A Qualcomm továbbra is piacvezető chipset gyártó, de van félnivalója


A Counterpoint Research ismételten egy érdekes kimutatással lepte meg a tech világát, ugyanis összesítették, hogy milyen eredményekkel zárták a 2020-as második negyedévet az okostelefonokba gyártott processzorgyártók. Mielőtt bármiféle részletekbe merülnénk, az azért muszáj megemlíteni, hogy a tavalyi azonos időszakhoz képest 26%-ot esett vissza szegmens eladási mutatója, amit részben a COVID-19 világjárványnak, részben pedig az ebből eredő korlátozásoknak tudhatnak be. Ez a csökkenés globális szintű, tehát egyaránt jellemezte az összes lapkagyártót. Ettől függetlenül akadtak olyanok, akik jobban jöttek ki a felfordult helyzetből, illetve olyanok, akiknél nem sok változást lehetett tapasztalni. Természetesen, ilyen magasságokban az 1-2%-os differencia már érezhető, szóval azért lesz miről beszélni.

A Qualcomm megőrizte piacvezető pozícióját, így továbbra is a legnépszerűbb lapkagyártócég. Hiába az előnyös helyezés, 2019/Q2-höz viszonyítva 4%-os csökkenés mutatkozott. Míg az előző esztendőben 33%-kal a piac egyharmadát magénak tudta, addig most meggyengült 29%-ra, amelynek a MediaTek őrülhetett a leginkább, hiszen a kettőjük közötti különbségből sikerült ledolgozniuk, mellyel egyre inkább úgy tűnik, hogy nem olyan lehetetlen a letaszításának stratégiája.

A processzorgyártók piaci részesedése 2020/Q2-ben.
Forrás: Counterpoint Research

Mint az a kördiagramról leolvasható, a MediaTek gyártó eléggé megközelítette a Qualcomm-ot. A harmadik helyre a HiSilicon állhatott fel, akik a Kirin processzorlapkákért felelősek, viszont az elemzőcég szerint csökkenés várható a harmadik negyedévben részükre, hiszen az amerikai szankció nehezíti a létezésüket és a Huawei eladásait. Szabályosan látszik az átrendeződés, ugyanis míg 2019/Q2-ben a dobogó legalsófokára a Samsung állhatott fel az Exynos-családjával, addig egy évvel később a vírus tetőzéséből való gyors kilábalásnak köszönhetően, illetve az importok megfogásával megerősödött a Hisilicon. 2020/Q2-ben a dél-koreai vállalat lapkája ugyanúgy fogyott, mint az Apple-é; mind a kettő 13%-on zárta az időszakot

Míg az okostelefonok teljes piaca az akkoriban tetőző járvány miatt esett vissza, addig a Qualcomm piaci részesedésének csökkenését részben a Huawei is okozta, hiszen a HiSilicon lapkák iránti igény növekedett az amerikai korlátozások után, melynek mértéke Kínában volt a legkiugróbb.

mondta Neil Shah, a Counterpoint kutatási alelnöke.

A Qualcomm és a MediaTek kulcsfontosságú mozgatórugója: az Oppo, a RealMe és a Xiaomi. Mindhárom gyártó próbál hátszélből érvényesülni, mivel a Huawei által elvesztett „űrt” fel kell tölteni. A MediaTek előnyei között emlegethető, hogy a belépőszinten és a középkategóriában megfizethető LTE és 5G képes megoldásokat szolgáltat, melyeknek a legnépszerűbb piaca: Kína, Oroszország, a Közel-Kelet és Afrika. Egyértelműen látszik, hogy a Xiaomi és a RealMe a Huawei piaci részesedését célozza meg, és azon vásárlói közösség felé nyit.

Az Unisoc-ról alig teszek említést, holott fontos szerepet játszhat a Közel-Keleten és Afrikában, hogy a jövőben olcsóbb 5G képes eszközöket szállítson.

Régiókra szedve a lapkakészlet iránti kereslet Q2-t nézve.
Forrás: Counterpoint Research

Zárásképpen a régiós eloszlásra mindenképpen muszáj kitérni, mivel eléggé durva adatokat figyelhetünk meg. Az egyik ilyen, hogy Észak-Amerikában az Apple 40%-ről 43%-ra növelte a mutatóját; míg egy másik, hogy a HiSilicon Kínában brillírozott, hiszen ilyen jó piaci részesedéssel talán még sose rendelkezett. A Samsung iránti kínálat mindegyik régióban csökkent, viszont a brand megoldására még mindig az európaiak a legnyitottabbak. Olyannyira, hogy a Qualcommot is maguk mögé utasítják az ínséges időszak ellenére.

A Counterpoint Research véleménye szerint a cloud gaming iránti kereslet növekedése fogja jellemezni a következő éveket. Nem csak a GPU teljesítmények lehetnek erősebbek, hanem a piac egyre nyitottabbá válhat a 90Hz-es, a 120Hz-es és a 144Hz-es képfrissítés felé is; nem beszélve az 5G-s hálózatok kiteljesedéséről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.