Bemutatkozott az Exynos 1080 lapkakészlet


Múlt héten, egy Kínában megtartott rendezvényen leplezte le a Samsung a legújabb lapkakészletét, az Exynos 1080-at. A dél-koreai vállalat nem titkolt célja, hogy a középkategória felső szegmensében helyet foglaló készülékeibe építse, és ezzel új szintre emelje a megfizethető okostelefonjainak felhasználói élményét. Fontos számukra ez a termékzóna, hiszen a legkelendőbb termékeik innen kerülnek ki. Ha előttetek van az év első fele, akkor derenghet, hogy a Galaxy A51-nek sikerült hasonló népszerűségre szert tennie, mint elődjének. Magyarországon is a legkedveltebbek között kap helyet, illetve még a Galaxy A71 a méretesebb akkumulátorával és a 25 wattos töltési lehetőségével.

Nem csak a Samsung készülékeibe érkezik.
Forrás: Twitter

Az Exynos 1080 a vállalat első 5 nanométeres EUV gyártástechnológiával készült lapkája, ami 5G-s támogatottsággal is rendelkezik. Szinte biztosra lehet venni, hogy a Galaxy A52 5G-be és a Galaxy A72 5G-be kerülhet beépítésre amik az év elején futhatnak be, ha csak magasabb verziószámú modellel nem szeretnének jelen lenni, mint mondjuk a 2019-es évben a Galaxy A90 5G-vel.

Megtartották a 8 darab, egyenkénti 64 bites magszámot, amit ismételten 3 processzorklaszterre osztottak fel. A legerősebbje 2.8GHz-en dolgozik egyetlen maggal, ami az ARM Cortex-A78-at használja. A közepes terhelés enyhítéséről a hárommagos ARM Cortex-A78 gondoskodik, ami 2.6GHz-en működik. Ha pedig nincs terhelés alatt a hardver, akkor kapja meg a bizonyítási lehetőséget a négymagos (2GHz-es) ARM Cortex-A55, ami már megmutatta, milyen energiatakarékos a felhozatalból. A grafikai moduljáért a Mali™-G78 felel, melynek órajel számát még nem fedte fel a gyártó, csak annyit, hogy az M10-es konstrukcióban adják ki.

Jogosan merülhet fel a keresztkérdés: Mire elegendő mindez?! – Magasabb képfrissítési tartományban mozgó kijelzők hajnala köszönthet be. A mozgolódás már elkezdődött 2020-ban a Samsung háza táján is, hiszen a csúcskategóriás készülékeinél megérkezett az adaptív 120Hz-es megoldás. Az Exynos 1080 azonban emelheti a tétet, ugyanis a gyártó 144Hz-es terhelést ígér FHD+ felbontáson, míg 90Hz-est WQHD+-on. Nem gondolom azt, hogy már 2021-ben befuthatnak azok a középkategóriás okostelefonok, amik támogatni fogják, de 2022-ben biztosan elkezdenek szivárogni. Ezzel a húzással pedig egyre távolabbinak tűnik annak megvalósítása, hogy a szelfie kamera a kijelző alá épüljön.

Szemléltető ábra a 7nm-hez viszonyítva.
Forrás: Twitter

A memóriakezeléséhez nem nyúltak. Az elődhöz, az Exynos 990-hez hasonlóan LPDDR5 került bele, azonban visszafelé kompatibilissé teszik az összes LPDDR4x verzióval. Tárhelyénél viszont már csak az UFS v3.1-et említenek, ami jelentős előrehaladás, hiszen az idei Galaxy A51-ben csak UFS 2.0-át építettek. Rendelkezik FM-rádió készséggel, ami sehogy se akar kikopni az extrák közül. A 5G-s hálózati elérése, ha a Sub-6GHz-et vesszük alapul, akkor letöltésben: 5.1Gbps, míg feltöltésben: 1.28Gbps; viszont, ha mmWave-ben vizsgáljuk, akkor lefelé: 3.67Gbps, felfelé pedig 3.67Gbps.

A képfeldolgozó processzoron (ISP) is csiszoltak, hiszen képes kezelni akár 200MP-es kameraszenzort, vagy duál módban két 32MP-t. Nem hisszük, hogy kihasználásra kerülne előbbi, viszont utóbbi biztosan, mivel az Élő Fókusz funkció egyre elterjedtebb a portré fotózás népszerűségének köszönhetően. Másrészről, végre feltűnik a videózásnál a 4K@60 fps, amit a legújabb kodekpakkokkal tesznek kompatibilissé. Valljuk be, legtöbben inkább a magasabb fps-számű FHD-t használják, viszont ez változhat.

A Bluetooth tanúsítványa v5.2-re szól, míg a Wi-Fi-é 802.11ax-re. Navigáció szempontjából lefedi az összes lehetőséget, hiszen képes csatlakozni mind a négy (GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo) népszerű és elterjedt megoldásra.

Legkorábban 2021-ben láthat napvilágot a chipset, azonban szinte biztos, hogy nem a Samsung okostelefonjaiban jelenik meg elsők között. Külföldi médiumok, pl.: a Trening Tech értesülései szerint a Vivo-ba kerül beépítésre, még hozzá a Vivo X60-ba és a Vivo X60 Pro-ba. Jelentős az előre haladás a fejlesztésénél, hiszen 25%-kal kevesebb helyet foglal, 20%-kal energiatakarékosabb, illetve 10%-kal jobb a terhelhetősége.

Kíváncsian várjuk az első komolyabb benchmark pontszámait!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.