Növekvőben az okoskiegészítők piaca


A Canalys piackutatócég nem csak elemezni szokott, hanem jóslatokba bocsátkozni is. A COVID-járványból fakadóan a vásárlási szokásaink (ideiglenesen meg)változtak. Mi sem más, mint a második negyedévnek a mutatói prezentálják legjobban a csökkenést. Az ok egyszerű: bizonytalanságban az emberek inkább raktároznak, és csak létszükségre költenek. Ez persze nem teljesen igaz. A fogyasztók többségénél ott a kisördög, aki arra ösztönöz, hogy még ínséges időkben is megengedhetnek maguknak egy s mást, néhány apróságot, hogy az örömszerzés meglegyen. Tulajdonképpen, ezt a nézetet szokták rúzshatásnak becézni az elemzők. (A rúzs jelképezi a megfizethető luxust a válságos időszakokban.)

A világjárvány meghosszabbítja az okostelefonok lecserélésének periódusát, azonban a rúzshatás arra ösztönözi a fogyasztókat, hogy egy aktuális gazdasági visszaesés alatt is költsenek olcsóbb és kisebb termékekre, hogy örömet szerezzenek maguknak. A járvány során a fogyasztók az egészégre és a wellnessre fordított figyelme jelentősen megnövekedett (…)

mondta Cynthia Chen, a Canalys kutatási elemzője.
Megélénkülhet az okoskiegészítők iránti igény a következő években.
Forrás: Canalys

Alapul véve a jelenséget, elkészítették az okoskiegészítők lehetséges fogyását a következő 5 évre levetítve. Az elemzők úgy vélik, hogy a járvány lefolyásától függetlenül növekedés várható, hiszen egyre nagyobb fókuszba kerül a piac ezen szegmense. Míg 2019-ben a hordható kiegészítők közül az okosórák és az aktivitásmérők voltak a kelendőbbek, 2020-ra fordult a kocka, és immáron a vezeték nélküli fülhallgatók felé nyitnak nagyobb számban a felhasznalók. A becslések szerint előbbiből megközelítőleg 200 millió darab, míg utóbbiból ~260 millió darab találhat gazdára, azonban 2021-re átlépheti kettőjük szummája az 550 milliós darabszámot.

A növekedés lelassulását 2024-re jósolják, amikor már csak 5.6%-os emelkedést prezentálhatnak a mutatók az előző évhez képest – ami az ez évi 32%-hoz viszonyítva jelentősen csekélynek tűnik. Értékesítési darabszámban azonban már ¾ milliárdnál járnánk, ami nem rossz összkép ügyileg. Kihangsúlyozzák azt is, hogy 4 év múlva megduplázódik a TWS iránti kereslet az okosórákhoz mérve, amiből a zenei streaming platformok profitálhatnak.

Jelenpillanatban a legtöbb kiegészítőt Észak-Amerikában értekesítik, majd Kínában és Európában. 2024-re azonban átpozíciónálódhat a globális házrész arány. Jóslatukban kitérnek arra, hogy Kína állhat a dobogó legfelsőfokára, majd pedig az Ázsiai rész (Kína nélkül) követheti.

A lehetséges eloszlása a piacnak.
Forrás: Canalys

A lassulás azért is mutatkozhat véleményünk szerint, mivel a következő két évben azok a (leendő) felhasználók megvásárolják, akik nyitnának a termékek felé, s mivel az eszközök fejlődése már nem annyira számottevő, hosszabb életciklussal használják majd azokat.

A fentebb említett számok darabszámban értendőek, illetve a piac egészére. Találkozunk négy év múlva és konklúziót vonunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.