Így működik az S Pen!


Tegnapi pletyka rovatunkban olvasható volt egy olyan bekezdés, miszerint ismételten úgy fest, hogy a Galaxy S- és a Galaxy Note-termékcsaládba egybeolvadásának hajnala előtt állunk. Több külföldi médium szerint 2021 a változás éve lehet, ami átformálja az eddig Unpacked események lefolyását is. Míg az elmúlt esztendőkben tavasszal érkezett a Galaxy S-család, ősz elején pedig a Galaxy Note-család; addig most mind a kettő az év első felében kerülne bemutatásra – „mert csak egy S Pen a kettő közötti különbség” elvéből fakadóan –, míg az összehajtható utódok a másodikban. Ez csak teória, nincs semmiféle megerősítés a Samsung Global oldaláról. Mindenesetre elgondolkodtató az elképzelés.

Most egy kis összefoglalást hoznék el, amelyben az S Pen működését és főbb funkciót venném át. Csak azért, hogy az is láthassa, miből marad ki, aki még nem használta ezt a kiegészítőt sosem, holott nagyon sokszor hasznos tudott volna lenni.

A képernyő alatti digitalizáló dolgozza fel az S Pen általi impulzust.

Az S Pen EMR (Electro-Magnetic Resonance) tolltechnológiával rendelkezik, ami az elektromágneses rezonancia rövidítése. A termék kijelzője digitális jeleket küld a tollnak, amelynek belsejében egy tekercs helyezkedik el. Az S Pen képes okostelefonok és tabletek képernyője alá egy digitalizáló került beépítésre, amely érzékeli az érintést és arra reagál. Amikor a toll megközelíti a megjelenítőt, akkor a belső tekercs és a digitalizáló felismeri egymás jeleit, s a kommunikáció létrejön, melynek végeredménye az írás felismerése és a rajzkészség.

A Galaxy Note20 Ultra 5G esetén a 120Hz-es képfrissítésnek köszönhetően jelentősen csökkent a késleltetése az S Pen-nek. (A Hz-szám azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt hány alkalommal frissül a kijelző.) Amikor a Samsung tolla megérinti a kijelzőt, sokkal kisebb időbe kerül a feldolgozása és a kép megjelenítése. Ezáltal simább és gyorsabb írásélményt nyújt.

Gesztusvezérlési opciók a Galaxy Note20-családnál.

Az S Pen támogatja az S Pen mozdulatokat, amelynek köszönhetően a készüléket távirányíthatjuk. Működése Bluetooth csatornán keresztül történik, a gesztusokért pedig a 6-tengelyes szenzor gondoskodik. Segítségével számtalan lehetőség tárul elénk. Mint pl.: használható az S Pen Fényképező-kioldóként, PowerPointban prezenterként, vagy a Zene lejátszó/Youtube applikációban vezérlőként.

A Galaxy Note20-családnál 5 darab mozdulatot különböztetünk meg. Azáltal, hogy a 6-tengelyes szenzor kimeneti adatrátáját megnövelték, még bonyolultabb S Pen mozdulatok beazonosítására képes. Ezzel a tudástárral már navigálhatsz a készülékedben, mint az a fentebbi képről leolvasható, de azért mutatnám miként:

  • Balra, majd vissza: visszalépés funkció,
  • Fel, majd le: főképernyő előhívása,
  • Jobbra, majd vissza: Legutóbbi alkalmazások mutatása (alkalmazásváltó),
  • Le, majd fel: Intelligens kereső gyorsindító,
  • Rázás: Képernyőfotó, majd képernyőre írás.
Az S Pen működés közben.
Fotó: Samsung

Sokat változott az S Pen a Galaxy Note10-hez képest. Míg az előző generációnál a válaszidőnél 42ms-ot tartottunk fejben, addig a Galaxy Note20-nál 26ms-re, míg a Galaxy Note20 Ultra-nál mindössze 9ms-ra csökkent. A gyorsasággal még inkább egy hagyományos tollhoz hasonlít használatkor.

A jegyzetelésre a legpraktikusabb applikáció kétségtelenül a gyártó által fejlesztett Samsung Notes. A korábbi évekhez képest javítottak a szinkronizációs idején, így ha mondjuk az okostelefonon elkezdesz valamit, majd a tabeleten folytatnád, akkor mindössze 12-20 másodpercnyit elegendő várnod, ha össze van kapcsolva a két eszköz a Samsung fiókoddal.

De elkalandoztam, hiszen csak az S Penre szerettem volna fókuszálni. Remélem tetszett az átfogó cikk róla?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.