Behúzta magát a Galaxy Note 20 Ultra kameratriója a TOP10-be

Negyedévvel ezelőtt foglalkoztunk utoljára a DxOMark által közölt kritikával, ugyanis azóta nem igazán vettek elő Samsung okostelefont. Ez az elmúlt hetekben változott, mivel kezük ügyébe került a Galaxy Note20 Ultra 5G, melynek hátlapi kameratrióját vették górcső alá, miként is teljesít az általuk felállított rangsorhoz viszonyítva. Előjáróban annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a tesztjük során számtalan részletességbe mennek bele, melyben kifejtik: az erősségeit és a gyengeségeit a terméknek. Annak a készüléknek, ami alapvetően a piaci forgalmazásba 484.990 Ft-ért került bevezetésre, azaz ugyanannyiért, mint a Galaxy S20 Ultra 5G, mielőtt tavasszal megkapta volna a kényszer áremelkedésért.

Nem kérdéses, hogy házon belül a tavaszi Ultraval lesz megmérettetve, melyeknek eltérő a zoom tartománya. (A Samsung kihangsúlyozza, hogy fotózásra inkább azt a terméket ajánlják.) De, mielőtt belefolynék a részletekbe, elárulnám: mennyi az annyi, milyen értéket ért el az aktuális csúcskategóriása a dél-koreai vállalatnak:

A DxOMark szerkesztősége szerinti végpontszáma.
ForrásDxOMark Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

A DxOMark szerkesztősége 121 összesített ponttal díjazta a Samsung mérnökeinek munkáját, amivel behozta magát a TOP10-es listára. Egyelőre csak a hátlapon lévő három fotószenzort vették górcső alá, várhatóan a következő napokban kerülhet ki a szelfikamerájának tesztje, amivel külön cikkben foglalkoznak majd.

Tegyük helyére a pontszámot!

Az aktuális tabella (értsd: 2020. október 6-i) szerint ez a 10. helyre lett elegendő. Nagyon érdekes, hogy a Galaxy S20 Ultra 5G mögött végzett, ami egyetlen ponttal hozott erősebb pontszámot, azzal viszont a 8. helyezést húzta be (holtversenyben a Honor V30 Pro-val). A jelenlegi ranglista dobogóján: a Xiaomi Mi 10 Ultra (130 pont), a Huawei P40 Pro (128 pont) és a Vivo X50 Pro+ (127 pont) foglal helyet. Hozzájuk viszonyítva nagynak tűnhet az elmaradás, viszont ahány oldal, annyi teszt. Illetve, nem szabad elfeledkezni arról se, hogy a Xiaomi-val fejlesztették ki a 108MP-es főszenzort, amit aztán a Samsung továbbgondolt. Én inkább azt mondanám, hogy a kameraszoftverjénél kell a hibákat keresni, nem pedig magánál a hardvernél.

A futottak között, ám még a Galaxy Note20 Ultra előtt teljesített: a Honor 30 Pro+ (125 ponttal), az Oppo Find X2 Pro (124 ponttal), a Xiaomi Mi 10 Pro (124 ponttal) és a Huawei Mate 30 Pro 5G (123 ponttal). Tavalyi tollas társához képest viszont korrekt számokat tett le az asztalra, hiszen akkor a Galaxy Note10-család egységesen 117 ponttal eredményeskedett, tehát a fejlődés mutatkozott, de mégsem olyan mértékben, mint a Galaxy Note9 és a Galaxy Note10 között, amikor 17-tel több pont született az újnál.


A teljesség kedvéért mutatnám még egyszer a hátlapi kamerasziget főbb jellem vonásait:

  • Főszenzor: 108 MP, 1/1.33″ méretű szenzor, 0.8µm-es pixelek, 26 mm-es lencse, f/1.8-as rekeszérték, lézeres PD-autófókusz és optikai képstabilizátor
  • Teleszenzor: 12 MP, 1.0µm-es pixelek, 120 mm-es periszkopikus lencse (5x optikai zoom), f/3-as rekeszérték, PD-autófókusz és optikai képstabilizátor
  • Ultra-széles szenzor: 12 MP, 120˚-os látószög, 13 mm-es lencse, 1.4µm-es pixelek, f/2.2-es rekeszérték
  • LED vaku
  • Videó képesség: 8K 4320p/24fps, 4K 2160p/60 fps
A DxOMark részletes pontkimutatása.
Forrás: DxOMark Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

A 121 pontja egy összesített érték, hiszen 130 pontot szerzett a fotózás területén, míg 101-et a videózásnál.

A fényképezésnél előnyei között tartható szemmel: az élénk és kellemes színek; a pontos expozíció és a széles dinamikatartomány; az elfogadható részletesség; …amit még zoom használatakor is megkapunk. Különösen elégedettek voltak a fehéregyensúlyára, amit helyére tudott tenni akkor is, amikor ultraszéles lencséjét használta. Az éjszakai felvételeknél se okozott gondot az expozíció és az élethű szín visszaadás. Nem utolsó sorban pedig a vakuját dicsérték portrézáskor. Elmarasztalták viszont a gyenge fényekben történt fotóknál, ahol zajosság, autófókusz instabilitás és pontatlan fehéregyensúly mérést róttak fel.

A videózásnál csak ismételni tudnám önmagam, annyi különbséggel, hogy az optikai stabilizátora a pro-mezőnybe foglalt helyet.

Összességében: nem lett rossz termék a Galaxy Note20 Ultra 5G. Hiába tűnik pontszáma sereghajtónak, ezt ez laikus nem fogja észrevenni használata közben. Remek videókat és fotókat lehet készíteni vele, de nyilván azt is mutatja, hogy van hova fejlődni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.