Helytállt a Galaxy Note20 a DxOMark tesztjén


„Kicsit a bors, de erős” effektussal találhatjuk szembe magunk, amikor rápillantunk a Samsung Galaxy Note20 hátlapi kameratesztjére a DxOMark weboldalán. A kritikus szemek minden népszerű készüléket górcső alá vesznek, hogy azokat rangsorba állítsák. A kezdetekben csak a kamerákra helyeződött a hangsúly, majd kiszélesedett a paletta, hiszen a hangzás mellett már a kijelzők tesztelésére is ráfeküdtek. A népnek van igénye, így kiszolgálják azt. Ha visszaemlékeztek, akkor még október elején olvashattátok a nagyobb tollas testvér mellett szóló érveket, amit azóta némiképp felülvizsgáltak egy hónappal később. Jobban nem járt a dél-koreai vállalat a húzással, azonban legalább fixálódott, mire képes a jelenlegi legdrágább modellje.

Igen ám, de vannak olyan felhasználók, akik inkább a „kisebb” méretet preferálják. Nekik lehet egy tökéletes választás a glasstic hátlappal ellátott Galaxy Note20, ami kamerasziget szempontjából más elven próbálja az igényeket kielégíteni, azonban összességében nem leszünk csalódottak a végeredménnyel, mert bizony a helytállás a pontszámain abszolút mutatkozik.

A DxOMark szerkesztősége szerinti végpontszáma.
ForrásDxOMark | Képernyőfotó kreátor: Galaxy Világa

Összesített pontértéke 120-on állt meg, mint ahogy a nagytestvérének. Szerintem erre azért nem sokan gondoltak volna?! Már csak azért sem, mert a két termék között egy egészséges 100 ezer forintos árkülönbség felfedezhető a magyarországi piacon, de máshol is hasonló!

A csapat a Galaxy Note20-ból az Exynosos változatot tesztelte, azaz azon típust, ami Európában is jelen van. Mint említettem, a két Galaxy Note 20 között egyetlen pontnyi különbséget se találtak. Ezzel pedig adja magát a tény, hogy a Samsung berkein belül a Galaxy S20 Ultra 5G bitorolja a trónt 126 pontjával, amelytől az őszi tollas jószágok jelentősen elmaradnak. TOP20-ba azért sikerült még behozniuk magukat, azonban elég sokan vannak előttük, köztük a legújabb Apple okostelefonok is, ami azért szívfájdítóként élhető meg. A trónt továbbra is a Huawei Mate 40 Pro birtokolja 136 ponttal – amelynek hasonlóan magas (104 pontnyi) értéke van szelfie tesztnél is, hogy a 2020-as év királya címet behúzza.


A teljesség kedvéért mutatnám a hátlapi kamerasziget főbb jellem vonásait:

 • Tripla kamera:
  • Főszenzor: 12 MP, 1/1.76″ méretű szenzor, 1.8µm-es pixelméret, 26 mm-es lencse, f/1.8-as rekeszérték, Dual Pixel PD-autófókusz, optikai képstabilizátor.
  • Ultra-széles szenzor: 12MP, 1/2.55″ méretű szenzor, 1.4µm-es pixelméret, 13 mm-es lencse, f/2.2-as rekeszérték.
  • Teleszenzor: 64MP, 1/1.72″ méretű szenzor, 0.8µm-es pixelméret, 27 mm-es lencse, f/2.0-as rekeszérték, PD-autófókusz, optikai képstabilizátor. (3x-os optikai zoom, 30x-os hibrid zoom)
 • Dual-Pixel technológia.
 • auto-HDR felvételek.
 • LED vaku.
 • Videó képesség: 8K 4320p/24fps, 4K 2160p/60 fps.

Fényképezésben jobb pontszámot hozott a kisebb modell, hiszen 123-mal zárta (122 helyett) a kategóriát, ám zoom tartományban picivel elmaradt, mégis csak 74 lett az összesített pontja (76-tal szemben). Videózásnál sem érződik annyira jelentősen a differencia, hiszen egyetlen értékkel marad el, ami ilyen magasságban figyelmen kívül hagyható. A teszt teljes valójában itt olvasható el, azonban azért összefoglalnánk dióhéjban, miket emeltek ki és marasztaltak el.

A Samsung termékekre jellemző magas dinamikatartományt a Galaxy Note20-nál is kiemelték, ami legfőképpen kültéri fotóknál élvezhető. Hiába van kisebb zoom tartománya, mégsem marasztalták el a képek részletességét. Nem estek szét azok (kisebb gyűjtőtávnál), amikor alkalmazták a közelítést. Meg voltak elégedve az ultraszéles kamerával is, valamint az éjszakai portrézás végeredményével, amikor a vakut segítségül hívták. Zárásképpen az optikai képstabilizátorát éltették, hiszen videózásnál nagyon jól kompenzálta a mozgást.

Elmarasztalták viszont a színdúságot, amit beltéri fényképeknél tartottak zavarónak. Nagyobb zoom tartományoknál már azért lehetett kritizálni a fotók minőségét, amelyeknél már a hibrid megoldás vegyül az optikaival. Alacsony fényviszonyok mellett zajossá váltak a képek, vagy éppen nem voltak eléggé részletgazdagok.

Összességében: becsületesen teljesített, bátran ajánlják a készüléket, ami éppen az 1.000 dolláros ársáv alatt van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.