Bemutatkozott a Galaxy S20 FE


A harmadik őszi Unpacked eseményt tudhatjuk magunk mögött, ami talán a legérdekesebb lett mind közül, hiszen a Samsung egy olyan terméket leplezett le, amit a felsőkategória „belépőszintjének” szeretne eladni. Igen, jól olvassátok, a cél az: a csúcskategóriát árfekvését lejjebb tornázza az érdeklődőknek. Év elején se volt ez másképp, amikor előrukkolt a Galaxy S10 Lite-tal és a Galaxy Note10 Lite-tal. Akkoriban, viszont az a „Lite” szócska eléggé sok ember fülét bántotta, így a rossz utótagválasztás mondhatni rányomta a bélyegét a termékcsaládra. Nem lett sikeres, hiába debütáltak bennük új technológiák. Anno 2013 tájt se éltek hosszú életet, viszont 2020-ban se lesz másképp. Kellett változtatniuk, így elővettek egy hangzatós névötletet, amit egyszer már alkalmaztak.

A ‘Fan Edition’, avagy rövidebben ‘FE’ megtoldás csak részlegesen lehet ismerős a magyarországi felhasználóknak, hiszen az első termék, aminél feltűnt a visszavont Galaxy Note7 volt, amit akkumulátor hibája miatt kellett száműzniük a portfóliójukból. Az újrakiadott, kisebb teleppl bíró tollas jóság lett a ‘Galaxy Note7 FE’, mely abból a célból született meg, hogy a termékcsalád rajongói ne maradjanak egy teljes évig készülék nélkül. Bár akkoriban még arról is lehetett olvasni, hogy teljes egészében eltűnhet a nagy baki miatt. Tényleg remek utótag a Fan Edition, hiszen nincs semmiféle degradáló jellemvonása, helyette lendületes, magabiztos kiállást tükröz, amit a rajongók bizony díjazni fognak.

Forrás: Samsung

A Galaxy S20 FE érkezésével – mint azt már írtam – a Samsung meg fogja reformálni az okostelefon portfólióját a felső körökben. Számos terméket vezet ki, az amúgy is népes szegmensből, hogy egyszerűsítse az érdeklődőknek a választási lehetőséget. Tulajdonképpen a Galaxy S20 FE lesz az új Galaxy S20, csak éppen újragondolt és olcsósított formában. A céljuk tehát, hogy minél többet eladjanak, így nem csak a 4G-s piacot célozzák meg, hanem az 5G-st is, így a felhasználók dönthetik el, hogy melyik mellett teszik le a voksukat.

Merüljünk a részletekbe!

A fizikai méreteit venném mindenképpen górcső alá, ugyanis a Samsung már nem szeretne több „kisebb” kijelzős okostelefont gyártani. A Galaxy S20 FE-vel még feljebb tornázzák a megjelenítendő panel átmérőjének átlagát, ugyanis 6.5 inches termékkel rukkolnak elé, ami kisebb, mint a Galaxy Note10 Lite-é vagy a Galaxy S10 Lite-é (amiknek a kvázi utódja!); azonban nagyobb, mint a Galaxy S10+-é vagy a Galaxy S20-é. Fel is van adva a lecke, hogy miként szeretnék a sikerességet megkaparintani jelzőként, ha nem gondolnak azokra a felhasználókra, akik inkább 6 coll közelében vagy inkább alatta akarnának terméket vásárolni?!

Az eddigi majdnem legvastagabb termékét hozza el a felsőkategória belépőszintjénél – csak a Galaxy Note10 Lite előzi be a 8.7mm-vel. A 8.4mm-es vastagsága soknak tűnhet, de 4.500mAh-ás akkumulátor került a készülék váza alá, ami gondoskodik arról, hogy remek üzemidővel legyen felvértezve. Mindehhez a dobozában „csak” 15 wattos gyorstöltő társul, de a termék képes a 25 wattos töltés fogadására, így akinek kell a gyorsabb visszatöltés, annak bizony vásárolnia kell mellé 8 ezer forint körül egy ilyet.

Termék:Vastagság:Szélesség:Magasság:Súly:Kijelző:
Galaxy S10 Lite8.1 mm75.6 mm162.5 mm186 g6.7″
Galaxy S107.8 mm70.4 mm149.9 mm157 g6.1″
Galaxy S10+7.8 mm74.1 mm157.6 mm175 g6.4″
Galaxy Note10 Lite8.7 mm76.1 mm163.7 mm199 g6.7″
Galaxy Note107.9 mm71.8 mm151.0 mm168 g6.3″
Galaxy S207.9 mm151.7 mm151.7 mm168 g6.2″
Galaxy S20+7.8 mm73.7 mm161.9 mm186 g6.7″
Galaxy S20 FE8.4 mm74.5 mm159.8 mm193 g6.5″
Összehasonlító táblázat a házon belüli társaival.
Kreálta: Galaxy Világa

Újabb kijelzővel találkozunk a Galaxy S20 FE-nél, ugyanis azáltal, hogy csak FHD+ felbontásra (1080x2400px) lesz képes a panel, így a dél-koreai vállalat a Super AMOLED 2x-nek nevezte el. Cserébe viszont kapunk egy olyan jóságot, ami előre vetítheti a kijelzők háborúját, hiszen 120Hz-es képfrissítési támogatással rendelkezik. Lényegében sokkal folyamatosabbá teszi a látott tartalmak fogyasztását, megszünteti a laggolást és az akadozást, amit igazából akkor lehet érzékelni, ha egy 60Hz-es kijelzővel vetjük össze. Természetesen a középre igazított Infinity-O előlapi kamerakivágás öröklődött. A 6.5 inches átmérőjű kijelzőhöz 20:9-es képarány társul, illetve ha a pixelsűrűség pontháború diagramjára helyezzük fel, akkor cirka 405 ppi-t kell a javára behúzni, ami bőven elfogadható. Mondanom se kelljen, de a HDR10+ támogatás ott a tallonjában; viszont, ahol érkezik a fricska, az a kijelző védelme, ami csak Gorilla Glass 3-mal lett ellátva.

Szintén a kijelző alá építették az ujjlenyomat-olvasóját, ami mára már tényleg egy alapdolognak tekinthető, viszont a nagytestvéreivel szemben csak optikai megoldást kapunk. Talán annyit fűznék hozzá, hogy így egyszerűbben lehet találni az elejére olyan üvegfóliát, ami a képernyőzár feloldásában nem okoz a felhasználónak fejtörést, ha éppen azt az ujjunkkal csinálnánk. Külön pozitívumok sorában lehet megemlíteni az IP68-as tanúsítványát, mellyel 1.5 méretes édesvízben 30 percet kibír – de inkább azt szoktam kihangsúlyozni, hogy bátra lehet párás környezetben használni a terméket aggodalom nélkül.

Két lapkakészlettel lesz felszerelve. Az LTE változatba a 2020-as év egyetlen csúcsa, az Exynos 990; míg az 5G-s be a Qualcomm által gyártott Snapdragon 865 került. A Samsung nyilván azon lesz, hogy előbbit értékesítse nagyobb számban, hiszen a sajátgyártású chipsetjéből többet tud engedni árügyileg, így biztosra veszem, hogy lesz a kettő között egy nagyobb árugrás. (Emlékeztetőül: Az Exynos 990 a 7nm-es gyártástechnológiával gyártott lapkája, ami kétmagon 2.73GHz-en, kétmagon 2.5GHz-en, illetve négymagon 2.0GHz-en teszi a dolgát a Mali G77 MP11 GPU társaságában.)

Forrás: Samsung

Két tárhely opciót hoznak. A legtöbb piacon vásárolható: 6/128GB-os, valamint 6/256GB-os változatban. Mindkettőnél UFS 3.1-et emlegethetünk. Mondanom se kelljen, hibrid megoldásban szállítja a két SIM-kártyás üzemmódot, azaz, ha bővíteni szeretnénk, akkor fel kell áldozni a második SIM foglalatot. Cserébe 1TB-ig megtoldhatjuk a belső tárkapacitását.

A kameraszigetre tripla kamera került. A főszenzor megörökölte a Dual Pixel technológiát, amire az elmúlt években nem sok panasz volt a mobil világában. 12MP-en (1.8 µm) dolgozik, amihez F1.8-as rekeszérték társul. A szenzor el lesz látva optikai képstabilizátorral, hogy a Szuper Stabil módot még pengébben tudja alkalmazni. A másodlagos érzékelője szintén 12MP-en teszi a dolgát, ahol már F2.2-es fényértékről számolhatok be (1.12 µm). Tudni fogja a jól megszokott 123°-os látószöget. A harmadik érzékelője pedig nem mélység-élességért, és nem is makroért felel majd, hanem a teléért, ugyanis 8MP-es (1.0 µm; F2.4) felbontásával 3x-os optikai zoomot kapnak a felhasználói, amit hibrid megoldással további 30-ig lehet megtoldani. Írnom se kelljen, de a funkciók talonjában az Okos Felvétel, a Saját Szűrők, az Éjszakai Hyperlapse és az Élő Fókusz ott lapul. Előlapi kamerájáról se feledkezzünk el, ami 32MP-en és F2.2-n dolgozik (0.8 µm). A kivágás mértéke talán kisebb lett, mint a Galaxy S20-nál.

A termék támogatja a vezeték nélküli töltést, valamint a vezeték nélküli visszatöltést. Előbbit 15W-on, utóbbit 4.5W-on kezeli. WiFi szabványa /ac/6-ig terjed, míg Bluetooth-ból: v5.0 LE-vel látják el, hogy okoskiegészítőkel ne merüljön gyorsan.

A színválasztéka az eddig legterjedelmesebb, hiszen hat opcióval lehet számolni! Köztük lesz a Ködös Kék, a Ködös Vörös, a Ködös Levendula, a Ködös Menta, a Ködös Fehér és a Ködös Narancs. Hazánkban mindegyik kapható lesz az ún. open market-en, míg a szolgáltatóknál általában 4-4 választott külső kerül a portfólióba. Hazánkat az 5G változat – egyelőre – elkerüli, de cserébe kapunk két tárhely opciót 249 990 Ft-os és 274 990 Ft-os nyitóáron.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.