Az Exynos 990 maga mögé utasította a Snapdragon 865+ lapkát


Nagyon érdekes tesztet készített a DxOMark oldala. December eleje felé döntött úgy a tesztcsapat, hogy elszeparálja az USA régióját a Globaltól, melynek értelmében bizonyos modelleknél tudni fognak dupla szemrevételezést csinálni. Mondanom se kelljen, de a Galaxy Note20 Ultra 5G az egyik ilyen készülékük volt, hiszen míg az amerikaiaknál a Snapdragon 865+-os lapkakészlettel, addig a többi régióban, mint pl.: Európában vagy Dél-Koreában az Exynos 990-nel szerelték fel. Az év elején a dél-koreai vállalat sajátfejlesztése kapott bőszen hideget és meleget, hiszen nem éppen sikerült a megfelelő optimalizációja, melynek eredménye az lett, hogy a versenytárs szép előnyre tett szert ugyanolyan árponton.

Sokszor hangoztattam az elmúlt hónapokban, hogy alapvetően nincs probléma a Samsung hardveres megoldásaival, inkább a szoftveresnél kell a gondokat keresni, ami miatt elmaradnak a konkurenciáitól. Ez részben fedi a valóságot, részben pedig nem. A jelenlegi teszt lesz a legjobb bizonyíték arra, hogy ugyanazt az operációs rendszert másképp kell kezelni egy másik chipsetnél, hiszen nagyon sok múlik a feldolgozó processzorrészen, elengedhetetlen a finomítás.

A DxOMark csapata beszerzett egy Exynos 990-es modellt, melynél eléggé meglepő végeredmény született.

Egymásnak eresztették az eltérő lapkakészlettel szerelt Galaxy Note20 Ultrákat.
Forrás: DxOMark

Mint az látható a fenti fotón, az Exynos 990-nel felszerelt Galaxy Note20 Ultra 5G magasabb pontszámot generált, mint a Qualcomm-féle Snapdragon 865+-os lapkája. Nem tűnik soknak az a 3 pontnyi differencia, de higgyétek el, ilyen magasságokban olyan ez, mint a kameraszenzornál a 0.2-es fényérték, aminél már nagyon nagy az eltérés.

Aki mélyebben elmerülne a tesztekben, azoknak mutatnám a cikkeket. Az USA-ban helyet kapó készüléknek a próbatételét itt olvashatjátok el, míg a hazánkban feltűnőkét ide klikkelve. Hogy teljes legyen a körkép, azt azért megemlíteném, hogy a Galaxy Note20 Exynos-os változata hasonlóképpen 120 ponton zárt, míg aSnapdragonos tesztjét még nem ejtették meg, de mindenképpen érdemes fejben tartani, hogy a sokak által kritizált gyengébb és minőségtelenebb termék hozza azt a színvonalat, mint az Ultra jelzővel és utótaggal ellátott. Dióhéjban mindenképpen összefoglalnám, melyik javára mi szólt!

Kezdjük a sort a fényképekkel. Az állóképeknél a színvilágban verhetetlen a Snapdragon, hiszen 100 pontot tett le az asztalra. A textúrák összerakásában szintúgy ügyesebb, azonban a hidegzuhanyt akkor kapják a felhasználók, amikor az autófókusszal vetik össze, hiszen 94 ponttal lealázza a jenkik megoldását, aminél csak 88-at tudnak felmutatni. Szintén meg kell említeni a gyengébb fényviszonyok közötti fotózást, aminél egyik se teljesít kimagaslóan, azonban a saját fejlesztés egy fokkal azért erősebb.

Nincs különbség az expozíciók összerakásánál, ahogy a bokeh képek gyártásánál sem. Fej-fej mellett araszol egyik a másikhoz képest. A zoom lencsék képalkotása mondhatni megint csak azonosak, nem igazán tennék különbséget.

Egymás mellett a kétlapka készlet teljes elemzése!
Forrás: DxOMark #1 | DxOMark #2 | Kreálta: Galaxy Világa

A videónál szintén mutatkozik az eltérés. Míg a Qualcomm chipsetjével az expozíció kell abszolút kiemelni, ami a színekkel remek összhatást ér el, addig az Exynos lapka sokkal több téren bravúroz. Kezdeném azzal, hogy zajmentességben jobban teljesít. Folytatnám azzal, hogy ugyanolyan stabil mozgás kikompenzálás mellett egy fokkal gyorsabb az autófókusza. Ám, amiben rengeteget kell fejlődnie az amerikaiaknak az a textúrák összerakása, aminél 76 kontra 84 a különbség, amit cseppet sem lehet elhanyagolhatónak hívni.

Remélem a jövőben többször készítenek rövidebb időn belül hasonló teszteket, mert így legalább látják az európai felhasználók, hogy annyira még sem rossz a hazai lapkakészlete a Samsungnak – legalábbis jobban van a szoftver rá optimalizálva fotózás és videózás szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.