Xbox stílusú kontrollerrel erősít a Samsung


Hosszú éveken át a Samsung nem hozott a tartozékos kínálatában kontrollert, holott a mobil gaming folyamatosan erősödött. A húzás már csak abból a helyzetből is furának számított, hogy több csúcskategóriás telefonjánál adott különféle ajándékokat a játékokon belül, mint pl.: egyedi külsőt a Fortnite-nál vagy a Forza Street-nél versenyautótcsak hogy a közelmúltból idézzek fel párat. Anno a Galaxy S4-S5 idején volt egy nagyon jó kontrollerje, az EI-GP20HNBEGWW típusszámú modell, ami igazából ellátta a feladatát, bár a formatervével lehetett vitatkozni, mert kényelmesség tényét nem éppen lehetett emlegetni a pozitívumok sorában. Hosszú évekig nem érkezett újragondolt megoldása.

Tavaly évvégén megtört a jég azáltal, hogy a glap. kontroller behozásra került. Igazi hiánypótlásnak lehetett felfogni, hiszen egyre több játékgyártók döntenek úgy, hogy elhozza a nívós címeit az mobil platformra. Elég csak felhozni példaként: a Call of Duty-t, a PUBG-t vagy a Fortnite-ot. Mindegyik korrekt szeletet ragad ki abból a bizonyos eSport piacból, ami éppen fénykorát éli. Pontosan ezért kellett a Samsungnak is lépnie, hiszen a glap. kontroller csak próbálta befoltozni azt az űrt, ami az évek alatt keletkezett, de hiába, mivel a játékosok nem nyitottak feléje. Az okok között számos olyan tényt fel lehet sorolni, amire akár ügyelhettek is volna, mint pl.:

  1. az okostelefon előnytelen elhelyezkedésére,
  2. a kényelmetlen markolatára,
  3. vagy a feszes joy-jaira

2020-ban minden szempontból a változás éve, ugyanis a Microsoft bevezeti a gamerek fogalomtárában a Cloud Gaming kifejezést, melynek startja szeptemberben veszi kezdetét. A Project XCloud hivatalos néven érkező projektje arra fókuszál, hogy immáron ne kelljen senkinek se bikagépet vennie, hanem egy előfizetéssel, illetve egy megjelenítővel hozni tudja a maximális játék élményt felhőtárhely alapon. A részleteiről itt olvashattok, most ugorjunk más vizekre.

A legújabb kontroller teljes valójában.
Fotó: Galaxy Világa

A gaming erősödésének, illetve a Microsofttal történő szorosabb köteléknek köszönhetően a Samsung újragondolta a kontrollerjét. Tulajdonképpen, a glap. sérelmeit javították, amit immáron a vásárlóközönség felé egy xBox-stílusú kontrollerként tálalnak, MOGA XP5-X kontroller néven. És tényleg olyan fogásra és külsőre, valamint felhasználói élményben, mint a Microsoft-é. A fekete, szürke és UV zöldes színvilágű termék abszolút a modern gaming designjét idézi meg.

A kiegészítő számos hasznos tulajdonsággal lett felvértezve. Ilyen a beépített akkumulátortelepje, ami használható powerbankként, ha megszorulnánk üzemidőben. 3.000mAh-ással lett felvértezve, ami tényleg terjedelmes méretű. (Élesítéséhez egy kapcsolót helyeztek el a kontroller alsó felére.) Továbbá ott van a Wired/Wireless mód, hiszen nem csak okostelefonnal kompatibilis, hanem laptoppal, PC-vel – utóbbiakhoz pedig a hozzájáró adatkábellel is csatlakoztathat a vezetékes módjának az aktiválását követően. Ha pedig inkább vezeték nélküli kapcsolattal csapatnánk mondjuk a Fortnite-ot, a hosszabb üzemidejéről a Bluetooth v4.2 LE gondoskodik, hogy fogyasztása a békasegge alatt legyen.

A csomag részét képezi egy dokkolóállvány, amit két formában használhatunk:

  1. A kontrollerre dokkolhatjuk, így afölé pozíciónálja a megjelenítő eszközt.
  2. Az állvány letehető az asztalra is, így ha egy kisebb távolságot szeretnénk a megjelenítő és a kontroller közé ékelni, akkor ezzel a megoldással megvalósítható, mivel talpazata a sík felületen abszolút jól megtartja a dokkolt terméket.

A dobozából nem spóroltak ki a kábeleket sem. Ott lapul a pakkban:

  • 1db 2 méteres micro-USB USB kábel
  • 1db 30cm-es USB micro-US kábel Type-C-re konvertáló adapterrel,
  • valamint 1db 30 cm-es microUSB microUSB kábel Type-C-re konvertáló adapterrel.

A kontroller valamelyest az xBox Elite kontrollerjét idézi meg, ugyanis az alján helyet kap két markolatgomb, ami szó szerint az ujjunk végére illeszkedik. Rövidebb a távolsága, mint az elsődlegeseknek. Tesztelés során abszolút kényelmes volt a használata, többet is nyomkodtam, mint a főgombokat.

A markolatnál lévő gombsor!

A termék a GP-TPU020BDABQ típusszámon találjátok meg. A hivatalos forgalmazása Samsung márkaboltokban a héten startolt el, ahol 26 990 ft-os áron lehet megvásárolni. 1 éves jótálás dukáll mellé, ha bármiféle probléma merülne fel használata során.

A végére még néhány fotó róla:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.