Kijelzőjével lekörözte a Galaxy Note20 Ultra 5G a DxOMark mezőnyét

Nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung legszívesebben elfelejtené a 2020-as évet. A harmadik negyedévben bedarálta a mezőnyt, mégsem érződik az, hogy az elért teljesítménynek teljes szívből őrülne. Talán, ha az okokra szeretnénk reflektálni, akkor a csúcskategóriás készülékeinél kell keresni a probléma forrását. A Galaxy S20-termékcsalád, majd a Galaxy Note20-ak nem hozták azt a fajta vásárlói felélénkülést, mint, amit reméltek. Noha fogyott mind a két családja, sikertermékekről egyáltalán nem lehet beszámolni. Olyan átütő megoldást pedig egyikben se mutatkozott be (nem Én mondom, a Többség!), amivel az érdeklődők körében eldöntöttnek látszott a verseny. Mindkettő jó-jó, csak éppen nem kimagasló.

A DxOMark weboldala megvizsgálta a Galaxy Note20-at, hiszen a mondás úgy tartja: őszre szedi össze magát a dél-koreai vállalat. A hátlapi kamerájával TOP10-be került, bár a versenytársak egyre jobban szorongatják. Mostanra már csak TOP20-ban kell emlegetni! A hangzás világban is elmarad házon belül a Galaxy S20 Ultra 5G-től, ami elszomorító. Tényleg, fel is merül az emberben, hogy a tollon kívül, mégis mi az a USP-je, ami miatt érdemes mellette letenni a voksukat?!

A weboldal megadja rá a választ, hiszen már nem csak kamerákat és hangzás élményt tesztel, hanem kijelzőt is. Abból viszont páratlan került a Galaxy Note 20 Ultra 5G-be.

Forrás: DxOMark

A pontszáma: 89 lett. Ez egy összesített érték, amit többszempont az átlagából raknak össze. Olyan elemeket vizsgálnak, mint az olvashatóság, a színvilág, a videónézési élmény vagy éppen az érintés érzékenysége és reakciója.

Amondó vagyok, hogy tegyük helyére a számot, és nézzük meg, hogy az összesített tabellájukon: miként fest a teljesítménye. (A cikk: 2020. november 17-én íródott, tehát későbbi módosulás lehetősége fennáll.) Mint említettem, trónra ülhetett a Galaxy Note20 Ultra az elért pontszámával. Mögötte foglal még helyet a dobogón a OnePlus 8 Pro (88 ponttal), valamint a Galaxy S20 Ultra és az iPhone 12 Pro (87-87 ponttal). A futottak még kategóriából maximum a TCL 10 Pro-t említeném meg, de a miértjére nemsokára kitérek. Neki jutott a hatodik helyezés. A tabellát a teljességkedvéért befotóztam, hogy legyen egy teljes kép az összes tesztjükről.

Pillanatfotó a jelenlegi tabelláról.
Forrás: DxOMark | Kreálta: Galaxy Világa

A teljesség kedvéért mutatnám a kijelzőhöz kapcsolódó főbb szempontokat:

  • Dinamikus AMOLED 2x panel, 120Hz-es adaptív képfrissítéssel, HDR10+ támogatással.
  • 6.9 inches kijelzőméret (116.7 cm2), ~91.7% képernyő-készülékház arány.
  • Infinity-O kamerakívágás, ami keskenyebb, mint a Galaxy S20 Ultra-nak.
  • 1440 x 3088 px-es felbontás, ~496ppi képsűrűség.
  • Ívelt Gorilla Glass Victus kijelzővédelem.
  • Legmagasabb kicsocsájtott fényerő: 1500 nit

Sokak nevében beszélhetek, hogy már a Galaxy S20 Ultra-nak se volt gyenge a fényerőssége, azonban a Galaxy Note20 Ultránál sikerült ezt tovább fokozni. Ugye előbbi 1.200 nittel állt be a sorba, ugyanannyival, mint amit a Galaxy Note10 lerakott az asztalra. Ehhez képest is felülmúlta magát a dél-koreai gyártó, hiszen +300 nittel növelte, ami elképesztő szám.

A Galaxy Note20 Ultra 5G elért pontszámai.
Forrás: DxOMark

A DxOMark csapata elmarasztalta a teltszínvilága miatt. Míg 79 ponttal illették, addig a OnePlus 8 Pro 88-at húzott be. A Samsung készüléke hajlamos a fehér színnél olykor halvány narancssárgára váltani. Mégsem itt múlta alul magát, hanem az érintésnél. A csapatban vegyesek az érzések, ugyanis nem volt mindig olyan pontos, mint amilyenre vágytak volna; bár ezt első sorban az ívelt oldalakhoz közeli részeknél tapasztalták. Szintén a OnePlus előzte be 57:83-ra, ami eléggé durva. Talán még a negatívumok közül a kékfényt említeném, ami hiába csökkent 13%-kal a korábbi modellekhez képest, mégsem az igazi.

Minden másban azonban jól teljesített. Gondolok itt a magas fényerőre, amit határozottan kiemeltek, hiszen ilyennel a piacon lévő egyik telefon se büszkélkedhet – bár azt hozzáfűzném, hogy Mi már kicsit feleslegesnek tartjuk ezt a magas értéket. Kihangsúlyozták, mennyire kellemes rajta keresztül videótartalmakat nézni, valamint galériában képeket csekkolni, esetleg interneten böngészni. Ergo, tartalmat fogyasztani, amit a Samsung többször kihangsúlyoz a USP-jei között. HDR10+ és Netflix, helló! Zárásképpen hozzáteszik, hogy a mozgások elmosása is páratlan.

Ha valaki a teljes tesztet elolvasná, az bátran klikkeljen ide. Jó látni, hogy azért ha már kamerában nem is éllovas a dél-koreai vállalat, kijelzőben továbbra is verhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.