A DxOMark szerint nincs javulás a Galaxy Note 20 Ultra kamerájánál…


Nagyon érződik, hogy a Samsung minél előbb le szeretné felejtetni a 2020-as évet (hiszen januári Unpacked Event-ről beszélnek a külföldi médiumok), mert a csúcskategóriás készülékei nem hozták azokat az elvárásokat, amelyeket szántak nekik. Ez a fajta elégedetlenség egyre inkább táplálja ad annak a híresztelésnek, hogy a Galaxy S- és a Galaxy Note-termékcsalád az összeolvadás küszöbén áll, melynek egyik előjele az lehetne, ha a Galaxy S21 Ultra 5G S Pen képességgel lenne felvértezve. Ha a dél-koreai vállalat meglépné, akkor bizony meg van számlálva a Galaxy Note-oknak az évei, amelyet a 2020-as DxOMark eredményei se tudnának megcáfoltatni, ugyanis a nívós website újratesztelte a legutóbbi tollas flagshipet, melynek keretében olyan érték jött ki a végelszámolásnál, amire nem lesznek büszkék.

Olyannyira nem lesznek azok, hogy romlott az összesített értéke. Míg az októberben kiadott pontszáma 121-en állt meg, addig a novemberi már csak 120-on. Az idő múlása sem segített rajta, de mi a francot csináltak ez idő alatt a szoftverfejlesztők? Mielőtt a részletekbe bocsájtkoznék, mutatnám az új értékeit, amivel a Galaxy S20 Ultra 5G alatt zárt kamera szempontból:

Újratesztelték a Galaxy Note 20 Ultra 5G kameráit.
Forrás: DxOMark

A DxOMark kitért arra, hogy miért volt szükség újra tesztelésre. Behoztak a kimutatásukba egy új részleget, a zoom terjedelmet, valamint, ha már teljes körűen megvizsgálták, akkor kíváncsiak voltak, mennyit változott a korábbiakhoz képest.

Idén meglépte a Samsung a zoom szenzornak a beépítését a csúcskategóriás készülékeibe. A periszkópos elképzelésük legelőször a Galaxy S20 Ultra 5G-ben mutatkozott be, amit a weboldal stábja 88 ponttal illetett, melyből a tele rész kapott 114-et, a széleslátó 47-et. (Az összesített értéke azonos a Huawei Mate 40 Pro-éval, ami hasonlóan 88 ponttal zárta a tesztjét.) Ezzel szemben a Galaxy Note20 Ultra 5G csak 76 pontot szedett össze. Széleslátón ugyanannyit, telében viszont csak 95 pontot kapott, amivel romlott az átlaga. A tisztánlátás miatt mutatnám a két termék szenzorjainak legfőbb jellemvonásait:

  • Galaxy S20 Ultra 5G: 48MP, 1/2.0″ méretű szenzor, 103mm-es lencse, f/3.5-as fényérzékenység, 0.8µm, PDAF autófókusz. (10x-es optikai zoom, 100x-os hibrid zoom)
  • Galaxy Note20 Ultra 5G: 12MP, 1/1.33″ méretű szenzor, 120mm-es lencse, f/3-as fényérzékenység, 1.0µm, PDAF autófókusz és optikai képstabilizátor. (5x-ös optikai zoom, 50x-es hibrid zoom)

Mint az leolvasható: eltérő megapixel számmal, szenzor mérettel vagy éppen fényérzékenységgel dolgoztak. Kicsit mintha a biztonsági játékra törekedtek volna a csökkentett, ám fixebbnek tűnő zoom tartományuknál, azonban ez lett az egyik veszte a terméknek. A másik, hogy fél év se volt elegendő arra, hogy normális szoftvert írjanak mögé, ami teszi a dolgát, hiszen álláspontom szerint: a hardveres adottságokkal nincs egyik modellnél se probléma, hanem inkább a képfeldolgozásnál, ami a versenytársaknál sokkal jobban működik.

Ha pedig már felemlegettem, akkor ki kell emelnem a tömegből a Xiaomi Mi 10 Ultra-t, ami 101 pontos összesített értéket mutat fel a zoom szegmensben, ahol mind a tele (133 pont), mint a széles (53) pontszáma magasabb a dél-koreai vállalatéhoz képest. Nem vettem szemügyre a többieket, de az egyik legjobb eredményt szállítja, az biztos!

Jelenpillanatban, ha összesített ranglétrára vettek egy kósza pillantást, akkor az mutatkozik, hogy a 14. helyre csúszott le a Galaxy Note 20 Ultra 5G, ahol a Google Pixel 5 és a Xiaomi Redmi K30 Pro Zoom Edition foglal helyet. A Samsungnak fel kell kötnie a gatyáját, ha benn akarja tartani a TOP10-ben magát, ugyanis jelenleg a Galaxy S20 Ultra 5G tűnik fel csak ott, az is a vége felé, a 7. helyen. A listavezető a HuaweiMate 40 Pro 136 ponttal, amitől nagyon messze vannak jelenleg.

Kíváncsi leszek, 2021-ben milyen stratégiával állnak elő, mert ez az év, bármennyire is rossz leírni: elúszott számukra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.