Mégsem annyira biztos a töltő és a fülhallgató kérdése?


Az Apple az októberi Key Note-ján egy eléggé hajmeresztő, ám mégis valós jövőképet festő tényt közölt az érdeklődői felé, miszerint: kiveszi a töltőfejet és a fülhallgatót az okostelefonjainak dobozából, s ezáltal próbálnak zöldebbek lenni. A hír bejelentését követően az internetet elárasztották a negatív nézőpontok, hiszen abszurd világképet fest az, hogy egy létfontosságú tartozékot se képesek mellékelni a legújabb drága termékeikhez. A Samsungnak se kellett több, hogy beálljon a sorba, hiszen Facebook-on közzétették, hogy bizony náluk is a csomagolásban ott a töltőfej, szóval nem kell tartaniuk attól, hogy beállnak a sorba.

Miután egy hetet érlelődött a téma az interneten, egy dél-koreai médium, a Biz.ChoSun afféle exkluzív cikként hozta le, hogy a Samsung is fontolóra veszi a töltőnek és a fülhallgatónak a mellőzését a következő évi csúcskategóriás okostelefonjaiból. Szintén említést tesznek arra, hogy a jelenség akár már a Galaxy S21-eknél is mutatkozhat, bár ha valósabb közeljövő képet kellene festeniük, akkor inkább a fülhallgató az eltávolítását jósolnák meg biztosabban.

A Galaxy S20 FE-hez nem járt gyári fülhallgató.
Forrás: Samsung Newsroom

Iparági bennfentesek elmondása szerint: az Apple-féle környezetbarát csomagoláspolitikát a Samsung Electronics is el fogja idővel fogadni. Azáltal, hogy kivesznek tartozékokat a dobozából, sokkal vékonyabbat tudnak gyártani, illetve kevesebb alapanyagot használnak fel. Másrészről, ugyanakkora helyen: sokkal több terméket tárolhatnak, szállítmányozhatnak, amivel lefaraghatnak a logisztikai költségekből. Arról se szabad elfeledkezni, hogyha kell valakinek, akkor alapvetően megvásárolja külön – ahogy teszi most is, amikor kell pluszban! –, amivel nagyobb profitot termelhetnek, hiszen drasztikusan nem lesznek olcsóbbak azok a termékek, amelyekben nem kapnak helyet ezek a kiegészítők; sőt, valószínűleg tartani fogják a jelenlegi árképzést.

Sok olyan történésről számolhatok be a közel múltból, amit az almás brand indított el. Elég csak feleleveníteni az akkumulátorok szabad cseréjének mellőzését vagy a 3.5-es Jack-csatlakozás kiirtását a felsőkategóriás körökből. Hozhatnám fel példaként a bővíthetőség hiányát, ami a Samsung termékeknél jelenleg is részlegesen feltűnik, hiszen a Galaxy Note20-ba vagy éppen a Galaxy Z-termékcsaládba nincs lehetőség plusz memóriakártyát behelyezni, ha megszorulnánk tárhely ügyileg.

Nyilván a cél a lakhatóbb Föld megteremtése, a szennyeződés kibocsájtásának minimalizációja. Megértem mind a két oldalt, hiszen minden változást többnyire felháborodás kísér, azonban néhány év alatt ezek lefutnak és alkalmazkodunk. Elég csak gondolni az microUSB töltővégről Type-C-re történő váltásra, amit mostanra alapértelmezettként tartunk számon. Vagy azt, hogy nincs FM-rádió modul a csúcskategóriás termékekben. Vagy azt, hogy a Galaxy A-széria már nem IP68 tanúsítvánnyal rendelkező termékcsalád.

A Samsung is érzi, hogy tenniük kell az élhetőbb jövőért. A fülhallgató mellőzését a csomagolásból már a Galaxy S20 FE-nél alkalmazta. (Csak szólók!) Anno eltűntette a Galaxy S10 csomagolásából a Type-C végű OTG adapterét is, amit a Galaxy S8/S9-eknél belerakott, hogy megkönnyítse a töltővég váltást. Sőt, annak idején még microUSB to Type-C adapter is adtak a Galaxy S8-hoz. És most használjuk ezeket? Nyilván nem! A cél a pazarlás megállítsa. Azt pedig tényleg csak úgy lehet, ha kiállnak a döntésük mellett és beállnak a sorba. Mellesleg a Galaxy S20 Ultra 5G 45 wattos töltővel is tölthető, ellenben a csomagolásba csak 25 wattos került… A termék felára elbírta volna a töltőfej árát, mégis az olcsóbb került bele.

Természetesen, nem kell készpénznek venni a dél-koreai oldal írását, de azon sem kell meglepődni, hogy az alaptartozékok listája egyre inkább csökkenni fog az idő múlásával. Személy szerint nem sérelmezem a döntést, hiszen töltőből 4-6 darab van itthon, amit nem használok, hála a kompatibilításnak, valamint mióta Galaxy Buds-cal élek, nincs létjogosultsága a gyári füleseknek, ami gyengébb hangminőséget hoznak vezetékes megoldással. Nyilván az árszabással már más a helyzet, de 250 ezer forint feletti magasságokban, nem az a 10 ezer forint vág minket padlóhoz, amit egy tokra és töltőfejre költenénk – szerintem!

Titeket melyik tény zavar jobban: (1) ha nincs töltő, (2) ha nincs fülhallgató, vagy (3) ha egyik sincs? Illetve melyik hiányához tudnátok a leggyorsabban hozzászokni?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.