2021 az Exynos éve lehet?


A Samsung ugye bejelentette, hogy nem fejlesztenek több egyedi processzormagot, így meglévő modulokból dolgoztak az Exynos 1080 5G chipsetnél. Félelem fennállhatt a vásárlókban, hiszen idén a dél-koreaiak saját fejlesztése jelentősen elmaradt teljesítményben és terhelhetőségben a riválistól, ami azért lehet bosszantó, mert közben árcetlin nem volt megkülönböztetve. Nyilván, ez a különbség olyan, amit átlag felhasználó nem vesz észre, de ha már ugyanannyit fizet ki valaki egy Galaxy S20-ért csak dollárban, akkor elvárt, hogy ugyanolyan jó minőséget kapjon. A középkategóriás termékekben szánt lapka meglehetősen jól teljesített az első benchmark tesztjein, így bátran bizakodhatunk, hogy 2021-ben a felsőkategóriás chipsetnél se várható aggodalom.

Noha, a lapkakészlet még bemutatásra vár, azonban Ice Universe információi szerint az Exynos ismét előnyre tehet szert. Ha csak a processzorklaszterekre helyezzük a hangsúlyt, illetve nem vesszük figyelembe az előzetes (esetlegesen visszafogott és korai) benchmark teszteket, akkor az előnye már érezhető, hiszen sokkal másabb GHz-tartományokban mozog, mint a versenytársa, a Snapdragon 875.

A processzorklaszterek teljesítmények eloszlása.
Forrás: Ice Universe

A heterogén több magos dizájn legerősebb klaszterje 2.91GHz-et préselhet ki magából egyetlen magjával. Az hétköznapi használatért egy hárommagos modull rész felel, mely 2.81GHz-en tenné a dolgát. Ergo, majdnem megközelíti a Snapdragon legmagasabb órajelűjét, ami 2.84GHz-en működne. Lesz különbség az energiatakarékosságért felelő processzorklasztereknél is, hiszen 2.21GHz-es teljesítménye magasnak tűnhet az 1.80GHz-hez viszonyítva. Felmerület persze a kérdés, hogy fogyasztásban nem lesz-e kevesebb az üzemidőnk – de ugye itt már 5nm-es EUV technológiáról van szó, korábban pedig 7nm-rel dolgoztak.

Természetesen a helyzet koránt sem annyira egyszerű. Szeptemberben már megírtuk, miként teljesített az Exynos-lapkakészlet, ami 1038 pontot préselt ki egymagos felállásban, míg 3060-at többmagjával. Ugyanakkor nem rég feltűnt a rivális chipset is, aminél 1120 pont és 3319 pont mutatkozott. A két modell pontszámbeli különbsége nem drámai, attól még ebbe a kontextusban helyezbe érezhető.

Mielőtt ismét melegebb éghajlatra küldenénk bárkit, érdemes fejben tartani, hogy a két eredmény között két hónap különbség van, azaz, nincs kizárva az Exynos lapkának az optimalizációja. Mindenképpen érdemes lesz megvárni a valós eredményeket.

A Samsung továbbra is tartja magát az eddigi stratégiájához, miszerint az európai és a hazai régióba a saját chipsetjét dobja piacra, míg mondjuk Amerikában a Snapdragon-os változatot. Az év elején már indítottak a „becsapottnak vélt” felhasználók petíciót azzal kapcsolatban, hogy hagyjanak fel a fejlesztésekkel, és inkább adják át a teret Qualcomm megoldásának. A következő Galaxy S-széria tagjaira már nem kell sokat várnunk, hiszen a jelenlegi értesülések szerint már januárban megtörténhet a bemutatása, valamint a forgalomba helyezése, ami a korábbi tendenciához képest jelentősen koraibb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.