Ilyen volt az okosóra kereslet képe 2020 harmadik negyedévre levetítve


Tavaly szerettem volna elhozni, azonban kiesett a szórásból a soron következő elemzés, ami azért lehet nagyon fontos, mert az okosórapiaca folyamatos fejlődésen megy keresztül. A 2020-as évet a COVID-19 világjárvány hatotta át, melynek hatására a vásárlók nem akartak olyan intenzitással költeni, mint, amit az előző évi jóslatok ígértek. Ettől függetlenül a szegmens eladásai nem stagnáltak, hanem emelkedés mutatkozott. Ha 2020 harmadik negyedévét hasonlítjuk össze a 2019-es azonos időszakkal, akkor 6%-os növekedést vélhetünk felfedezni, amit semmiképpen sem lehet egy ilyen ínséges időszakban fél vállról venni.

Az okosóra piac változása a harmadik negyedévben.
Forrás: Counterpoint Research

Az Apple megőrizte piacvezető pozícióját, sőt sikerült előnyét tovább növelnie. 2%-kal zárt erősebben, mint 2019/Q3-ban. A sikerét a Counterpoint Research elemzői annak tudnák be, hogy piacra dobták az Apple Watch SE-t, amit 300 dollár alá pozícionáltak, s ezáltal tettek nagyon előnyössé a brand azon felhasználói felé, akik eddig nem gondolkodtak ilyen okoskiegészítőben. A második helyen a Huawei zárt 15%-os részesedéssel.

A dobogó legalsófokára a Samsung állhatott fel 10%-kal, amit a Galaxy Watch 3-nak köszönhetett. Igaz elmarad a vetélytársak házrészeitől, viszont nála is mutatkozott a növekedés. További érdekesség, hogy a még ismertebb brandek, mint pl.: a Garmin vagy a Fossil töredékét hozza a torta összességének.

(…) A Samsung stagnál 2020 első félében, ugyanis az Apple-höz képest kevesebb prémium terméket értékesített. Másrészről, a világjárványból fakadóan a kereslet csökkent is. Aztán a harmadik negyedévben fellendült a Galaxy Watch3 bevezetésével. A bevételek tekintetében a Samsung éves szinten 59%-kal nőtt (…)

mondta Sujeong Lim, a Counterpoint Research vezető elemzője.
Az okosóra piacának eloszlása régiós vonatkoztatásban.
Forrás: Counterpoint Research

Akadnak még régiós szinten érdekes adatok. Pl.: a lentebb látható táblázatból az olvasható le, hogy 7 negyedévet követően Kínának sikerült Észak-Amerikát maga mögé utasítani. Egész pontosan az Apple Watch Series 4 óta tartotta a No.1 pozícióját a térség, azonban 2020/Q3-ban megváltozott a helyzet, ugyanis a gyermek okosórák iránti igény megnövekedett annyira, hogy sikerült átbillenteni a javukra a mércét, ami náluk nagyot fogyott. Utóbbi rétegtermékek 70%-os növekedést állítottak be, ami nem semmi.

A negyedévben India is fejlődött a szegmensben, ami nagyjából 4%-ot hozott a konyhára, mellyel MEA-t (Közel-Kelet és Afrika) és Latin-Amerikát beelőzte. Éves szinten 95%-kal növekedett a termékek beszállítása. Kíváncsi lennék, hogy a sikeréből a Samsung mekkorát profitálhatott?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.