Két telefotó, de minek?


Egy eléggé érdekes témát választottam, hiszen a Galaxy S21 Ultra 5G formabontó készülék lett minden téren. Nem csak, hogy megörökölte a Galaxy Note20 Ultra 5G lézeres autófókuszát, vagy éppen a masszív vázszerkezetét, hanem a Samsung csapata úgy döntött, hogy előrukkol egy olyan kameraszigettel, amihez hasonlóval eddig még sosem találkoztatok. Nincs is baj ezzel, hiszen az egyediséggel felhívja magára a figyelmet. Ha mondjuk a BKV-n megpillantod a Fantomlila színt, vagy a különleges hátlapot, akkor egyből beugrik, hogy melyik készüléket fogja emberünk a kezében. A dél-koreai vállalat azonban nem állt meg, minden téren ki akarta maxolni a különlegességét a kütyünek.

Mint azt a címsorban olvashattátok, dupla teleobjektívet rakott a készülékbe!

Ilyenre a korábbi változatok egyikénél se volt precedens. Jogosan merülhet fel a keresztkérdés, hogy minek kettő ugyanolyan szenzor. Mármint, nem ugyanolyan, csak funkciójában majdnem hasonló. Mind a kettőnek az a feladata, hogy egy távolabb lévő tárgyat hozzon közelebb.

A Galaxy S21 Ultra 5G hátlapi kameraszigete.
Forrás: Samsung

Ha a fényképezőgépek objektívjait vesszük elő, akkor hasonló megoldásokkal szintén szembesülhetünk. Amit szem előtt kell tartani, az a fényérték, hiszen minél nagyobb egy objektív átfogása (más nevén zoomja), annál „rosszabb” a fényérzékenysége, s ezáltal ha csökkennek a fényviszonyok, akkor már zajosság állhat elő, ami sokat ront a végeredményen.

A Samsung mérnökei ezért úgy döntöttek, hogy az idei legek legjébe két különböző érzékelőt pakolnak, hogy a közelebbi témák zoomolására legyen egy, illetve a távolabbiakra egy másik.

Mutatnám a paramétereit:

  • 10 MP, f/4.9, 240mm (periszkópos telephoto), 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optikai zoom
  • 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.24″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3x optikai zoom

Nem árulok el nagy újdonságot, hogy a periszkópos lencse lesz az, ami levadássza az égről a csillagokat, vagy éppen a Holdat, hiszen a 240mm-es tartománya elképesztőnek mondható egy okostelefonnál. Ugye, ha 100x-os tartományig teszteljük, akkor afféle hibrid megoldással dolgozik a mesterséges intelligencia. 70x-ség felett már ajánlott állványt használni, vagy nagyon sokat bicepszre gyúrni, hogy a kitartás menjen.

A Samsung szoftverfejlesztői kreáltak egy One UI 3.1-es újítást, amit Zoom Rögzítés néven láttak el. Ez a funkció 20x-os vagy afeletti tartományban kapcsol be automatikusan. Lényege, hogy „befagyasztja” a kiszemelt témát néhány másodpercre, és a miniremegéseket kikompenzálja. Ilyenkor a kis fürkész menüponton megjelenik a sárgásítás, ami jelzi az aktív módját. Segítségével nincs bemozdulás, azaz minimalizálódik.

A Zoom Rögzítés ikonjának aktiválása.
Forrás: Galaxy Világa

A sima teleobjektívet inkább azoknak ajánlanám, akik egy közelebbi témát akarnak lefotózni, csak éppen nem akarják, hogy a készülékük beárnyékolja. Pl.: nagyon jól tud jönni manikűrösöknek, hiszen az elkészült alkotásaikról úgy tudnak minőségi képeket csinálni, hogy közben nem kell makrolencsét használ.

Nincs említve sehol, hogy a Galaxy S21 Ultra 5G alkalmas lenne makro képek készítésére, azonban bátran lehet használni, hiszen a lézeres autófókusz pontosan erről gondoskodik. 10 cm-en belüli témák fotózására alkalmas – de most kicsit eltértünk a tárgytól. A lényeg, hogy a jobb (f/2.4-es) fényerővel rendelkező 10MP-es telelencsét 3-10x-es tartomány között, míg a nagyobb átfogásút 10x felett használja a készülék. A váltást automatikusan végzi, bevonva a mesterséges intelligenciát. 2x-es zoomnál még a főszenzor látja el ezt a feladatkört, ami 108MP-jével biztosan remek képeket készít.

Mit gondoltak a dupla telelencséről? Szerintetek kiknek lehet hasznos?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.