A Sony vezeti az okostelefon-képérzékelők piacát


Sokat hallani, hogy ismételten a megapixelek háborúját éljük, holott szó sincs ilyesmiről. A Samsung mind a közép-, mind a felsőkategóriás okostelefonjaiba többféle képalkotó-érzékelőt szerel, amelyekkel a felhasználóknak lehetőséget ad, hogy az adott pillanatot a lehető legjobb minőségben tudják megörökíteni. Mindegyik különféle méretekkel és MP-számokkal van ellátva, nem utolsó sorban fényértékkel, ami szintén nagyban meghatározza a végeredményt. A dél-koreai vállalat nem csak saját lapkakészletet, de saját kameraszenzort is fejleszt, hiszen az innováció nem állhat meg, illetve sokkal kisebb költségbe kerül, ha a magukét teszik bele a termékeikbe, mint ha egy másik gyártóét.

A Strategy Analítcs kiadta a szokásos féléves kimutatást, ami arra van kihegyezve, melyik kameraszenzor-gyártó uralja a képalkotásért felelős piacot. Most ne márkákra gondoljatok, hanem szenzorokra, amik nem feltétlenül biztos, hogy az termék gyártójától származik.

A kameraszenzor-gyártók piaci részesedése 2020 első félévében.
Forrás: Strategy Analytics

Az elmúlt félévben a piac teljes árbevétele meghaladta a 6.3 milliárd dollárt, ami szép summa; főleg azért is, mert a koronavírus miatt sokan arra asszociáltak, hogy ezt az iparágat is megsínyli a vírus által okozott válság. Ezzel szemben 15%-os növekedést ért el. A piackutató elmondása szerint az év második felében folytatódhat a pozitív szempontú elmozdulás, hiszen egyre több okostelefonba kerül egyre több kameramodul, azaz a gyártók igénye nagyobb, mint korábban.

„A képérzékelők piacának növekedését lelassította a világjárvány hatása. A nagy pixelérzékelők és az okostelefonokban történő több kamera használatának lendülete azonban várhatóan 2020 második felében erős növekedési utat fog kialakítani a képérzékelők piacán.”

mondta Stephen Entwistle, a Strategy Analytics egyik alelnöke.

A tortából a legnagyobb szeletet a Sony ragadja ki, ami 44%-kal bitorolja a szegmenst. Őt követi a Samsung 32%-kal, ami szintén előnyös helyzetben van, mégis csak majdnem ⅓-át sikerült magáénak tudnia a képalkotásért felelős szenzorok versenyéből. Jelentős elmaradással követi a két ászt az egyesített „egyéb” gyártók, illetve 9%-kal az OmniVision.

A Samsung rengeteg pénzt invesztál a kameraszenzorok továbbfejlesztésébe. Tavaly a Xiaomival együttműködve dobták piacra a 108MP-es képalkotójukat, amit a Galaxy S20 Ultra-ban mutattak be elsők között. A jelenlegi neten lévő pletykák szerint, ezt fogják tovább dolgozni a Galaxy S21-családnál, hogy még inkább részletgazdagabb képet tudjanak vele a felhasználók megörökíteni. Amúgy a dél-koreai vállalat is használ Sony érzékelőket.

Fura belegondolni, hogy anno 2017 őszén érkezett az első kétkamerás csúcskategóriása a dél-koreai vállalatnak, amit Galaxy Note8-nak hívtak. Egy évvel később, a Galaxy A92018-cal már négykamerás készüléket vezettek forgalomba, amivel elindult a háború a kamera számok frontján. Jelenleg arról beszélünk, hogy 2021-ben a Galaxy A-szériában mutatkozhat be az első hátlapi pentakamerás okostelefonja a Samsungnak!

Izgalmas évtized elé nézünk! Szerinted átveheti a Sony első helyét egyszer a Samsung?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.