Amiket éppen híresztelnek a Galaxy S21 termékcsaládról, és hozzá néhány tény!


Szeptember végével afféle lavina formájában elkezdődött a következő évi Galaxy S-családnak a pletykamizériája. Nagyjából 1 hónapja van terítéken a Galaxy Note20 termékcsalád, azonban a közönség már inkább arra kíváncsi, hogy mit lehet tudni a tavasszal érkező zászlóshajóról? – Ilyen téren az idei se lesz másabb a tavalyihoz képest, mert úgy fest, a jelenlegi „sosem elég jó”, hanem mindig kell egy jobb. A Samsung természetesen semmiféle információt nem közöl idő előtt a termékéről vagy termékeiről, így a most következő összefoglaló inkább csak azt összegezné, hogy mik azok a pletykák, amik éppen az internet bugyraiban próbálják behatárolni, hogy mit fog tudni a termékcsalád.

Mielőtt azonban rátérnék a „pletyka” szegmensre, azért kihangsúlyoznám, hogy vannak tények is. Hiába szeretné a Samsung elrejteni az információkat, akadnak bizony nyomok, amik minden évben újra és újra feltűnnek, hogy azzal csepegtessenek a tech-rajongók felé némi infószösszenetet, mert nekik az jó, ha róluk beszélnek. Kapnak egyfajta előzetes visszajelzést, amire tudnak építkezni.

A Galaxy S21/S30 lehetséges kinézete.
Forrás: SamMobile

A jelenleg az internetre került információk szerint lelepleződött a típusszáma a termékcsaládnak. Mielőtt kifejteném az általam észlelt tényeket, mutatnám mikkel tessék számolni:

  • Galaxy S21 – SM-G991B
  • Galaxy S21+ – SM-G996B
  • Galaxy S21 Ultra – SM-G998B

Szeretném az elején leszögezni, hogy a „Galaxy S21” elnevezés cseppet sem hivatalos, viszont, ha a 2020-as évet vesszük alapul, amikor a Galaxy S20-ra azért váltottak, hogy dátumügyileg közös nevezőre hozza a felsőkategóriás telefonjait az aktuális évvel. Mindezt alapul véve az lenne az alapvető felállás, hogy huszonegyes számozással folytatódjon mind az S-, mind a Note-szériánál. Jövő februárban úgy is lehull a lepel.

A típusszámokra a the_tech_guy csapata talált a legfrissebb firmware listában, ami az indiai régió által került a netre. Különlegessége, hogy mind a háromnál megfigyelhető a +1-es számozás (az alaphoz képest) és a ‘B’ betűcske, ami az előző évek mintája szerint az 5G képességre utalt. Azt sejteni lehetett, hogy a Galaxy S21 Ultra nem fog kapni LTE változatot – hiszen a Galaxy S20-ból se lett! –, viszont a lista alapján nincs kizárva a teljes elhagyása családon belül. Ha mégis megtartanák, akkor a sima modellnél SM-G990F-et, míg a középsőnél SM-G995F-et használnának az európai piacon. Egyelőre ami a legbiztosabb, hogy a legütősebb variánsnál csak 5G képességgel készülnek.

Tény és való: nincs hivatalos elnevezés; ettől függetlenül a Samsung szereti afféle fedőnévvel illetni a termékeit, hogyha mégis kiszivárogna bármiféle információ róluk, akkor nehezebben tudják beazonosítani. A Galaxy S21-et házon belül csak ‘Unbound’ névvel illetik. Ishan Agarwall azt szintén tudni véli, hogy rövidítések szempontjából: az M1, az N2 és az O3 elnevezésekkel illetik – tehát a trió részéről szintúgy megerősítésre került. Mielőtt még érdekesen néznétek, javaslom ne ráncolja senki feleslegesen a homlokát, mivel a Galaxy Note 20-at C1-ként, míg a Galaxy Note 20 Ultra-t C2-ként tartottuk fejben. Ez teljesen normális dolog a dél-koreai vállalatnál. A fentebbi szócska magyar fordítása: „nincs korlát(ozás)”, azaz valami olyasmivel készülnek, amivel még inkább lebontják a korlátokat.

FRISSÍTVE: a SamMobile az egyik frissebb cikkében azt írja, hogy útközben módosítottak a fedőnevén a termékcsaládnak, így immáron ‘Palette‘-ként van számontartva.

A termékek tesztelése már javában zajlanak. A GeekBench oldalán tűnt fel az SM-G996B típusszámmal rendelkező modell, ahol egyik alkalommal az egymagos pontszáma 1.040, a többmagos pedig 3.107 lett; míg egy másik megmérettetésen: 1.038-at és 3.060-at tett le az asztalra. A többiek egyelőre még nem bontakoztak ki!

Ezek a teljesítménytesztek mást is lelepleznek a gyorsaságon kívül, ugyanis megfigyelhető, hogy a lapkakészletnél az Exynos 2100 elnevezés, az operációs rendszernél az Android 11, míg a RAM mennyiségnél: 8GB került berögzítésre. Ezek már olyan tények, amikkel bátran lehet számolni, mivel csak úgy nem szokták megfuttatni feleslegesen a telefonokat.

A GeekBench oldalán tűnt fel az ‘SM-G996B’ modellkódú terméke.
Forrás: GeekBench

Térjünk ki kicsit az Exynos 2100 lapkára. Anthony tweetjéből több minden kiderül a dél-koreai vállalat következő csúcskategóriás lapkakészletéről, amit az Exynos 990-hez képest már 7 helyett 5 nanométeres gyártástechnológiával gyárthatnak. Előnyei között emlegethető:

  • az intelligensebb 5G-s modem,
  • a magasabb órajel (ami a Cloud Gaming egyik alappillére),
  • a 45%-kal jobb optimalizáció,
  • az 50-70% körüli CPU teljesítménynövekedés,
  • a 30% körüli GPU teljesítménynövekedés,
  • a nagyobb hatékonyság,
  • a több kameraszenzor és a magasabb MP tartomány használata és kezelése, hogy még jobb fotók és videók születhessenek – utóbbinál 8K felbontásban.

A legfrissebb pletykák szerint lesz változás a három családtag töltési sebességénél is, ugyanis, míg a Galaxy S21-nél 25 wattot, a Galaxy S21+-nál 45 wattot, addig a Galaxy S21 Ultra-nál 65 wattot emlegetnek. Természetesen, a dobozban mindegyik esetben az alapot, azaz a 25 wattos opciót helyeznék el, viszont külön lenne arra lehetőség, hogy megvásárolják azok, akik minél gyorsabban szeretnék visszatölteni az elfogyasztott erőforrását a készüléküknek. Azzal a Galaxy Világa stábja is egyetért, hogy lesz megkülönböztetés, hiszen a Galaxy Note10-eknél már megmutatták ezt az elképzelést – bár azt továbbra is furcsának véljük, hogy a Galaxy Note20 Ultránál miért nem engedik a 45 wattot szupergyorstöltést.

Simán benn a pakliban az EP-TA865 típusszámmal illetett töltő érkezése. Miért pont ezt jósolná az internet népe neki? Egyszerűen csak azért, mert a sima 25 wattos (EP-TA800) után piacra dobott 45 wattos EP-TA845 modellkóddal futott be, melynek utolsó két száma tűntetné fel a maximális gyorsaságot. Érdekességképp említeném meg, hogy a szimpla 15 wattos type-c végződésűt EP-TA20-ként tartják számon.

A két kisebb Galaxy S21-es akkumulátor kapacitása.
Forrás: SamMobile
A nagyobb Galaxy S21 akkumulátor kapacitása
Forrás: SamMobile

Ha már szóba került a töltő és a töltési sebesség, akkor térjünk ki az akkumulátorokra. A jelenlegi információk szerint, a Galaxy S21 Ultra megörököli az előd méretét, azaz a névleges 4.885mAh-t, amit csak egyszerűen 5.000mAh-ként tartanak számon. A mozgóalkatrész típusszáma se titok mára, ugyanis a bárki számára elérhető tanúsítványában EB-BG998ABY-ként tartják nyilván. Nem lesz a kisebbik modellnél se változtatás. A Galaxy S21-nél az EB-BG991ABY olvasható ki a dokumentációból, amelynek névleges mérete 3.880mAh, azaz a tényleges 4.000mAh-s. A Galaxy S21+ lehet a kakukktojás, aminél a névleges méret 4.660mAh, azaz 4.800mAh-ra növekedhet a középső tag űrtartalma a korábbi 4.500mAh-ról. Az erőforrástelepét EB-BG996ABY típusszámon rögzítették be.

A folytatást kezeld 100%-ban pletykaként!

Az internet népe szereti elengedni a fantáziáját. Sehol semmi megerősítő tény, ami alátámasztaná a teóriákat, de attól még leírnánk a többségét, ugyanis érdekes dolgokat lehet olvasni.

Kezdeném azzal, miszerint a Galaxy S21 Ultra megkaphatja S Pen támogatást! – Évente lekerül a polcról az az elképzelés, ami arra összpontosítana, hogy a Galaxy Note-család leáldozóban. Nyilván sokan temetnék, hiszen „csak” a toll különbözteti meg leginkább a Galaxy S-szériától (a laikus fejekben!), viszont elég felidézni a Galaxy Note7 utáni talpra állásukat. Látunk ésszerűséget az S Pen kompatibilitásban, hiszen arról beszélnek, hogy maga a kiegészítő se a dobozban, se a készülékben nem kapna helyet, ellenben, akinek szüksége lenne rá, az külön megvásárolva tudná használni. Kitérést tesznek arra is, hogy csak a legnagyobb és legerősebb tagja lenne képes a használatára, azaz a Galaxy S21 Ultra, a többi nem!

Kamerájánál a 108MP-es ISOCELL HM1 utódja, a HM2 érkezhet, aminél a képalkotási problémákat orvosolták. Elvileg törekednek az RGB hűségre és a 10 bites színpontosságra. Videózásnál: 8K-nál 24fps-re, 4K-nál 120fps-re, FHD-nél 240fps-re, míg HD-nél 360 fps-re lenne alkalmas. A képalkotásnál megjelenne egy újdonság, az úgy nevezett 3D HDR, amit 12MP-en készítene. Továbbá a WDR technológia és a szupergyors autófókusz jellemezné. Sőt, arról rebesgetnek, hogy a 12MP-es ultraszéles (125°) és a 108MP-es széles optikája mellé kapna: egy 10MP-est 3x-os optikai zoommal, valamint egy periszkópikust, ami legalább 5x optikai zoomra lenne képes. Szelfie kamerája 40MP-re növekedhet.

Hogy a fentiekből mi érik be, azt 2021 elején tudjuk meg, addig kezeljük elméleti síkon az olvasottakat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.