A kínai piac a legbefogadóképesebb az 5G-s készülékek területén


A Canalys tett közzé egy érdekes piackutatást, ami az 5G képes okostelefonok piacára fókuszálna. Mielőtt azonban elmélyülnénk a jóslatukban, azt azért érdemes megnézni, hogy a Samsung milyen termékekkel képviselteti magát a piacán! Ugye a világviszonylatról már elhoztam egy remek infógrafikát, melyből kiderül, hogy 19 készüléke van a dél-koreai vállalatnak, amivel az elmúlt 2 évben előrukkolt. Ez persze változhat, hiszen előttünk még egy negyedév, ami hozhat meglepetéseket, de kicsi a valószínűség rá. Jelenpillanatban csak felsőkategóriás terméket kínálnak hazai forgalmazásban, melyek között egy tablet, a Galaxy Tab S7+ 5G is helyet kap; a többi mind okostelefon.

A magyar közönség annyira még nem nyitott a gigabites hálózatra, hiszen a kiépítése jelenleg is zajlik. Mondják sűrűn: gyerekcipőben még a projekt! Ha már elérné az LTE változatnak a mutatóit a lefedettsége, talán többen választanák. A meglátásunk szerint az, hogy LTE vagy 5G képes terméket mellett teszi le a voksát egy felhasználó inkább attól függ, hogy mekkora a kettőjük közötti árugrás, valamint kap-e hardveresen annyival többet, hogy megérje beruházni rá. Oké, hogy gyorsabb az internetezés, viszont hazai viszonylatban ez édeskevés egyelőre.

A lehetséges jövő évi 5G képes készülékek terjesztése.
Forrás: Canalys

A Canalys piackutató szerint 2020-ban elérheti a 278 milliónyi darabszámot a piac. Ez alatt természetesen az összes okostelefongyártót értik, beleértve a Samsungot is. Ha nem jött volna a COVID-19 világjárvány, illetve az általa okozott piaci bénulás, akkor valószínűleg lineárisan növekedett volna a szállítás és az eladása; ezzel szemben a 2019-es adatokhoz képest 10.7%-os csökkenést jósolnak 2020-ra. A cég előrejelzése arról is leránthatja a leplet, hogy jövőre elérhetjük az 1 milliárd feletti piacra történő 5G képes okostelefon szállítását.

Továbbra is Kína a legnyitottabb az 5G-s termékekre, akiket Észak-Amerika és Európa követ jelentős lemaradással. Annyira jelentőssel, hogy előbbi 62%-át bitorolja annak a bizonyos tortának, amiből utóbbi kettő 42%-nyit és 31%-nyit ragad ki. A legelmaradottabb régió között Latin-Amerikát tartják számon, ahol mindössze 3%-kal próbál labdába rúgni.

A jövő évben állhat helyre a piac lelkibékéje, amikorra 544 millió leszállítást jósol a piackutatócég. Természetesen Kína előnyének csökkenésével erősödhet a többi régió, amiknél növekedés várható – bár Latin-Amerika kakukktojás lehet.

Terjeszkedik az 5G képes készülékek piaca.
Forrás: Canalys

Egy másik diagramot is kreáltak, ami arra fókuszálna, hogy mely árzónákban fut/futhat jobban az 5G képes portfólió. Látszik rajta, hogy míg Kínában nagyon eloszlik a piac, addig a többi régióban inkább a 600 dollár feletti készülékekre nyitnak majd a felhasználók, azaz a csúcskategóriásokra. 2020-ban a kínai piacon majdnem 50%-os a 200 és 399 dollár közötti termékek iránti érdeklődés, ami, míg az afeletti árszegmenseknél 25-25%-ra csökken. A Canalys jóslata arról számol be, hogy még inkább hígulni fog.

Jövőre majd visszanézzük, mennyire hozza a piac azokat a számokat, amiket jósoltak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.