménybéli különbség a régiók között, hiszen mégsem ugyanazon erőforrásmaggal van felszerelve?!

Mielőtt választ adnék, fontos megjegyezni, hogy félévente visszatérő vásárlói nézetről beszélünk, hiszen nincs a termékek között ár szerinti megkülönböztetés. Ugyanannyit kérnek el a Snapdragon-os variánsért, mint az Exynos-ért. Nyilván, ha nem lenne vagy csak elhanyagolható mértékű lenne egyik javára a fürgeség, akkor ez talán alig zavarna állóvizet, azonban ilyenről szó sincs! A Galaxy S20-nál már jártak egy kört ez évben a tech rajongói, ahol körvonalazódott, hogy a Qualcomm-féle chipset sokkal gördülékenyebb, terhelhetőbb és jobb akkumulátoridővel büszélkedik, mint a hazai saját fejlesztés. (Az ottlévő tapasztalatokat, ide klikkelve tudjátok visszaolvasni.)

A Galaxy Note 20-aknál sincs ez másképp, hiszen ez egy olyan tény, amire fel lehet egyfajta clickbait-et építeni – de ne értsetek félre, ettől még hasznosak azok a begyűjtött adatok, amit most leközölnénk felétek:

A Galaxy Note 20 Ultra két lapkakészletének benchmark adatai.

A listán az vizsgálható meg, hogy az AnTuTu tesztelésén majdnem 100 ezer ponttal zárt erősebben a Snapdragon 865+-os lapkakészlettel rendelkező tollas családtag, mint az Exynos 990-es. Hasonló különbségek mutatkoztak akkor is, amikor a Geekbench 5-ös tesztjét vették elő. A legnagyobb a többmag használatánál, ahol cirka 500 ponttal fürgébb előbbi.

A Galaxy Note 20 Ultra 5G európai és még más régiók modelljeinél ugyanazt az Exynos 990-es processzort építették a vázba, mint a tavasszal kiadott Galaxy S20-akba. Mindenféleképpen le kell szögezni, hogy a különbség könyvelhető volt, hiszen a Qualcomm-féle erőforrás frissebb – továbbfejlesztett! –, azaz nyilvánvalóan jobb pontértékekre képes. Május tájt még arról volt szó, hogy a Samsung piacra dobja a javított változatát, ami az Exynos 992 névre hallgathatott volna, azonban a jelek szerint nem fejeződtek a fejlesztések.

Mondhatnám persze azt is, hogy nem minden fenékig tejfel, ugyanis külföldi portálok már beszámoltak arról, hogy bizonyos Snapdragonnal felszerelt Galaxy Note20-ak – illetve Galaxy Tab S7-ek – elkezdtek zöldes árnyalatot „kiadni magukból”, ami anno a Galaxy S20-aknál is jelen volt. Nyilván ez szoftveres hiba, amit egy frissítéssel megoldanak, de speciel az Exynos-lapkánál nem kell ilyesmitől tartaniuk a felhasználóinak.

Konklúzió következne! Attól, hogy terhelhetőségben elmarad a konkurens lapkakészlettől az Exynos, még ne írjuk le. Maximum a hardcore felhasználói számára lesz érzékelhető a különbség – de az is csak az idő múlásával. Másfelől, sosem lehet tudni, hogy mikor fogja a Samsung befrissíteni egy olyan szoftverre, amitől fordulni fog a kocka. Harmadrészt pedig senki se szomorkodjon, hogy az Exynos köztünk van, ugyanis jövőre az AMD-vel kezén fogva fogják kiadni a következő generációt, ami biztosan nagyot fog szólni a Galaxy S21-ekben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.