Dupla teleobjektívvel érkezhet a Galaxy S21 Ultra


Januárra tehető a Samsung következő Galaxy S-termékcsaládjának a leleplezése, amikor ismételten három tagról hullik le a lepel. Az igazi érdekességeket a legméretesebb modellje, a Galaxy S21 Ultra szállíthatja, ami ipari bennfentes források szerint még nem penta, hanem csak quad kameramodullal lesz felvértezve. A hátlapon helyet foglaló négyes különlegességét az szolgáltat(hat)ja, hogy sokkal másabb módon oldják meg a témák közelebb hozását, avagy a zoom-fotózást. Ice Universe úgy tudja, hogy két teleobjektívvel szerelik fel, amelyek különböző tartományokban tennék a dolgukat. Az összjátékuk viszont lehetővé tenné a minőségibb közeli fotók kreálását.

2020-ban a Samsung beadta a derekát, és állt be a sorba a teleobjektívjével. Az első komolyabb kamerarendszere a Galaxy S20 Ultra 5G-ben látott napvilágot, amelynél akár 100x-os hibrid zoom-ot is kisajtolhat a felhasználó. Mivel a maximális közelítést kézből kitartani lehetetlen – olyan ~70-80x-os tartományig befeszített karral még megoldható, de felette még állványról is necces, mert a stabilizátor beremegtetheti! –, így a Galaxy Note 20 Ultránál úgy döntöttek, hogy hagyják a feledésbe a Space Zoom elképzelést, helyette pedig „csak” 50x-es nagyítással rukkolnak elő, ami egy okostelefonnál megint csak Wáó-faktoros tény.

A Galaxy S20 Ultra 5G periszkopos kamera műkődése.
Forrás: Samsung

Csak érdekességképpen másolnám be, hogyha a zoom szenzorokat vesszük górcső alá paraméter szempontból, akkor mivel is találkozunk a 2020-as évi Ultraknál:

  • Galaxy S20 Ultra 5G: 48MP, 1/2.0″ méretű szenzor, 103mm-es lencse, f/3.5-as fényérzékenység, 0.8µm, PDAF autófókusz. (10x-es optikai zoom, 100x-os hibrid zoom)
  • Galaxy Note20 Ultra 5G: 12MP, 1/1.33″ méretű szenzor, 120mm-es lencse, f/3-as fényérzékenység, 1.0µm, PDAF autófókusz és optikai képstabilizátor. (5x-ös optikai zoom, 50x-es hibrid zoom)

Az elődöknél tehát egyetlen szenzorral dolgoztak, azonban fellebbentek olyan híresztelések, hogy a Galaxy S21-es széria legbrutálabb tagjánál már kettő gondoskodik arról, hogy mind a közel-távoli, mind pedig a távoli témák megfelelő minőségben kerüljenek megörökítésre. Ice Universe információi szerint az alábbiképpen nézhet ki a masszív zoom szegmense:

  • 3x-os optikai zoom, 1/2.8″-es szenzorméret, 10MP-es felbontás, 1.22μm-es pixelméret, 2PD
  • 10x-es optikai zoom, 1/2.8″-es szenzorméret, 10MP-es felbontás, 1.22μm-es pixelméret, 2PD

Több közös nevezőt vélhetünk felfedezni, hiszen az egyik, hogy mind a két modulnál a kép 10MP-es felbontású lenne, illetve hasonló a pixelek mérete is, hiszen 1.22 μm-t emleget a bennfentes szivárogtató. Ott van még a szenzornak a nagysága, ami ugye 1/2.8 inches. Ilyen naggyal egyik elődje sem dolgozott a zoom szegmensben. Nyilván a méretes képérzéjelő már jelen volt, hiszen a 108MP-es főszenzorja 1/1.33 inches nagyságú. Zárószó gyanánt említeném meg a Dual-Pixel technológiát, amit okosan visszahozott, hiszen a két fázisértékelő sokkal pontosabban és gyorsabban dolgozik.

A jelenség nem egyedülálló, hiszen a versenytársak már megmutatták, hogy az elképzelés nem betegelme szüleménye. A Huawei P40 Pro Plus-nál mutatkozik: kétszer 8MP-en 3x-os és 10x-es optikai zoom; a Vivo X30 Pro-nál 13MP-en 5x-ös, 32MP-en 2x-es optikai közelítés; illetve elviekben az Apple iPhone 12 Pro Max-nál is kapunk kettőt, de az annyira nem tisztázott.

Kíváncsian várjuk, hogy mire lesz képes Zoom tartományban a telefon, hiszen a felhasználóknak igénye van erre a funkcióra, szóval bármennyire szeretnék, nem lehet a szőnyeg alá seperni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.